Bez obalu s Kateřinou Konečnou 20/2024. O stavu naší společnosti

21. 5. 2024

Nedemokraté, dezoláti, vlastizrádci… O stavu naší společnosti

Vítejte u dalšího dílu Bez obalu. Vzhledem k událostem, které se staly na Slovensku, jsem si dovolila jej dnes pojmout jako takovou úvahu nad stavem, do něhož jsme se na politické úrovni dostali.

Pročítám si různé články autorů z těch správných médií o tom, jak bychom se měli všichni uklidnit, protože sedíme na sudu se střelným prachem. Mluví o hrozné společenské náladě a agresi, a to nejenom v souvislosti s atentátem na premiéra Slovenka Roberta Fica.

Sama přemýšlím delší dobu, proč se v posledních letech stal soused sousedovi vlkem nebo proč rodinní příslušníci pálí mosty s příbuznými, co mají jiný politický názor než oni. Těch příčin mě napadá mnoho, nicméně vyčnívá z nich především jedna, a to nálepkování politických a názorových konkurentů či odpůrců.

Za jiný názor odsouzení

Kdy se stalo normální, že kdokoliv, kdo má jiný názor na směřování země, kdo kritizuje kroky současné vlády, začal být označován za nedemokrata, proruskou filcku, dezoláta, vlastizrádce? Má snad pět stran, co v současnosti vládne, jediný patent na demokracii? Kdo nebo co je vlastně tady nedemokratický?

Všechny kandidující subjekty řádně registrované do voleb jsou demokratické strany nebo koalice. Pokud by nebyly, klekly by na ně úřady, Policie ČR i soudy. Pokud by tyto strany měly nedemokratické nebo jinak nebezpečné stanovy nebo vnitřní procesy, nezaregistrovalo by je ministerstvo vnitra a zrušil by je Nejvyšší správní soud. Jako se koneckonců stalo v řadě případů po vzniku samostatné České republiky.

Kde současní vládní politici a jejich strany berou tu drzost např. naši KSČM a její představitele nazývat nedemokratické, vlastizrádné apod. Lidé, kteří sedí za vládní strany na kontrolním a dozorovém orgánu pro všechny české politické strany na ministerstvu vnitra si musí moc dobře uvědomovat, že když něco takového říkají, tak lžou.

Kdo je vlastizrádce

Kdo je vlastizrádce? To nám přece říká trestní zákoník vcelku přesně. Je to někdo z lidí, kdo v současnosti kandiduje ve volbách? Pravděpodobně ne, protože kdyby byl, tak je vystaven trestnímu stíhání a opakuje se postup – tajné služby, orgány činné v trestním řízení a soud. Jsme s někým jako země ve válce nebo mimořádném stavu? No nejsme, protože válka nebo ohrožení státu jsou znovu českou ústavou jasně definována. Je někdo vlastizrádce proto, že chce mír, nechce nikde bojovat, nikam posílat zbraně nebo své děti? Vždyť jak v Evropské úmluvě na ochranu lidských práv, tak i v naší Listině práv a svobod máme výhradu svědomí v souvislosti se zabíjením lidských bytostí.

Tato označení v posledních pár letech ztratila absolutně svůj význam a ten byl záměrně nahrazen jejich pokřivenou karikaturou, která se za původní význam jen vydává. Pan premiér je zděšen ze společenské situaci v zemi. Ale pane premiére, nechtěl byste si tak trochu sáhnout do svědomí? Nebyly to strany vaší koalice, které každého názorového oponenta začaly ve světle války na Ukrajině častovat jako vlastizrádce, nedemokrata, proruskou filcku apod.?

Neudělal si váš ministr vnitra na fasádu ministerstva plachtu s prezidentem Ruské federace v pytli na mrtvoly? A kolikrát jsme slyšeli od předsedkyně poslanecké sněmovny a předsedy senátu něco o tom, že kdo není s nimi, ohrožuje demokracii v ČR?

Docházím k závěru, že současná vláda zneužila tragédii války na Ukrajině k boji se svojí politickou konkurencí a teď se diví, že společnost připomíná sud s prachem před výbuchem. Protože i přes politickou a mediální masírku existují pořád lidé, kteří celou věc prostě vidí jinak. Můžete si za to sami. Sami se zaklínáte demokracií, ale žádnou v sobě nemáte. Znásilňujete pro své potřeby nebezpečná označení a pojmy v duchu: účel světí prostředky.

Jak z toho ven, netuším. V České společnosti se bohužel stalo normou obviňovat toho, s kým nesouhlasím, bez jakéhokoliv relevantního důkazu nebo reálné činnosti z vlastizrady a nedemokratičnosti. Mohu respektovat názor občanů, kterým režim před rokem 1989 ublížil, ale nic z toho neznamená, že je KSČM zrádná nebo nedemokratická. Pokud toto nadále bude pokračovat, není nám jako společnosti pomoci.

Rozhovor pro XTV s Alex Mynářovou: https://www.youtube.com/watch?v=yu9n5Ymi6yQ

Rozhovor pro Český rozhlas: https://www.irozhlas.cz/volby/rozhovor-s-katerinou-konecnou-lidryni-stacilo-koalice-kscm-sd-sn-a-csns_2405130600_ano

Rozhovor pro Echo Podcasty: https://www.youtube.com/watch?v=4J4yiP4SCUY

Duel Blesku s pirátem M. Kolajou: https://www.youtube.com/watch?v=9k7OSql5K0A

Rozhovor pro Parlamentní listy:  https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Ze-si-za-to-muze-Fico-sam-Konecna-se-zhrozila-nad-prispevky-stoupencu-Fialy-755401

Ráda bych Vás také pozvala na místa, kde se v příštích dnech můžeme setkat:

Dnes, tedy v úterý 21. května, je to Příbram, Strakonice, České Budějovice.

Ve čtvrtek 23. května pak budeme v Táboře a Písku.

V pátek 24. května nás čeká Trutnov a Hradec Králové

Příští týden v pondělí 27. května budeme v Plzni a Tachově.

Pro přesné časy a místa prosím sledujte web www.stacilo.cz!

Podpořit kampaň uskupení STAČILO! můžete také zakoupením propagačních předmětů s naším logem: https://eshop.futura.cz/kategorie-produktu/stacilo/

S pozdravem

Kateřina Konečná

Video: 
Autor: 
Kateřina Konečná, europoslankyně a předsedkyně KSČM
Zdroj: 
KSČM