ČSÚ: Inflace klesla z 11,1 na 9,7 procenta. Případný jásot nad snižováním inflace plyne z neznalosti skutečného stavu

14. 7. 2023

Spotřebitelské ceny u nás v červnu podle dnes zveřejněných údajů Českého statistického úřadu stouply meziročně o 9,7 procenta. Tempo růstu tak sice zmírnilo z květnových 11,1 %, avšak proti předchozímu měsíci ceny vzrostly stejně jako v květnu o 0,3 %. Nynější mírné snížení meziročního tempa růstu cen však není důvodem k jásotu, neboť v loňském červnu již inflace vystoupala na 17,2 %!. Znamená to (i když oba výsledky v procentech nelze jen prostě sečíst), že za dva roky ceny u nás stouply minimálně o čtvrtinu, a co se týče bydlení a potravin, tedy základních životních potřeb, dokonce mnohem více! Nic přitom nenasvědčuje tomu, že by v dohledné době mělo dojít k nějakému znatelnému zlevňování. Propad kupní síly domácností, který tato vláda nejen neřeší, ale svou bezbřehou podporou války na Ukrajině ještě přiživuje, tak zdaleka nekončí a ve svých důsledcích bude dál oslabovat tuzemskou ekonomiku a snižovat životní úroveň obyvatel.

Kráceno: admin

Ivan Cinka