Pietní vzpomínka na 17. listopad 1939 - 11:30 Hlávkova kolej

pin

Hlávkova kolej

Pořadatel: Mladí komunisté KSČM - Praha
    Sledujte stránku a budou vám chodit upozornění na budoucí události

Podrobnosti

28. října 1939 se v Praze sešly tisíce Čechoslováků, aby oslavily 21. výročí vzniku Československa. Tato poklidná demonstrace však byla násilně potlačena pořádkovou policíí a jednotkami SS. Během tohoto střetu byl zabit pekařský dělník Václav Sedláček a smrtelně zraněn student medicíny Jan Opletal, který svým zraněním podlehl 11. listopadu. Jeho pohřeb 15. listopadu se stal na dlouhou dobu posledním masovým projevem odporu vůči nacistické okupaci Čech a Moravy. Následně bylo právě 17. listopadu nařízeno uzavření všech českých vysokých škol, bylo popraveno 9 vedoucích představitelů vysokých škol a na 1200 českých studentů bylo odesláno do koncentračních táborů.

Již v roce 1941 byl jako připomínka těchto událostí na zasedání Mezinárodní studentské rady v Londýně 17. listopad vyhlášen za Mezinárodní den studentstva.

Jako součást nestydatého přepisování dějin byl tento den v únoru letošního roku přejmenován na "17. listopad - Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva", jako připomínka v prvé řadě událostí 17. listopadu 1989.

Pojďme si společně připomenout původní odkaz tohoto dne mezinárodního významu, který má jako jediný český původ a jehož skutečný význam je neustále více a více upozaďován, jakoby nebezpečí fašismu již dávno pominulo a stalo se bezvýznamným.

Nikdo nebude zapomenut!