Corbyn nenosí čapku k tomu, aby smekal

10. 6. 2017

Corbyn: Oni si myslí, že v politice existují pravidla, kterými když se neřídíte a nesmekáte před mocnými ... tak nemůžete zvítězit
 

JEREMY CORBYN ve svém prvním vystoupení ve volební kampaně 20. dubna trval na tom, že nebude „hrát podle pravidel“ v systému, „ušitém“ spíše pro „několik málo“ než pro většinu. Slíbil, že se zastane těch, kteří vytvářejí bohatství, a ne těch, kteří si úspěšně vytahují miliony přes hřbety dělníků s nejistým zaměstnáním a nízkými příjmy. Také odmítl tvrzení tisku, že volby jsou předem rozhodnuty ve prospěch toryovské premiérky Theresy Mayové.

Do nabitého sálu v Church House jej uvedl labouristický poslanec a stínový ministr Ian Lavery. Byl uvítán potleskem vestoje.

Lavery řekl, že volby jsou „zlatou příležitostí“ pro stranu poté, co madam Mayová opakovaně popřela, že by byly vypsány. Británie si zaslouží něco lepšího, než jsou úsporná opatření, jež uvalili Toryové, dodal.

Corbyn řekl: „Většina médií a institucí říká, že volby jsou předem rozhodnuté. Myslí si, že v politice existují pravidla, jimiž když se neřídíte a nesmekáte před mocnými, přistoupivše na to, že se věci nemohou skutečně změnit, nemůžete vyhrát. Ale tito lidé samozřejmě nechtějí, abychom zvítězili my. Protože když my zvítězíme, bude to lid, ne mocní, kdo zvítězí. Zvítězí sestra, učitelka, drobný obchodník, zedník, úředníček. Zvítězíme my všichni.

Říkají, že nehraji podle pravidel - jejich pravidel. Říkají, že nemůžeme zvítězit, protože nehrajeme jejich hru. Mají celkem pravdu, že nehraji. Ani labouristická vláda, zvolená 8. června, podle jejich pravidel hrát nebude. Tato pravidla byla vytvořena pohodlným kartelem, jenž manipuluje systémem ve prospěch několika mocných a bohatých jednotlivců a firem. Je to zmanipulovaný systém, jenž sestavili bohatí hrabivci pro bohaté hrabivce.

Ale věci se mohou změnit, a změní se. A Labour bude v těchto volbách součástí hnutí britského lidu k provedení této změny.“

Dodal, že milionáři a miliardáři, jako mediální magnáti, majitelé železnic a maloobchodní magnát Sir Philip Green se děsí labouristické vlády, která by je dotáhla k řádnému placení jejich podílu na daních, místo aby dovolila, aby tato povinnost spadla na drobné podniky a dělnictvo.

Prohlásil: „Labour je strana, jež položí zájmy většiny na první místo.“

Když se ho jeden novinář zeptal, proč brojí proti elitám, když sám je součástí „Islingtonské sady“, odtušil: „Jsem velice hrdý, že zastupuji Islington-sever. Je také pravdou, že 40 procent dětí v mém volebním obvodě žije v chudobě. Takže nevypouštějte myšlenku, že každý v Londýně je privilegovaný.“

Reportér stanice ITV se ho také zeptal, jak může věřit, že bude poslancem, když Labour je teď „poskvrněná značka“. Corbyn odpověděl prostě: „Vše, co mohu říci, je, že v roce 2015, téměř přesně před dvěma roky, jsem dostával šanci nanejvýš 200:1 [že budu zvolený předákem Labour].“

Lamiat Sabin pro The Morning Star

(překlad Vladimír Sedláček 6. 6. 2017, dva dny před britskými volbami)