Bez obalu s Kateřinou Konečnou č. 35/2024 SPECIÁL – KRAJSKÉ KAUZY

3. 9. 2024

Asi jste si všimli, že BOčko je opět s přídomkem SPECIÁL. A co speciálního se v něm dozvíte? Poskládala jsem pro vás kraj po kraji aféry, které tuto úroveň provází. A až jsem se sama divila, kolik jich bylo. A vy budete mít už 20. a 21. září jedinečnou příležitost říct jim STAČILO!

Karlovarský kraj

Naše putování po krajích můžeme začít třeba v krajích Karlovarském a Ústeckém, kde karlovarský radní pro dopravu, Petr Bursík z ODS, figuruje na seznamu obviněných v kauze manipulace veřejných zakázek na Karlovarsku a Ústecku. Podle policie společně s úřednicí ovlivnil stavební zakázku ve prospěch svého bývalého zaměstnavatele. Ve stejné kauze byl z ovlivňování veřejných zakázek obviněn chomutovský primátor za ANO, Marek Hrabáč, který je momentálně ve vazbě a byl vyškrtnut z čela kandidátky ANO do krajských voleb. Třešničkou na dortu je skutečnost, že Hrabáče do čela krajské kandidátky v Ústeckém kraji tlačil Jan Richter, předseda tamní krajské organizace ANO, poslanec a hlavní manažer celého hnutí. V souvislosti s kauzou oba muži – Bursík z ODS i Hrabáč z ANO – ve svých funkcích během srpna skončili. Policie je viní z toho, že svým jednáním upřednostnili při výběru dodavatele stavebních prací firmu Rocknet jirkovského podnikatele Ladislava Šmucra. Radní Bursík z ODS se s podnikatelem Ladislavem Šmucrem dobře zná. V jeho společnosti Rocknet totiž dříve pracoval jako obchodní ředitel. Této známosti majitel stavební firmy podle policie minimálně v jednom případě využil, aby získal veřejnou zakázku od města.

Koalici Karlovarského kraje tvoří vládní ODS, KDU-ČSL, STAN, Piráti a TOP 09, které doplňují regionální uskupení. Rozbít se tento vládnoucí kartel pokusí zkušený Miroslav Soural za KSČM.

Ústecký kraj

Ústecký kraj jsme už nakousli, tak tu chvíli zůstaňme, protože aktuální kauza, v níž figurují politici ANO a ODS, není jediná. Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu zasahovali v únoru letošního roku v budově ředitelství krajské společnosti Krajská zdravotní v Ústí nad Labem. Policie na místě zabavila počítače a dokumenty. Představenstvo Krajské zdravotní ovládají zástupci vedení kraje – jeho předseda Ondřej Štěrba a další člen Jakub Komárek jsou z hnutí ANO, Leoš Vysoudil je zástupce ODS. Zásah NCOZ v budově společnosti se týkal podezření z manipulace s veřejnými zakázkami. Policisté v této souvislosti zadrželi ředitele Krajské zdravotní Petra Malého a obchodního náměstka Pavla Vorala. Detektivové z NCOZ tvrdí, že mají důkazy o tom, že vedení krajských nemocnic v Ústí a Jihlavě bralo deset procent jako úplatky z veřejných zakázek. Zadrženo bylo deset lidí kvůli podezření z korupce při dodávkách zdravotnické techniky do tuzemských nemocnic. Obvinění systematicky ovlivňovali veřejné zakázky tak, aby je získaly předem vybrané firmy. Detektivové NCOZ při 37 domovních prohlídkách zadrželi zhruba sedm milionů korun v hotovosti a další údajné výnosy z trestné činnosti na bankovních účtech. Obvinění jsou podezřelí z přijetí úplatku, podplácení, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, legalizace výnosů z trestné činnosti, poškození finančních zájmů Evropské unie a účasti na organizované zločinecké skupině. Hlavním organizátorům hrozí až 16 let vězení.

A kdo dnes vede Ústecký kraj? Hnutí ANO 2011, které se zde velmi překvapivě spojilo s vládními stranami v podobě ODS, KDU-ČSL a dokonce TOP 09. Je na čase jim ale říct STAČILO! A není k tomu nikdo povolanější než minulý hejtman Oldřich Bubeníček, který je jedničkou koalice STAČILO!, kterou tvoří KSČM, SOCDEM a národní socialisté.

Moravskoslezský kraj

Pokračujme do mého rodného Moravskoslezského kraje. Ten z hlediska posledních 4 let má – co se týče krajské vlády – už 3. hejtmana. Po Ivo Vondrákovi a ANO, odsouzeném Krkoškovi opět z hnutí ANO, mu nyní šéfuje Josef Bělica, taktéž z hnutí ANO. Ten vystřídal předposledního hejtmana poměrně nedávno. Jan Krkoška byl totiž odsouzen za podíl na kauze uplácení lékařů. Soud jej uznal vinným z účasti na organizované zločinecké skupině. Podle rozsudku se jako manažer farmaceutické firmy v letech 2009 až 2012 podílel na uplácení lékařů.

V Moravskoslezském kraji se škrtalo také na kandidátce ODS. První náměstek hejtmana Jakub Unucka zde těsně před volbami položil funkci, když vyšlo najevo, že pro něj a jeho manželku schválili moravskoslezští radní dvě dotace v celkové výši osm set tisíc na jejich podnikání.

Vládnoucí koalici zde vede hnutí ANO 2011, které si k sobě přizvalo opět vládní strany ODS, TOP 09, KDU-ČSL a SOCDEM. Nestabilitě a například i vojenskému logistickému centru v Mošnově řekne STAČILO! lídr této kandidátky, který velmi dobře kraj zná, neboť působil jako náměstek hejtmana, Ivan Strachoň!

Středočeský kraj

Ze Středočeského kraje si můžeme připomenout třeba případ externích spolupracovníků, které v éře hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové z ANO kraj najímal a vyplatil jim dohromady miliony korun za práci, u níž bylo s velkým otazníkem, zda byla reálně odvedena. Obvodní soud pro Prahu 5 v roce 2022 zastavil trestní stíhání Romana Šuberta, bývalého vysoce postaveného úředníka Středočeského kraje a blízkého spolupracovníka někdejší hejtmanky Pokorné Jermanové. Šubert, který čelil obžalobě kvůli kauze pracovních smluv externistů na krajském úřadě, se totiž k činu doznal a s krajem se domluvil na náhradě škody ve výši 395 tisíc korun.

Současná hejtmanka Středočeského kraje, Petra Pecková ze STAN, pak v současném období musela vysvětlovat svou roli v kauze Dozimetr a svou známost s obviněným podnikatelem Michalem Redlem, se kterým ji pojily policejní odposlechy. Kvůli zapojení do Dozimetru navíc odvolali středočeští radní z funkce ředitele krajských cestářů Jana Lichtnegera, za kterého Pecková nesla politickou odpovědnost. Jak vidno STAN je korupčním skandálem Dozimetr prorostlý skrz na skrz!

Středočeský kraj vede koalice Dozimetru, pardon STANu, spolu s ODS, Piráty, TOP 09 a Zelenými. STAČILO! jim řekne za kandidátku levicových stran KSČM, ČSSD a ČSNS záchranář Jindřich Havelka.

Jihočeský kraj

V Jihočeském kraji koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09, ČSSD a hnutí Jihočeši 2012 za čtyři roky nedokázala vyřešit celou řadu problémů tamních občanů. Mezi nimi masivní problém s nedostatkem lékařů. Města na jihu Čech se potýkají s nedostatkem pediatrů i zubařů. I zde je tak nutná změna ve vedení kraje, aby pro Jihočechy byla dostupná alespoň základní zdravotní péče. K tomu není nikdo povolanější než lékařka Kateřina Jirousová, která vede kandidátku STAČILO! složenou z KSČM, ČSSD, ČSNS a SD-SN.

Plzeňský kraj

V Plzeňském kraji v polovině funkčního období skončila koalice Pirátů, STANu, ODS a TOP 09 kvůli tomu, že rada kraje nasadila do představenstva Klatovské nemocnice plzeňského podnikatele, místopředsedu krajské ODS a šedou eminenci strany, Romana Jurečka, kterého za kmotra označoval i Mirek Topolánek.

A nebudete věřit, kdo doplňuje novou koalici Pirátů a dozimetrického STANu. Ano, hádáte správně. Není to nikdo jiný než hnutí ANO 2011. Stejně jako v Moravskoslezském kraji i v tom Plzeňském se neustále objevují snahy o umístění cizích vojenských jednotek či jejich logistických součástí. STAČILO! tomu řekne zkušený lídr Jiří Valenta a na kandidátce koalice KSČM, ČSNS a SD-SN najdete mimo další řady skvělých osobností i mého kolegu z Evropského parlamentu Ondřeje Dostála.

Olomoucký kraj

V listopadu 2023 došlo k razii detektivů z Národní centrály proti organizovanému zločinu na krajském úřadě Olomouckého kraje. Mezi zadrženými byli podnikatelé i politici – konkrétně např. náměstek hejtmana Olomouckého kraje Michal Zácha z ODS. Kromě Záchy i podnikatel Robert Knobloch, další významný člen ODS z regionu, který byl před lety předsedou olomoucké ODS. Knobloch byl zřejmě klíčovou osobou celé skupiny, která se podílela na ovlivňování dopravních zakázek. Podnikatel a lobbista Knobloch byl také dlouholetým sponzorem ODS. Podle tajně pořízených nahrávek spolu nyní už bývalý náměstek hejtmana Olomouckého kraje Zácha a lobbista Robert Knobloch řešili nejen ovlivňování dopravních zakázek, ale třeba i výběr nového ředitele krajské správy silnic, milionové půjčky nebo předávání peněz. Navíc byli podle zjištění policie propojeni i majetkově. »Robert Knobloch Michalovi Záchovi v minulosti půjčil několikamilionové částky, přičemž dále je evidentní, že Michal Zácha řeší toky peněz s toutéž osobou, která spravuje finance Robertu Knoblochovi, a pravděpodobně tak legalizuje finanční prostředky,« popsali policisté v obvinění. Vazebně stíhaný podnikatel a lobbista Robert Knobloch, podle policie hlava korupční skupiny v Olomouckém kraji, měl mít dle kriminalistů velmi dobré kontakty i v současné Fialově vládě.

A kdo zde krom korupcí prolezlé ODS tvoří krajskou koalici? Stejnou měrou korupcí prolezlý STAN, dále vládní KDU-ČSL, Piráti, TOP 09 a jedno regionální uskupení.

Korupci, levné práci i montovnám tam řekne STAČILO! lídr Vladimír Urbánek, kterého doplňují místopředseda KSČM Ludvík Šulda nebo statečný lékař Marek Obrtel.

Liberecký kraj

V dubnu 2024 byl náměstek libereckého primátora, městský a krajský zastupitel Petr Židek z ODS mezi několika zadrženými při policejní razii v budovách magistrátu Liberce. Zásah se týkal mimo jiné veřejných zakázek, které získala stavební společnost Syner. Podle spisu policie dostal Židek 1,7 milionu korun, k tomu byt, a uplácet ho měl Petr Syrovátko, spolumajitel stavební společnosti Syner a libereckého hokeje. Židek měl na oplátku od roku 2018 hájit zájmy firmy při jejích developerských projektech a vynášet jí tajné informace – třeba o podmínkách soutěže na miliardovou opravu plaveckého bazénu. Na jaře roku 2020 měl také Židek pomoci Syneru získat – jako první firmě vůbec – od města covidovou kompenzaci. Židka se týká část kauzy, kvůli podezření z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby mu hrozí až 12 let vězení. Druhou linií je věc možného korupčního jednání ze strany náměstka primátora Jaroslava Zámečníka ze STANu, třetí linie se týká samotného hejtmana Martina Půty za Starosty a působení lobbistů kolem něj. Policie prověřuje například i plán na výstavbu obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku.

Krom Starostů pro Liberecký kraj a ODS zde tvoří koalici ještě Piráti. STAČILO! je připravena říct koalice KSČM a ČSNS v čele s Janem Dvořákem, následovaným předsedou ČSNS Michalem Klusáčkem a záchranářem Stanislavem Mackovíkem.

Kraj Vysočina

K policejní razii došlo na začátku letošního roku také v jihlavské nemocnici zřizované Krajem Vysočina, v jehož vedení je hejtman Vítězslav Schrek z ODS. Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu kvůli podezření na manipulaci s veřejnými zakázkami, konkrétně z korupce při dodávkách zdravotnického materiálu do nemocnice, zadrželi jejího ředitele Lukáše Veleva.

Kraj Vysočina v tomto období vede koalice ODS, KDU-ČSL, Pirátů, STANU, ale také SOCDEM. I zde se budeme snažit stranám vládní koalice říct STAČILO!, které vede Miloslav Vrzal.

Královéhradecký kraj

Královéhradeckým krajem zase nedávno otřásla kauza hospodaření v Domově sociální péče Tmavý Důl na Trutnovsku, jehož zřizovatelem je kraj v čele s hejtmanem Červíčkem z ODS. Zjištěné nedostatky jsou z období, kdy domovu šéfoval Antonín Stanislav, bývalý náměstek ministra spravedlnosti Pavla Blažka – rovněž z ODS. Sám Stanislav v roce 2020 kandidoval za občanské demokraty do Zastupitelstva Královéhradeckého kraje. Kauza, se kterou přišel server Seznam Zprávy, poukazovala na souběh funkcí náměstka ministra spravedlnosti a ředitele domova pro seniory, dělení zakázky a chyby při zaregistrování smluv za dodání počítačového vybavení, dodávky lehkého topného oleje, zaměstnávání Stanislavova otce nebo přidělení zakázky jednomu ze zaměstnanců domova, který současně disponuje živností na stavební a zemní práce.

Hejtman Červíček, který náhle od svého spolustraníka dává ruce pryč, ačkoli ještě před několika měsíci podle něj bylo vše v pořádku, vede radu kraje složenou z ODS, STANu, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a regionálních uskupení. Jejich praktikám řekne STAČILO! Lubomír Štěpán.

Zlínský kraj

Právě ve Zlíně pak má výraznou stopu již několikrát zmíněná kauza Dozimetr. Otec hlavy celé zločinecké skupiny, Petr Redl, vlastnil mimo jiné zlínský Hotel Garni a STAN podporoval finančně, a to penězi získanými z podnikání v hazardu.

Kauzou podezřele nízkých cen při prodeji vyřazených sanitek a dalších záchranářských automobilů Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje se pak začal letos v květnu zabývat okresní soud ve Vsetíně. Na lavici obžalovaných usedl dnes již bývalý šéf dopravy Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje Martin Konečný. Ten prodával v mnoha případech auta známým nebo známým známých. Mnohdy šlo o prodej za desetinu skutečné prodejní ceny. Jaký paradox vzhledem k tomu, že kraj v čele s hejtmanem Radimem Holišem z ANO neměl problém zaplatit půl milionu z veřejných peněz za vystoupení Leoše Mareše na Dnu Zlínského kraje.

Koalici Babišova hnutí ANO zde krom SOCDEM doplňují vládní Piráti i ODS. V čele STAČILO! zde stojí zkušená regionální politička a ekonomka Marie Pěnčíková.

Pardubický kraj

Pardubickému kraji chce navzdory předchozím tvrzením i nadále vládnout hejtman Netolický ze SOCDEM. Ten si v roce 2018 postavil dům v obci Dolní Morava, a to na pozemku, který získal spolu s kamarádem od firmy brněnského developera Jiřího Rulíška, který v oblasti vystavěl relaxačně sportovní areál. Kromě zhruba 200 milionů korun z evropských dotací šlo na jeho zvelebení i zhruba šest milionů korun z Pardubického kraje. Polovinu pozemku o celkové rozloze 1304 metrů čtverečních kousek od lyžařského střediska koupil Netolický od společnosti Sněžník a. s. zastoupené právě Rulíškem, který dříve od kraje inkasoval šestimilionovou dotaci. V Dolní Moravě, kde Netolický stavěl v roce 2018, to nicméně není jediná nemovitost, kterou vlastní. Od jiné společnosti developera Jiřího Rulíška koupil v roce 2014 i apartmán v jedné ze zdejších chat. Nechme se tedy překvapit, zda v dalším volebním období Netolický hodlá rozšířit svou sbírku nemovitostí na pozemcích od svého spřáteleného podnikatele.

V Pardubickém kraji tvoří koalici SOCDEM, ODS, KDU-ČSL, STAN, TOP 09 a regionální uskupení. V rámci uskupení STAČILO! se jim postaví zkušený matador Jan Foldyna!

Jihomoravský kraj

V červnu 2021 poničilo tornádo budovu hodonínského domova pro seniory S-centrum, provozovaného jako příspěvková organizace Jihomoravského kraje. Následné vyklízení budovy, při kterém podle svědků docházelo k cílenému poškozování a odcizování vybavení a zařízení budovy a chaotické, až nezodpovědné, jednání ze strany zástupců Jihomoravského kraje a vedení S-centra ohledně dalšího nakládání s budovou, vedlo protikorupční organizaci Transparency International ČR k podání trestního oznámení. To bylo po prověření policejním orgánem odloženo, ale zásadní pochybnosti o hospodárném nakládání s veřejnými prostředky Jihomoravským krajem přetrvávají.

Přes rok totiž nechal Jihomoravský kraj hodonínský domov pro seniory chátrat. Ten přitom po nutných opravách mohl podle expertů fungovat dál. K rekonstrukci se nicméně kraj pod vedením lidoveckého hejtmana Jana Grolicha dlouhodobě neměl s tím, že raději postaví za půl miliardy korun nový domov v nedalekém Rohatci. Úřad se přitom spoléhal na dotaci od ministerstva pro místní rozvoj. To ale financování projektu mimo hlavní oblast poničenou tornádem odmítlo. Grolich to následně označil za »novou informaci«. Jenže podle zjištění Hospodářských novin lhal a o odmítnutí dotace kraj věděl.

A v Jihomoravském kraji nelze nezmínit i obrovskou korupční kauzu STOKA, do níž byli zapleteni politici hnutí ANO 2011.

Koalici KDU-ČSL, ODS, TOP 09, STANu a Pirátů je připraven říct STAČILO! tým pod vedením Petry Rédové, v němž najdete třeba Martina Říhu nebo špičkového onkologa prof. Žaloudíka.

Jak vidno, žádný kraj není prost problémů. Ovšem stávající vládnoucí garnitury často spíše než na řešení problémů myslí na svoji vlastní kapsu, kterou chtějí přes korýtko pěkně naplnit. Ukazuje se také, že hnutí ANO nemá sebemenší problém vládnout ani s ODS, ani s KDU-ČSL, ba dokonce ani se STANem nebo Piráty. Ostatně v korupčních skandálech si nemají co vyčítat. Tak na to myslete, až půjdete za několik dnů k volbám. Máte jedinečnou příležitost volit silnou vlasteneckou alternativu bez korupčních skandálů. Máte zkrátka příležitost říct jednoznačné STAČILO!

Odkaz na aktuální video naleznete zde:

 

Takhle proti nám bojují: https://youtube.com/shorts/CbdqeNsqZsI?si=6LFd5qptlcyLZywO

 

Připomínka 80. výročí SNP: https://youtube.com/shorts/GqKqDwQen_g?si=Zp4FoF4TccgZPcVZ

 

Aktuální rozhovor pro iDnes: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/katerina-konecna-kscm-stacilo-krajske-volby.A240901_191949_domaci_pmk

Kde se můžeme setkat?

  • středa 4. září – KOLÍN – od 14:30 hod. na Karlově náměstí „Dny zdraví“
  • pátek 6. září – KARVINÁ – od 11:00 hod. na Masarykově náměstí
  • pátek 6. září – HAVÍŘOV – od 12:30 hod. na Náměstí republiky
  • pátek 6. září – OSTRAVA – od 14:00 hod. na náměstí Ostrava Jih
  • pátek 6. září – FRÝDEK-MÍSTEK – od 16:00 hod. v restauraci Jadran na ul. 1. máje 155
  • sobota 7. září – LITOMĚŘICE – od 11:00 hod. na OV KSČM Litoměřice – Turgeněvova 607/15
  • sobota 7. září – CHOMUTOV – od 14:00 hod. na Domovince v rámci akce Bublifoukání
  • sobota 7. září – KRUPKA - BOHUSUDOV – od 17:00 hod. Na Střelnici – ul. Lípová 110

S přáním hezkého zbytku léta

Kateřina Konečná

Video: 
Autor: 
Kateřina Konečná, europoslankyně a předsedkyně KSČM
Zdroj: 
KSČM