Kavčí hory: Česká televize je neobjektivní a lže!

18. 11. 2022

Přibližně deset tisíc lidí se vydalo z Opletalovy ulice v Praze demonstrovat před Českou televizi. Akci v rámci svátku 17. listopadu svolal aktivista Ladislav Vrábel, který v posledních měsících organizuje protivládní demonstrace pod hlavičkou iniciativy Česká republika na 1. místě.

Demonstranti vyrazili těsně po 14. hodině z Opletalovy ulice a prošli přes ulici Politických vězňů a Václavské náměstí až k Nuselskému mostu. Před ním na ně číhal provokatér na skateboardu zahalený do ukrajinské vlajky. Policisté ho však po krátké debatě přesvědčili, aby šel »slavit 17. listopad jinam«. A směrem k čelu průvodu od jednoho ze strážců zákona zaznělo: »Žijeme v demokratické společnosti. Každý si přece může na sebe navléci žluto-modrý hadr a vyrazit do ulic, ne?«

Jinak byl pochod vesměs pokojný a policisté měli celou záležitost pevně v rukou. Dav skandoval hesla jako »Demisi, demisi!«, »Hanba vládě« nebo »Už je to tady!«. Na transparentech se objevovaly například nápisy »Čím horší stát, tím podvodnější média«, »Platíme poplatky, dostáváme odpadky«, »Česká televize lže, jako když Rudé právo tiskne«, »ČT je provládní žumpa, co má v čele lumpa« nebo »Fialova vláda dělá z ČR kolonii EU«.

Největší aplaus vzbudili lidé s transparentem, na němž jsou vyobrazeni členové Fialovy vlády včetně samotného premiéra, ale i šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová ve stejných mrtvolných vacích, jaký nechal 28. října vyvěsit ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) pro ruského prezidenta Vladimira Putina na Letné.

Přes magistrálu, kde byl zastaven provoz, a kolem stanice metra Pražského povstání dorazili demonstranti v hustém dešti až na Kavčí hory. Tam demonstrovali »za umožnění vystoupení ve vysílání ČT«, o které Vrábel požádal generálního ředitele České televize Petra Dvořáka otevřeným dopisem 24. října. Jeho jádrem mělo být seznámení veřejnosti s peticí za odvolání vlády a vypsání nových voleb.

Televize však něco takového rezolutně odmítla. »Takto to nefunguje. Program ČT určují pravidla, kodexy, standardní postupy. Ne tlak. ČT projevy na přání vysílat nemůže. A nebude,« zveřejnila televize své zamítavé stanovisko k požadavku na desetiminutový prostor v jejím vysílání.

Vrábel ve své úvodní řeči na připraveném pódiu směrem k demonstrantům prohlásil, že když bude chtít více než polovina národa demisi vlády, tak bude nutná. Chce prý tudíž apelovat na ostatní občany, kteří jsou nespokojeni se současnou situací, ale »sedí doma na gauči«. »Aby viděli, že nejsme konfliktní, nechceme násilí. Celý národ se může přidat, a to je důvod, proč používáme název Nenásilná revoluce,« prohlásil Vrábel.

Na pódiu se postupně vystřídaly téměř dvě desítky řečníků. Mezi nimi i bývalá europoslankyně, moderátorka a bývalá ředitelka zpravodajství České televize Jana Bobošíková»Vy jste ztělesněním odvahy. Protože se vytrácí duch svobody a demokracie. A svoboda se nedá koupit,« uvedla Bobošíková. Bývalá členka rady veřejnoprávní televize Hana Lipovská se rovněž obrátila směrem k davu shromážděnému u budovy ČT na Kavčích horách: »Já jsem stejně jako vy četla, že na této demonstraci jsou proruští švábi. Já tady vidím koncesionáře České televize, a ČT je občanů České republiky,« řekla Lipovská.

»Redaktoři z České televize porušují kodex novinářů, ČT vysílá neobjektivně a nevyváženě a znemožňuje toleranci ve společnosti,« kritizoval ČT další bývalý šéf zpravodajství veřejnoprávní televize Petr Bohuš. Ve svém projevu dodal, že koncesionářské poplatky by měly být dobrovolné.

Jeden z nejzásadnějších proslovů pronesl na Kavčích horách bývalý člen zpravodajské služby Jiří Wagner, který byl v rámci vládní cenzury letos nucen uzavřít svůj, údajně proruský, web Exanpro.cz. Na pódiu zmínil svůj odchod od rozvědky v roce 2014. »To byla doba, kdy zpravodajská služba přestla být pročeská a začala šířit proamerické závěry. A dnešní vláda a zpravodajské služby páchají přímo trestnou činnost,« prohlásil Wagner, podle nějž je vláda Petra Fialy (ODS) »zločineckou organizací«.

Mezi demonstanty se objevily i vlajky hnutí D.O.S.T. nebo politických stran DOMOV či Trikolóra. Ostatně na závěr proslovů označil Vrábel například Zuzanu Majerovou, šéfku Trikolóry, za vlasteneckou političku. A spolu s ní jmenoval i předsedkyni KSČM Kateřinu Konečnou nebo lídra hnutí SPD Tomia Okamuru. Zato vláda se podle něj o občany ČR nestará a lidé žijí »z ruky do huby«.

Vrábel, původně ještě s dalším aktivistou Jiřím Havlem, organizoval statisícové demonstrace 3. a 28. září. Na následný státní svátek založení Československa již na Václavském náměstí byl jediným pořadatelem, neboť dvojice se rozešla a Havel plánuje velkou manifestaci na Letenskou pláň na příští víkend. Nicméně, nechyběl v davu před Českou televizí na dnešní akci.

Tu uzavřela před půl sedmou společně zazpívaná česká hymna a část demonstrantů se poté na výzvu Vrábela vydala na další pochod, tentokrát na Národní třídu. Znovu v doprovodu Policie ČR.

pk
iportal24.cz