Putinův vzkaz USA: Rusko je opět světová velmoc

3. 1. 2022

Pokud si ještě donedávna Západ v čele s USA dělal myšlenky na vojenské pokoření Ruské federace, s končícím rokem 2021 je těmto bláhovým snům konec.

Pro USA definitivně skončila zlatá éra likvidace Ruské federace započatá v 90. letech rozpadem SSSR, prezentovaná zrádcovskou politikou M. Gorbačova a jeho pokračovatele, opilce B. Jelcina, jejímž výsledkem byla mimo jiné destrukce armády a likvidace vojensko-průmyslového potenciálu země. (Dvojníkem v podmínkách obnoveného kapitalismu v Československu se stal Václav Havel.)

Končící rok znamená pro NATO definitivní konec zabírání postsovětského prostoru reprezentovaný v minulých letech státním převratem na Ukrajině či posilováním svého vlivu ve Střední Asii, nebo nedávným pokusem o převrat v Bělorusku, který měl za cíl odtrhnout strategického spojence RF a rozmístit rakety NATO u hranic s Ruskem.

Po třech desítkách let od rozpadu SSSR je to právě současný vládce Kremlu Vladimir Putin, který z Ruské federace udělal opět světovou velmoc a přinutil amerického prezidenta k »vojensko-bezpečnostním« jednáním mezi oběma státy v lednu 2022. Vědom si skutečnosti, že k jednání mezi oběma velmocemi může dojít pouze na základě vojenské parity. Ostatně právě díky existující vojenské paritě mezi tehdejšími státy NATO na jedné straně a zeměmi Varšavské smlouvy na straně druhé souhlasil tehdejší Západ s uzavřením dohod o omezení strategických zbraní v letech 1972 a 1979.

Jedním z požadavků Ruské federace předložených USA je záruka, že Ukrajina nevstoupí do NATO. Je možné ale očekávat takový příslib? Vždyť Ukrajina je pro Západ skvělý trvalý faktor na adresu Ruska! A zůstane jím i nadále, bez ohledu na skutečnost, který chráněnec politické strany obsadí v budoucnu prezidentský úřad v USA. Americká zahraniční politika na tomto faktoru totiž vůbec nezáleží. Válku za »americké zájmy« rozpoutávají jak demokraté, tak republikáni! Konec konců i samotná demokracie má v USA spíše dekorativní charakter, když si Američané volí již více než 150 let svého prezidenta pouze ze dvou buržoazních stran!

Současná napjatá situace mezi Ukrajinou a Ruskem způsobila vyostření vztahů mezi světovými velmocemi USA a RF do podoby možného vzniku válečného konfliktu. Uvidíme, k jakému pokroku v řešení celé bezpečnostní situace přispějí právě výše uvedená lednová jednání.

Jedno se zdá jisté již nyní. Situace na Ukrajině se zásadním způsobem změní poté, pokud ukrajinský prezident nebude pouhou loutkou Západu, ale prezidentem naprosté většiny ukrajinského lidu. Ten, na rozdíl nejen od současného ukrajinského prezidenta, si je vědom, že zájmem USA není zavedení demokracie na Ukrajině, ale naopak její zneužití jako beranidla proti Rusku!

Miroslav KAVIJ, člen VV ÚV KSČM za Plzeňský kraj a předseda KV KSČM