J. Skála pro PL: Měla by ČR žádat od Německa válečné reparace?

14. 8. 2017

Parlamentní listy: Lidovky.cz informovaly, že předák polské vládni PiS J. Kaczynski řekl, že Polsko bude po Německu požadovat odškodnění za zničení Varšavy Němci za 2. světové války. M. Zeman na dotaz, zda by tuto iniciativu podpořil, řekl, že by se seznámil s argumenty polské strany, ale tato věc dle něj není v českoněmeckých vztazích tématem a dodal, že oceňuje českoněmeckou deklaraci. Co si myslíte o polské iniciativě a mela by ČR též žádat odškodnění?

J. Skála, místopředseda ÚV KSČM: Kaczynského krok je dalším v dlouhé řadě příznačných paradoxů doby. Tématy, kolem nichž většina těch, komu by měla patřit, upejpavě mlčí, skóruje populismus i ještě horší političtí exoti. Je to i případ tak zásadních otázek, jako degenerující EU - a dokonce i NATO, jež svými válkami za "změnu režimu" šíří jen chaos a kalamity, migrační invaze do Evropy a vznik "darebáckých států" par excellence. Také však německého hegemonismu, jenž sráží řadu okolních zemí do koloniálního postavení - a pak je ještě velkopansky školí, že díky "evropským dotacím" jsou dlužníky, co mají "maulhalten und weiter dienen". A ne se cukat, žádá-li se od nich péče o migranty, přivábené do Evropy slabomyslnými hesly "Herzlich willkommen! Das schaffen wir!" Konto škod, způsobených německou okupací, je výsledkem seriózní kalkulace hned po válce. Zpochybňoval ji jen sudeťácký revanš. Z té sumy jsme obdrželi jen zanedbatelný zlomek. Soutěžit v teatrálním cirkusu s Kaczynským je namístě jen sotva. Má se však otázka neuhrazených reparací žmoulat mezi koleny i v případě, že Brusel dovede do důsledků i tak nehoráznou sprosťárnu, jako "finanční postih" za odmítnutí migračních kvót? I od nás žádá pravý opak nejen stále víc vlastních členů, ale i lidí z mnohem širšího vlasteneckého, demokratického spektra.

Josef Skála, místopředseda ÚV KSČM
Mediální úsek ÚV KSČM