BEZ OBALU s Kateřinou Konečnou – 47. týden, 21.11. - 27.11.2022

29. 11. 2022

Vážení čtenáři, milé čtenářky,

již tento týden začne prosinec. Poslední měsíc v roce, který má být spojen s domácí pohodou a vánočními svátky, při kterých se všichni na chvíli zastaví, aby strávili čas se svými blízkými. Letos se však celá řada lidí, s nimiž mluvím a kteří mi píší, blížící se zimy kvůli cenám energií spíše obává. A při čtení tisku je pro mě opravdu velmi těžké snažit se jejich obavy vyvracet. Pojďme se nejprve podívat na absurditu naší vládou podporovaného Green Dealu v praxi. Ten má sice firmy i jednotlivce ve svém důsledku motivovat k ekologickému chování. Nyní jsou ovšem ceny energií takové, že se děje něco, co by se možná ještě před rokem dalo považovat za úsměvnou historku. Nebo spíše špatný vtip. Stále více firem totiž sahá k dieselovým agregátům jakožto zdroji energie. Spalování nafty pro výrobu elektřiny totiž pro firmy může být díky vysokým cenám energií výhodnější – s ekologickým chováním to má ale společného jen velmi málo. Evropské vlády a politické špičky tak sice seshora apelují na ekologické chování, svou neschopností a politikou odtrženou od skutečných problémů lidí pak ale firmy tlačí k naprostému opaku. Celá tahle situace pak ústí v celospolečenskou skepsi, když podle aktuálního průzkumu Hospodářské komory věří v lepší ekonomické zítřky pouhých 5 % majitelů firem. Negativní trend dokresluje to, že ještě v září předpokládalo příznivější vývoj v následujících měsících 21 % dotazovaných společností. Lidé zkrátka ztrácí naději a se současnou pětikoalicí jim dochází trpělivost. A to připomínám, že jde o průzkum mezi podnikateli, v období, kdy nám vládne pravicová vláda.

Teď se podívejme ještě na zprávy, kterým musí čelit ty ekonomicky nejohroženější skupiny obyvatel. Dle odborů bohužel hrozí masivní propouštění ve velkých firmách, jelikož právě u nich vláda opět a znovu zaspala se zastropováním energií. Předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy Bohumír Dufek předpovídá, že kvůli nečinnosti vlády hrozí v Česku propuštění desetitisícům osob. A naše vláda? Ta zastropování původně odmítala a odvolávala se na to, že čeká na plošné celoevropské řešení. Až poté, co se k zastropování cen energií u velkých firem odhodlali v Německu, najednou otočila. To opravdu pan ministr Síkela nemá vlastní hlavu a u každého opatření potřebuje, aby se k němu odvážil některý z našich sousedů, aby o něm mohl začít uvažovat i u nás? Pokud se černé scénáře skutečně naplní, jsem zvědavá, jak bude Síkela desetitisícům propuštěných lidí vysvětlovat, že s přijetím opatření bylo třeba čekat třičtvrtě roku, kdy již bylo jasné, že tato situace nastane. Na vině je totiž pouze liknavost Fialovy vlády.

Rostoucí ceny energií se navíc podle ekonomů i v příštím roce budou podepisovat na zdražování v dalších odvětvích, konkrétně v potravinovém průmyslu. I podle posledních výsledků z října znovu zrychlil meziroční růst cen potravin. Ceny pekárenských výrobků a obilovin byly podle údajů Českého statistického úřadu vyšší o 29,1 procenta, masa o 26,6 procenta, vajec o 52,8 procenta, ovoce o 7,6 procenta, zeleniny o 24,4 procenta a cukru o 105,4 procenta. Meziroční nárůst byl ve všech případech ještě o několik procentních bodů vyšší než v září. Trošku zvláštní, když tu máme deštník proti drahotě. To by ale nesměl být naprosto děravý. A reakce vládních představitelů na tohle všechno? ODS se i nadále snaží svádět vinu na minulou vládu a zříkává se veškeré politické odpovědnosti. Petře Fialo, vládnete rok a neschopnost vaší vlády přijmout jakékoliv efektivní opatření bude stát i dle nezávislých odborníků pracovní místa desetitisíce lidí. Jak dlouho budeme ještě poslouchat výmluvy o tom, že nic z toho není vaše vina?

Naprosto směšně a alibisticky dnes také působí řeči představitelů ODS, ve kterých viní všechny okolo jen ne sebe z energetické závislosti Česka na Rusku. Jen připomenu deset let staré spuštění plynovodu Gazela na Tachovsku, který měl Česku zaručit dodávky levného plynu a zvýšit tak energetickou bezpečnost naší země bez závislosti na Ukrajině jakožto tranzitní zemi. Ano, slyšíte dobře – nezávislosti na Ukrajině. Za čí vlády tohle proběhlo? Ano, tušíte správně, že byla to vláda ODS, vláda Petra Nečase. Tenkrát byl levný plyn z Ruska na politické PR dobrý. Jen by mě zajímalo, kde je ten levný plyn dnes, když jej potřebujeme. Nemám totiž pocit, že by české domácnosti jakýkoliv prospěch z celé věci pociťovaly.

Jistě jste všichni slyšeli, proč jsem svým hlasováním v Evropském parlamentu odmítla zařadit Rusko mezi státy podporující terorismus (vysvětlující video zde). Já na rozdíl od většiny českých europoslanců nemám na různé státy různý metr. V tomto hlasování se tak naplno ukázalo jejich pokrytectví. Zvláště ve chvíli, kdy Turecko 20. listopadu zaútočilo na Sýrii i Irák. Turecko bombardovalo základny Jednotek lidové obrany v severní Sýrii, přičemž zahynulo 15 civilistů a zasaženy byly nemocnice i škola. Současně Turecko bombardovalo základny Kurdské strany pracujících v severním Iráku. Turecký ministr obrany oznámil, že armáda zasáhla 471 cílů v Sýrii a v Iráku. A prezident Erdogan sdělil, že bombardování bylo jen začátek operace, která bude pokračovat pozemním útokem s cílem vytvořit v severní Sýrii „bezpečnostní koridor“ u hranic s Tureckem, z něhož budou Kurdové vytlačeni.

Mimochodem Jednotky lidové obrany a Syrské demokratické síly jsou dokonce vnímány jako spojenci USA v boji proti Islámskému státu. V tomto boji byly navíc v minulosti nejúspěšnější vojenskou silou a utrpěly velké ztráty. Kurdové ovšem uvěřili Američanům, že díky této vojenské pomoci jim USA po porážce Islámského státu pomohou získat nezávislost. 24 miliónů Kurdů žije na území čtyř států a dlouhodobě usiluje o vlastní stát.

Jak jste asi správně odhadli – USA ovšem slib nesplnily a později dokonce stáhly své jednotky ze severní Sýrie, což umožnilo Turecku tam vtrhnout, pobít mnoho příslušníků Jednotek lidové obrany a okupovat některá města. Během jednání v kazašské Astaně mezi Tureckem, Iránem a Ruskem vyzval ruský vyjednavač Turecko, aby od plánované invaze upustilo. K němu se přidaly USA s tím, že Turecko by tímto krokem ohrozilo pokračování boje proti Islámskému státu, jehož více než 10 000 bojovníků Kurdové v Sýrii vězní. Jak to dopadlo, to už víte. A co myslíte, řešilo se Turecko? Mimochodem členský stát NATO? Viděli jste někde viset syrské vlajky? Ani já ne!

Než se s Vámi rozloučím, tak připomenu, že jsem minulý týden byla nucena napsat dopis ministrovi Jurečkovi kvůli situaci s vyplácením příspěvků – mj. i toho na bydlení, kterým se vláda tak často ohání. A dokonce s nabádáním zaměstnanců Úřadu práce, aby uchazečům lhali do očí. Odkaz na celé video zde: https://www.youtube.com/watch?v=HpwVfUJzxh8 . Pokud i Vy patříte mezi ty, kterým byly příspěvky schváleny, ale nedostali jste je v termínu, napište mi prosím na můj e-mail info@konecna.cz 

Děkuji Vám za pozornost a za týden opět na shledanou!

Sestřih z debaty na CNN Prima News se zástupci ODS, KDU-ČSL, Pirátů, ANO a SPD: https://www.youtube.com/watch?v=sxMakSqt0Ig

Video: 
Autor: 
Kateřina Konečná, europoslankyně a předsedkyně ÚV KSČM
Zdroj: 
KSČM