Režisér: Kopete do Richarda Krajča za Babiše? Aha, tak povím něco o OKD a Kalouskovi. A o umělcích, Báro Štěpánová

29. 5. 2017

Režiséra Jiřího Svobodu ze židle nadzvedlo, jak se mnozí umělci pohoršovali nad tím, že Richard Krajčo a jeho skupina Kryštof o minulém víkendu vystoupila na farmě Čapí hnízdo Andreje Babiše. „To je momentálně módní vlna kopat do Babiše a vyjadřovat se proti němu a také proti těm, kdo se s ním vezou. Jenže se už zapomíná, že ti lidé sympatizují s někým, kdo mimo jiné poukazoval na fakt, že je třeba vyšetřit kauzu OKD. Kalousek se Sobotkou prostě vytvořili z Babiše strašáka pro malé děti, no a protože jsou herci a další umělci nadmíru sugestibilní, tak prostě perlí, podobně jako Bára Štěpánová,“ namítá na to režisér. 

„Úředníci z Ministerstva financí ‚pařili‘ na Čapím hnízdě... Na akci zahrála pro zhruba 1600 účastníků skupina Kryštof a Richard Krajčo, na místě byly připraveny i atrakce pro děti a občerstvení zdarma... Oslavy na farmě Čapí hnízdo se konají v rámci 5. výročí Nadace Agrofert, Babiš je nicméně spojil i se svým loučením s funkcí ministra financí,“ zvěstovala webová média minulou sobotu. Následně nastal mediální hon na Richarda Krajča za to, že na farmě vůbec hrál.

„Nechci soudit, je to každého věc. Každý má nějaké svědomí, každý má svou hranici jinde a každý ví, co dělá a proč to dělá, ale já k tomu nemám slov. Osobně bych se ale k něčemu podobnému nepropůjčila. Někdo pak totiž může říct: A ty jsi dělala, ty děláš... Já bych to proto nikdy neudělala, mě si nikdy nikdo nekoupí! Ale Richard Krajčo má asi k tomu nějaký svůj důvod...,“ reagovala herečka Bára Štěpánová, jíž a mnoha dalších umělců se ParlamentníListy.cz otázaly na to, zda je počínání hudebníka v pořádku.

„Mě tahle reakce Báry Štěpánové a dalších umělců překvapila,“ miní ale na to režisér Jiří Svoboda. „A víte proč mne to překvapilo? Že se všichni vozí na momentálně módní vlně kopat do Babiše. Kalousek se Sobotkou prostě vytvořili z Babiše strašáka pro malé děti, no a protože jsou herci a další umělci nadmíru sugestibilní, tak prostě perlili podobně jako Bára Štěpánová. A to ještě v módu, k němuž je tlačí mainstream. Ovšem neberou vůbec v potaz, že Krajčo a všichni ti kluci, kteří tvoří kapelu Kryštof, pocházejí ze severní Moravy, z okolí Karviné. A tam mnoho lidí vidí a na vlastní kůži i pociťuje důsledky dealu, které udělal Bohuslav Sobotka se ´zázračným´ podnikatelem Bakalou, který žije ve Švýcarsku, prodejem dolů OKD, které zapříčinilo ztrátu zaměstnání pro množství lidí. Takže Krajčo a Kryštof vlastně sympatizují s někým, kdo mimo jiné dlouhodobě poukazuje na to, že je třeba onu kauzu vyšetřit. A nejen ji," říká Svoboda.

OKD? Odpovědnost Sobotky je tady evidentní, ale mainstreamová média mlčí!

„Všichni víme, jak dlouho tento případ běží a co bylo na jeho začátku. Že bylo 45 procent OKD prodáno za 4,1 miliardy korun Zdeňkovi Bakalovi, kterého ještě nedávno gaunerem nazýval ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, jenž však dnes už kupodivu toto silné slovo nepoužívá. Protože dnes dělají všichni všechno pro to, aby ona kauza pokud možno umlkla, aby se na ni zapomnělo. Ona ale není o žádném úniku daní, je o tom, že někdo spolupracoval na prodeji státního podílu OKD, které bylo ohodnoceno na nejméně šedesát miliard korun, ovšem nakonec bylo prodáno za 4,1 miliardy korun! Odpovědnost Sobotky je tady evidentní, přitom mainstreamová média kupodivu mlčí a namísto toho se podílejí na honu na Babiše. Prostě kauzu OKD pokud možno odstrkují mimo zorné pole publika!" čílí se dále režisér.

Podle něj se navíc Bakala zavázal, že byty OKD, kvůli kterým se mnoho horníků do regionu kdysi stěhovalo, neboť jinde byla bytová nouze, horníkům odprodá a to za cenu, která tehdy byla nízká.

„Příslušná smlouva k tomu ovšem byla špatně postavená, proto později po Bakalovi jeho závazky už nikdo nevymáhal. On ty byty tak mohl výhodně prodat, zpronevěřil je a ti lidé, co tam bydlí, tak za ně dnes platí obrovské nájmy. A mainstream se k tomu všemu snaží vnuknout veřejnosti, že tady existuje jakýsi souboj dobra ze zlem v podobě Miroslav Kalousek, Bohuslav Sobotka a na druhé straně Andrej Babiš," referuje dále Svoboda.

To ale není zdaleka jediná věc, která jej velmi míchá. Hon na Babiše si totiž velmi pochvaloval právě šéf TOP 09 Miroslav Kalousek, který ale má másla na hlavě možná více, nežli Babiš.

„Je už takovým veřejným tajemstvím, do jaké míry je Miroslav Kalousek spřízněn se zbrojařem, bývalým šéfem Omnipolu Richardem Hávou. Navíc Kalouskův švagr Lubomír Kašák byl zastřelen na ulici u auta, protože byl jedním z mafiánů v Příbrami. To ale není pro politika zrovna dobrá známka bezúhonnosti! Navíc se ještě nezapomnělo ani na případy výběrového řízení kolem padáků, byť si v tomto a v mnoha dalších případech Kalousek, coby náměstek, počínal obratně. Takže nebyl tím, jehož podpis by na něčem byl. To je ale podobné, jako kauza ProMoPro, kde jsou zavřeni lidé, kteří byli v nižších patrech zpronevěry, ale kdo za to vše zodpovídal, tak se také nikam nepodepsal a proto ani nebyl stíhán. (V kauze ProMoPro nebyli potrestáni úředníci ze sekce pro české předsednictví EU a ani místopředsedova vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra, pozn. red.). Takže je tady evidentní spolupráce části politiků a organizovaného zločinu a policejních složek, které se nezabývají některými případy," říká dále Svoboda s tím, že ani ČSSD není žádným svatouškem.

„Všimli jste si, jak z obzoru mizí kauza 300 miliónů, které ČSSD nesplácí? A není to náhodu pro občany inspirační popud k tomu, že nemusejí splácet nic, přestože je k tomu soudy pravomocně odsoudily?" táže se.

Ještě jiná věc ale režiséra trápí. A to fakt, že Babišovy nahrávky a únik policejních spisů bude zkoumat poslanecká vyšetřovací komise. Tá má prověřit případné protiprávní jednání v souvislosti s možným neoprávněným získáváním spisů orgánů činných v trestním řízení.

Proč to nikdo z odpovědných orgánů nešetří?

„Státní zástupce ale má povinnost konat nejenom na základě nějakého podání, ale i na základě toho, kdy se dozví nějakou skutečnost. Proč tedy dosud nikdo nepřinesl nějakou skutečnost o tom, kým byl redaktor Přibil úkolován, kým byl zaplacen a kdo účet Julius Šuman provozuje, přestože je zjevné, že to byl široký komplot proti nyní již bývalému ministrovi financí a vicepremiérovi? Vyšetřovat má policie pod dozorem státního zástupce a rozsudky má vynášet soud – taková je přece dělba moci a zákona demokracie! Pokud tohle obrátíme a poslanci se sdruží do jakési většiny a začnou řešit a vyšetřovat konkrétní případy, tak tím úplně rozvrátí demokratický systém!" vrtí režisér hlavou nad vznikem vyšetřovací komise, pro níž zvedli ruce poslanci jen před pár dny.

Už prý kvůli tomu je doba zralá na rozpuštění Sněmovny. „Já jsem velmi podporoval myšlenku předsedy ODS Petra Fialy, že se za této situace má Sněmovna sama rozpustit a že se mají vypsat mimořádné volby. Parlament totiž není institucí vyšetřovací, sami na sebe nemohou poslanci dohlížet jako státní zástupce a k tomu ještě sami vynášet rozsudky! To je přece absurdní situace, která úplně podlamuje základy demokratického státu. V jiné zemi by toto vše dokonce vyšetřovala i tajná služba, neboť je tady podezření, že to organizují lidé, kteří jsou v politice a kteří mají své důvody pro to, aby Andreje Babiše odstranili. Sněmovna má přicházet s obecně závaznými normami, s kvalitními zákony, ale rozhodně nemá vyšetřovat a ani soudit. Prostě vyšetřovací komise k Babišovým odposlechům je něco nevídaného," doplnil k tomu Jiří Svoboda.

Zdroj: 
Parlamentní Listy