Co dosud víme o balónové párty vojenského letectva USA

20. 2. 2023

Caitlin Johnstoneová 18. února 2023

Předem varuji. Následující řádky nejsou satira, jsou pravdivé a ověřené. Na první pohled jsou k smíchu, na druhý k pláči, potom - alespoň mně - přeběhl mráz po zádech, už proto, že myšlení těch, kteří vedou Českou republiku, je až děsivě podobné¨níže popsanému. Takže, ač bezvěrec, naprosto souhlasím s poslední větou autorky. (Pozn. překl.)

Víte, všichni pořád mluví o tom, že americká armáda je používaná jen k zabíjení cizinců kvůli kontrole zdrojů a k vytváření zisků pro vojensko-průmyslový komplex, ale to není tak úplně pravda. Ukázalo se, že americká armáda je používaná i k sestřelování zábavních balónů.

V článku nazvaném "Object downed by US missile may have been amateur hobbyists’ $12 balloon" (Objekt sestřelený americkou raketou mohl být balónem amatérských nadšenců za 12 dolarů) píše Richard Luscombe z deníku The Guardian:

»Zájmová skupina Northern Illinois Bottlecap Balloon Brigade (Severoillinoiská parta balónkářů) tvrdí, že jeden z jejích pro zábavu vypuštěných balónů se „ztratil v akci“ nad Aljaškou 11. února, tedy ve stejný den, kdy americký letoun F-22 sestřelil neidentifikovanou vzdušnou entitu nedaleko nad kanadským územím Yukonu.«

Na blogu si skupina tyto dvě události nespojila. Dráha maličkého balónu před jeho posledním zaznamenaným elektronickým odbavením ve 12.48 toho dne však naznačuje spojení - stejně jako ohnivý skon v rukou střely sidewinder ve 124. den jeho cesty, tři dny předtím, než měl dokončit svůj sedmý oblet.

Pokud se tak stalo, znamenalo by to, že americká armáda vynaložila střelu v ceně 439 000 dolarů (9 744 400 Kč), aby sundala neškodný balónek za nějakých 12 dolarů (267 Kč).

„Popisy všech tří neidentifikovaných objektů sestřelených 10.-12. února se shodují s tvary, výškami a nákladem malých zábavních balónů, které lze obvykle zakoupit za 12-180 dolarů za kus v závislosti na typu,“ píše Steve Trimble pro Aviation Week (Letecký týden), který zveřejnil příběh Bottlecap Balloon Brigade jako první.

Tato informace by trochu otřásla komentářem šéfa senátní většiny Chucka Schumera v nedělních zprávách This Week pro ABC, že všechny tři balóny sestřelené během víkendu byly čínské sledovací zařízení s tím, že „Číňané byli poníženi“ tím, že je USA přistihly při jejich zlověstném špionážním spiknutí. Pokud by americké letectvo skutečně utratilo miliony dolarů za sestřelení amerických zábavních balónů, nebyli by to Číňané, kdo by byl ponížen.

A vypadá to, že se tak skutečně stalo. V úterý John Kirby z Národní bezpečnostní rady řekl, že „hlavní vysvětlení“ tří neidentifikovaných létajících objektů, které byly sestřeleny, je, že to byly „balóny spojené s nějakým komerčním nebo neškodným účelem“. Ve čtvrtek prezident Biden řekl tisku, že „podle současného hodnocení zpravodajské komunity byly tyto tři objekty s největší pravděpodobností balóny spjaté se soukromými společnostmi, rekreačními nebo výzkumnými institucemi studujícími počasí nebo provádějícími jiný vědecký výzkum“.

A tak podle všeho poté, co američtí představitelé vyprávěli listu The Washington Post o „čínském špionážním balónu“, což odstartovalo toto historicky nebývalé mnohadenní běsnění vzdušné války nad Severní Amerikou, vychází najevo, že zřejmě o pozorování Spojených států nikdy nešlo. Odborníci soudí, že balón byl unášen přes kontinent čistě náhodou, a snaží se tento výklad uvést do souladu s protichůdnými tvrzeními americké vlády o záměrné čínské špionáži tím, že naznačují, že Číňané možná zamýšleli, aby balón byl použit ke špionáži amerických vojenských sil v Pacifiku nebo tak něco.

Takže pro rekapitulaci, americké letectvo sestřelilo čínský balón, o kterém američtí představitelé následně přiznali, že se vznášel nad USA čistě náhodou, pak začalo řádit a sestřelovat z nebe věci, ze kterých se vyklubaly balóny pravděpodobně zábavní, civilní. Veškerá americká politicko-mediální třída tráví měsíc únor zuřivými požadavky na další militarismus a další eskalace studené války kvůli něčemu, co jsou se vší pravděpodobností čtyři neškodné balóny.

A co je opravdu šílené, je to, že se pravděpodobně dočkají onoho nárůstu militarismu a eskalace studené války, po kterých volají, navzdory celému tomu utrpení, které má původ především v přehnané fantazii hybatelů americké říše. Ječící hysterická panika kolem „čínských špionážních balónů“ zastínila zpravodajství o odhaleních odporujících tomuto vyprávění a protičínští jestřábi využívají této příležitosti k tomu, aby volali po nárůstu vojenských výdajů. Richard Fontaine z časopisu Atlantic se rozčílil a napsal celý článek o tom, jak může být hrozba čínských špionážních balónů využita „k mobilizaci veřejného zájmu a budování mezinárodní solidarity“ proti Číně.

Jsou to lidé, kteří vládnou našemu světu. Nejsou moudří. Nejsou bystří. Nejsou ani nijak zvlášť inteligentní. Americké impérium je kreslená postavička z Yosemitského Sama, která se kdykoliv může prostě zbláznit a začít pálit rakety Sidewinder na náhodné kusy harampádí na obloze a křičet „Ustřelím ti hlavu, ty škodná!“ Kdyby byl americký válečný stroj civilní člověk, jejich rodina by si mezi sebou tiše povídala o možnosti izolace.

Jsou to poslední lidé na světě, kteří by měli věci řídit, a jsou to poslední lidé na světě, kteří by měli být vyzbrojeni jadernými zbraněmi. Ale to je přesně to, kde se nacházíme v tomto bizarním kousku časoprostoru. Bůh nám všem pomáhej.