Zpravodaj 2/2023

14. 2. 2024

Soudružky a soudruzi,
vklouzli jsme do nového roku po hlavě a první měsíc je již za námi. Protilidové kroky vlády pokračují a odnášíme to každý den, v domácí i zahraniční politice. Prezident vyhlásil volby do Evropského parlamentu, tak nám začala již řádná předvolební kampaň… Skutečně ostrá. Máme k současným peticím, kdy důležitá je pro krajské volby petice proti cizím armádám na dvou lokalitách našeho kraje, petici další – proti korespondenční volbě.

2_mdz.png     Konalo se zasedání ÚV KSČM, reportáž je v jiném článku. Předtím proběhlo jednání VV ÚV KSČM. Schválilo stanovisko VV ÚV KSČM k politické situaci – KSČM odmítá přijetí eura.

A debatovala se aktuální politická situace – došel dopis pana Vrábela ohledně možné spolupráce do eurovoleb, šla ihned reakce, že se nevyhýbáme jednání,  podobně  jako  s  jinými  subjekty.  Došlo

ke kontaktu    i se Šlachtou, ale ti budou kandidovat s motoristy, jeho voličská základna je prý antikomunistická.  23. března bude další Rajchlova demonstrace (po jednání UV KSČM). Poslán dopis MF CR, kolik peněz bylo vyplaceno Ukrajině    a dále slíbeno, odpověď zatím nepřišla. Zároveň byla poskytnuta informace o situaci ohledně kandidátní listiny pro volby do EP

v roce 2024 – do jednání VV ÚV KSČM 9. února by se měla uzavřít, zatím zůstávají dosavadní subjekty i lidé. Probíhá školení kandidátů, do konce března se plánují besedy, od dubna se plánuje road show (veřejné akce) v součinnosti s OV a KV KSČM.

      Byl předložen návrh marketingové strategie voleb do zastupitelstev krajů     v roce 2024, který pak šel i na jednání ÚV KSČM. Obsahuje podrobný rozpis činností v jednotlivých měsících krytých z centra. Nutná spolupráce s OV KSČM a KV KSČM i zpětná vazba. Rovněž byly poskytnuty informace   o mediálním tréninku vedoucích kandidátů pro krajské volby v roce 2024 – jsou měsíční   termíny,    první letošní  a druhý celkem proběhl tuto  sobotu

(za Středočechy účast ss. Havelka, Štefek, Čechová-Humpolcová) i přehled vedoucích kandidátů do krajských voleb v roce 2024 vzešlých z krajských konferencí KSČM – 2 kraje – Jihomoravský    a Pardubický zatím vedoucí kandidáty nemají. Dále byla poskytnuta informace o průběhu a výsledcích krajských a okresních konferencí. Personálně bouřlivá byla na Vysočině. Byla projednána informace  o činnosti Centra strategických a teoretických studií ÚV KSČM (publikační činnost (Alternativy), semináře, odborné práce (např. na projektu socialismu 21. století), byl schválen mediální plán  k půlkulatým, kulatým výročím a dalším významným výročím roku 2024, jehož součástí je i souhrn výročí využitelných např. v okresních zpravodajích.  Řešily se rovněž personální otázky a ekonomický blok, který se pak schvaloval na jednání ÚV KSČM. Rovněž byla diskutována situace  v IČL, z. ú., (Institut české levice), který předložil žádost o přehodnocení nájemních vztahů s KSČM s cílem ušetřit. Byl požádán, aby předložil návrh nových vztahů tak, aby zůstatek na konci roku 2024 byl 150-250.000 Kč. Bude to projednáno také   9. února. 

     9. ledna  se konalo se také jednání našeho OV KSČM. Po kontrole úkolů     a informací  z vyšších orgánů jsme se seznámili se stavem členské základny ke konci roku 2023. Je nás 179 (90 žen, 89 mužů) a sdruženi jsme ve 25 organizacích. Loni jsme přijali 1 nového člena.
Zároveň jsme hodnotili základní organizace ve Zvánovicích a Mnichovicích a kvůli úmrtí členů zrušili ZO Sluhy.
Probrali jsme přípravu voleb – podali jsme na centrálu informace o výlepových plochách. Volby do EP proběhnou v termínu 8. - 9. červen 2024.
Zabývali   jsme   se  mediálním  plánem  –  centrálně  byly   schváleny  plakáty ke květnovým událostem. Bude proveden výlep firmou Rengl, technickými službami a vlastními silami. Pak koordinovaně budou řešeny volební plakáty. Náš okres zároveň bude ještě v lednu vylepovat přes Rengla a TS Čelákovice plakát „Fialo, stačilo!“ s předsedkyní. Ještě je zásoba i rozcestníků, které budou vylepeny v únoru.
Řešili jsme přáníčka k MDŽ. Objednáme  jich 350 ks. Zároveň jsme schválili předvolební akci - rozdávání 100 karafiátů k MDŽ 8. 3. 2024 s tím, že místa      a časy budou upřesněny na jednání OV dne 13. 2. 2024.
      Zabývali jsme se, jako obvykle, Zpravodajem a přípravou porady funkcionářů. V různém jsme řešili inventarizaci a plán nejbližších akcí.

Soudružky a soudruzi, do vrtkavého počasí a nepříjemného období předvolebních podpásovek Vám přeji hodně zdraví a pohody.

Zdeněk Štefek

 

Březen 2024  porady Praha-východ:
Porada aktivu Praha-východ:            úterý 5.3.2024 od 15 hodin
Jednání OV KSČM Praha-východ:          úterý 5.3.2024 od 16 hodin
v zasedací místnosti 153, 3. patro, Praha, Politických vězňů 9.

 

Bez obalu 5/2024

Stále volnější trh ničí nejen zemědělce
kkonecna.pngMinulý týden pokračovaly protesty zemědělců napříč Evropou. Jednou z větších akcí byl čtvrteční protest v Bruselu, kde se ve stejnou dobu konal speciální summit Evropské rady. Ten summit, na kterém bylo mimo jiné vyčleněno 50 miliard eur pro Ukrajinu poté, co Maďarsko ustoupilo intenzivnímu vydírání válečnými jestřáby. Belgická policie však zabránila zemědělcům v přístupu k budovám Evropské rady a Komise a protest se tak konal před budovou Evropského parlamentu. Brzy ráno byly ulice před Parlamentem zaplněny traktory a došlo na pálení slámy či pneumatik.

 

Zemědělství v EU nad propastí

Farmáři v jednotlivých členských státech se potýkají se svými specifickými problémy, ale ve většině z nich jde především o nebezpečí, které pro evropské zemědělství představují vysoké náklady spojené s vysokými cenami energií      a   importem  levných    surovin   ze   zahraničí,  v  současné  době  především z Ukrajiny a států jihoamerického sdružení Mercosur. Liberalizace trhu by způsobila zaplavení jednotného trhu levnými a méně regulovanými zemědělskými produkty, ať již z Ukrajiny nebo z Jižní Ameriky, kterým by evropští farmáři nebyli schopni konkurovat. To by mohlo být pro zemědělství      v Evropské unii, respektive členských státech, likvidační.    A pokud si dohodami o volném obchodu zlikvidujeme v Evropě zemědělství, budeme pak odkázáni na ještě hlubší potravinovou závislost na třetích státech, jako je právě Ukrajina či státy Mercosuru.
     Dále farmářům v některých členských státech, jako je Francie a Belgie, vadí také velký počet evropských regulací či současné fungování společné zemědělské politiky, které jejich práci znesnadňují a prodražují.

Protesty mají smysl!
Protesty, ke kterým dochází v Belgii, Francii, Polsku, Rumunsku, Německu a v řadě dalších evropských států, nám však ukazují jednu věc – organizovat se a protestovat proti neoliberálním destruktivním politikám má smysl a může mít úspěch. Evropská komise sice stále usiluje o prodloužení dohody o volném obchodu s Ukrajinou, ale zároveň částečně ustoupila a navrhuje zastropovat import drůbeže, vajec a cukru na úrovni let 2022 a 2023. V případě překročení této úrovně by pak automaticky došlo k znovuzavedení cel. Francouzským farmářům, kteří obléhají Paříž, se zase podařilo dotlačit prezidenta Macrona k odmítavému postoji k dohodě o volném obchodu s Mercosurem a dohoda tak nyní má ve Francii silného oponenta.
     K ničemu takovému by bez protestů nedošlo a já jen doufám, že se farmáři na ulicích evropských měst stanou inspirací pro všechny ty, kteří jsou neoliberálními politikami, ať již ze strany Evropské unie, či národních vlád, jako je ta Fialova, ohroženi. Věřím proto, že protest, který organizují farmáři  v ČR  19. února, bude mít maximální podporu veřejnosti. Já i kandidáti uskupení STAČILO! ji jednoznačně podporujeme!

Ne korespondenční volbě
Vrátím se také ještě ke startu eDokladů. K tomu před dvěma týdny vyšel článek s titulkem »Problematický start eDokladů obnažil hlubší trhliny českého elektronického státu«. Problémy doprovázející spuštění eDokladů pak nebyly pouze otázkou samotného startu, ale přetrvávaly i několik dní po uvedení aplikace. Jako hlavní důvod experti na IT uvádějí zastaralou infrastrukturu, která neumožňuje provedení dostatečných zátěžových testů. Základy českého e-governmentu běží s trochou nadsázky na prehistorickém hardwaru. Velký zájem o eDoklady a z něj pramenící přetížení centrální identitní infrastruktury     a databází navíc zkomplikoval život i mnoha dalším elektronickým aplikacím státních institucí, které přímo s eDoklady nemají prakticky nic společného. Vzhledem k tomu je zcela legitimní se ptát – jak je možné, že 150 tisíc uživatelů odstřelí klíčové systémy zbytku digitalizace a se spuštěním nové služby ruku v ruce přestanou fungovat digitální služby katastrálního úřadu či SÚKLu? Navíc když vývoj těchto systémů stojí desítky milionů z veřejných prostředků?
     Úplný bizár je pak v tomto světle fakt, že si vláda nechala za půl milionu zpracovat »Analýzu stavu povědomí občanů o digitalizaci veřejné správy           v České republice«. Jaký postoj k digitalizaci asi mohou mít lidé, když stát není schopen zabezpečit ani to, že si v roce 2024 budou moct studenti elektronicky podat bez problému přihlášky na střední školy? Tento týden jistě většina z vás zaznamenala právě problémy spojené s podáváním přihlášek. A zmíněný dva týdny starý titulek se tak ukázal velmi rychle jako naprosto trefný - digitalizace     v České republice selhává a jedná se o problém systémový, nikoliv jednorázový.
Problém byl navíc prakticky totožný jako v případě eDokladů. Na webových stránkách Digitálního přihlašovacího systému, který připravil Cermat, se v den plánovaného spuštění zájemcům ukázala jen informace, že elektronické podání přihlášek na střední školy bude opožděno. Později přibyla omluva, že zpoždění je »z důvodu opravy funkční chyby a potřeby opakovaného prověření bezpečnosti kvůli většímu zásahu do systému«
Problém tedy stále stejný, jen se mění mluvící hlava, která se za problémy, nefunkčnost či zpoždění   z televize omlouvá. Tentokrát to byl kromě premiéra Fialy ministr školství Bek. Nabízí se ale otázka, zda by systémový problém digitalizace v Česku neměl jít na bedra ministra pro digitalizaci a šéfa Pirátů, Ivana Bartoše. V době, kdy se snažíte pro nástroje eGovrnmentu získat   i občany, kteří v práci   s počítači či chytrými telefony nejsou tak zběhlí, musí vše šlapat na sto procent. Pokud je první zkušenost těchto lidí taková, jako   v případě eDokladů či středoškolských přihlášek, automaticky se snižuje jejich ochota tyto nástroje v budoucnu využívat a dávat jim další šanci. Nemluvě  o tom, co by se státními systémy udělaly např. takové elektronické volby, kdy by zátěž nebyla 150 tisíc uživatelů, ale třeba pět milionů v horizontu čtyřiadvaceti hodin. Poslední zkušenosti s digitalizací tedy mimo jiné v plné kráse ukázaly, že debata o elektronických volbách je v České republice zatím zcela předčasná a mimo. Byť už i tento bezprecedentní krok někteří poslanci na půdě Poslanecké sněmovny v rámci diskuze otevřeli. Za sebe i kandidáty STAČILO! mohu říct, že uděláme všechno pro to, aby ani korespondenční volba neprošla. Podepište proto, prosím, petici proti zavedení korespondenční volby, kterou najdete na www.stacilo.cz  
     Pojďme do zahraničí. Mezinárodní soudní dvůr v nizozemském Haagu rozhodl ve věci podání Jihoafrické republiky, která obvinila Izrael z porušení »Konvence o prevenci a potrestání zločinů genocidy«. Nejen podle JAR Izrael nezabránil zločinům genocidy, ale dokonce je sám páchal. Proto Jihoafrická republika požádala soud, aby Izraeli nařídil okamžitě ukončit své válečnické operace v Gaze. Podporu jihoafrické žádosti vyjádřily i vlády Malajsie, Turecka, Jordánska, Bolívie, Nikaraguy, Venezuely, Malediv, Namibie, Pákistánu, Brazílie, Kuby a dalších 80 států. K nim se přidalo společným prohlášením více než 150 různých mezinárodních organizací. Že jste o tom v ČR neslyšeli? To není překvapení, naše média dokonale selektují informace tak, aby vám minimálně podprahově říkala, co si máte myslet.
Právnický tým Jihoafrické republiky, jehož práce se zúčastnil i bývalý lídr britské labouristické strany Jeremy Corbyn, předkládal soudu důkazy  o genocidních činech izraelské armády i genocidních výrocích některých izraelských ministrů celé 3 hodiny. Pak dostali představitelé izraelské vlády možnost se obvinění bránit. Jejich rozsáhlou obranu by šlo shrnout do argumentu, že nešlo  o genocidu, ale o sebeobranu.

Zabijí přes sto dětí denně
Rozhodnutí soudu přečetla předsedkyně soudu Joan Donoghue, která je bývalou přední právnickou poradkyní tehdejší americké ministryně zahraničí Hilary Clintonové ve vládě Baracka Obamy a která před ICJ soudem tehdy neúspěšně obhajovala USA proti obvinění Nikaraguy ze zaminování jejího přístavu. Soudkyně Donoghue sice odmítla vyhovět požadavku JAR, aby soud nařídil Izraeli okamžitě ukončit válku v Gaze, ale soud nařídil Izraeli se daleko více snažit zabránit zabíjení civilistů v Gaze. Soud neměl za úkol zjistit, zda se Izrael nyní dopouští genocidy, a na toto definitivní zjištění budeme muset prý počkat několik let, ale v předběžném vyhodnocení došel k závěru, že »přesvědčivost a věrohodnost genocidy je taková, že je tu urgentní potřeba před ní ochránit civilisty«. Dále nařídil, aby Izrael umožnil dopravu větší pomoci do Gazy a také, aby potrestal úředníky a vojáky, jejichž výroky jde vnímat jako podněcování ke genocidě. Irský právník Blinne Ni Ghrálaigh, který je členem jihoafrického týmu, připomněl, že »v průměru je denně zabito 247 Palestinců, což zahrnuje 48 matek (dvě každou hodinu) a více než 117 dětí každý den«.
     USA odmítly sdělit, zda budou plnit rozhodnutí soudu. Německo, které obhajovalo postoj Izraele a vysloužilo si za to odsouzení Namibie, státu, který byl v minulosti obětí německé genocidy, slíbilo, že se bude rozhodnutím soudu řídit. Podle mezinárodních právníků je poskytování zbraní ke genocidě spoluúčastí na genocidě. Nejvíce zbraní dostává Izrael z USA, ale zbraně dodává i Německo, Itálie, Británie a Kanada. Italská opozice již žádá ukončení toho vyzbrojování a ministr zahraničí slíbil vyhovět. K postoji České republiky, která jako jedna z malé hrstky států stále hájí Izrael a v OSN hlasovala proti humanitárnímu příměří v Gaze, se právníci zatím nevyjádřili. Neočekávám však od vlády Petra Fialy, která se ohání lidskými právy, kde může, že by je prosazovala proti vůli těch, jimž slouží.

 

Já, Fico, Blaha i Corbyn…
Mimochodem Jeremy Corbyn se ocitl na jakémsi ukrajinském nepřátelském seznamu. Ano, tušíte správně, jsem na něm i já za ČR. Asi proto, že chci konec zabíjení, což by měli chtít i Ukrajinci, neboť   v konfliktu podle neoficiálních ztrát mají 10 x vyšší ztráty než ruská strana. Každopádně na tomto seznamu se objevil ze Slovenska místopředseda strany SMER a místopředseda parlamentu – Luboš Blaha. Ten k tomu poznamenal: »Je pro mě ctí být na seznamu s takovými osobnostmi, jako je Robert Fico, Viktor Orbán, Sahra Wagenknecht, a našel jsem tam i své levicové přátele z KSČM. Katka Konečná se před pár dny zastala Slovenska a Roberta Fica. Vždy bojovala za Slováky, když do nás    v Bruselu kopali. Je pro mě ctí mít takovou kamarádku, a kdybych mohl v eurovolbách volit v ČR, budu kroužkovat Katku Konečnou a Janu Turoňovou.« Velký dík, Luboši, posílám pozdravy na Slovensko i straně SMER.

Odkaz na aktuální video naleznete zde: https://www.youtube.com/watch?v=Mbl4ADBv58I 
Sestřih debaty s J. Pospíšilem (TOP09) na CNN Prima News: https://www.youtube.com/watch?v=lk64H6o-TwM
Fiala souhlasil s posláním dalších 50 mld. EUR na Ukrajinu. Jaké to bude mít dopady?:  https://www.youtube.com/watch?v=4epsbVhLxlc&t

Dovoluji si Vás pozvat na nejbližší debaty:

  • Pondělí 12.2. – UNIČOV – od 16:00 hod., kino Družba (Moravské nám.). Hosté: Ondřej Dostál, Jan Skalický.
  • A dále se můžete těšit na debatu v Ivančicích (19.2.) či Českých Budějovicích (29.2.) a mnohých dalších. 

Připomínám, že KSČM i uskupení STAČILO! sbírá podpisy pod petici proti korespondenční volbě. Stáhnout si formulář můžete zde: https://www.kscm.cz/wp-content/uploads/Petice-proti-zavedeni-korespondencni-volby.pdf následně vytisknout, podepsat (ideálně i s rodinou a přáteli) a poslat zpět na uvedenou adresu. Podepsat petici můžete také elektronicky zde: https://gov.cz/e-petice/580-petice-proti-zavedeni-tzv-korespondencni-volby

Kateřina Konečná

 

6. února 2024 jednal Středočeský krajský výbor KSČM
Na svém zasedání se zabýval především volbami.

Ohledně podzimních voleb do krajských zastupitelstev probíhá stále ještě vyjednávání o koalici a to nejenom o jménech a pořadí kandidátů, ale i o názvu kandidátky. Jasno by mělo být do konce února.

Volby do Evropského parlamentu (EP), senátu i krajských zastupitelstev (KZ):

  • Veškeré akce musí jít přes transparentní účet
  • náklady na volební kampaň: jsou zajištěny billboardy
  • většinu věcí ohledně EP řeší centrum, zatím není pokryta plakáty Příbram a Benešov, protože zde nepůsobí plakátovací firma Rengl
  • krajské volby:  srpen/září výlepy, polepy MHD, varia postery na perónech, inzerce v krajských novinách, billboardy Příbram a Benešov
  • delegování do okrskových volebních komisí – pro volby do EP je třeba je znát již v březnu.

KV také připomenul 3 krajské akce: Slivice, Lidice a 6. 7. 2024 Blaník.

 

Komunisté jdou do evropských voleb v koalici STAČILO!  

1stacilo.pngInformace o koalici STAČILO! najdete na:

www.stacilo.cz
fb.me/stacilo.cz (Facebook)
t.me/stacilocz (Telegram)
youtube.com/@stacilocz (Youtube)

twitter.com/Koalice_STACILO (Twitter)

 

Jana Turoňová, kandidátka Stačilo!: Korespondenční volby budou nedůvěryhodné. To je nebezpečné
„Hodně prázdnoty, sebepropagace a bruselské ideologie,“ vrací se ke „slavnostním“ projevům premiéra a prezidenta právnička Jana Turoňová, která je na kandidátce koalice STAČILO. V rozhovoru rozebrala, co podle ní „stačilo“ jak v rámci ČR, tak v rámci EU. „Nic českého, tradičního, autentického již nezbylo,“ říká na adresu sociální demokracie, ze které byla před časem vyloučena. Kriticky se vyjádřila ke korespondenčním volbám. Dostala se i k situaci na Ukrajině a k blížícím se volbám v USA.
Paní doktorko, jak vánoční projev premiéra Fialy, tak novoroční projev prezidenta Pavla vyvolal řadu různých reakcí. Jak Vy je hodnotíte?

Hodně prázdnoty, sebepropagace a bruselské ideologie. Premiér Fiala vykládal o ozdravení veřejných financí, jakýchsi rekordních investicích do infrastruktury a bezpečnosti, o spásné digitalizaci či o reformě energetiky. Přitom je předsedou vlády, která ovládá většinu akcií společnosti ČEZ a nedokázala ani zastropovat ceny elektrické energie. Dá se vůbec brát vážně? Daleko více než co vykládal, mě zaujala jeho gestikulace. Předvedl parodii na projevy amerických prezidentů, zejména když se snažil svými gesty demonstrovat sílu a odhodlání.
Prezident Pavel si zahrál na proroka. Dodejme, že špatného. Apeloval na naši podřízenost EU a NATO a tyto dvě instituce označil jako jediné možné záruky naší budoucnosti. Vyzval ke vstupu do eurozóny, pochválil investice do zbrojení a vymezil se proti hodnotám starší generace, která na rozdíl od něho alespoň nějaké hodnoty má.
Nedávno jsme se rozloučili s loňským rokem. Jaký ten rok podle Vás byl pro ČR? A jaký bude ten letošní?
Byl  to  velmi  náročný  rok. Pro  domácnosti,  zaměstnance, živnostníky, maléi střední firmy. Na všechny začala více či méně dopadat inflace, kterou máme nejvyšší  v  Evropě, vysoké ceny energií, ale také nejistota a strach spojené ne s jedním, ale již se dvěma válečnými konflikty, jejichž vývoj nás může značně ovlivnit.      A to nejen ekonomicky, ale také v souvislosti s migrací, která bude v dalších letech spíše intenzivnější, zejména kvůli neochotě naší vlády zachovávat dosavadní protikvótovou migrační politiku. Bohužel, ministr vnitra Vít Rakušan otevřel stavidla, která již nepůjdou zastavit. Máme před sebou už jedinou možnost, a to podporovat rozumnou migrační politiku na celoevropské úrovni. K   tomu   však   bude   třeba,   aby   tentokrát   voliči   jasně  podpořili v evropských volbách ty kandidáty, kteří se vymezují proti bruselským ideologiím, zejména proti multikulturalismu. Je třeba si se vší vážností přiznat, že musíme chránit vnější hranice EU, že je to jedna z podmínek pro přežití naší evropské kultury a způsobu života. Navzdory nesmyslným prognózám našeho premiéra  je  jasné, že  rok  2024  bude  těžký.  Je  třeba  si to přiznat otevřeně a nachystat se na další zdražování a celkový ekonomický propad a také na problémy, které si v tuto chvíli třeba ani nedokážeme představit.
Vraťme se k tragédii, která se odehrála těsně před Vánocemi na Filosofické  fakultě.   Podobné šílenosti jsme dosud vídali jen ve zprávách z jiných zemí. Co se tak změnilo, jak si vysvětlit, že se něco takového stalo i u nás?
Jedná se o tragédii, která se jen těžko chápe a na kterou se srozumitelné vysvětlení hledá jen velmi obtížně, navíc v situaci, kdy nemáme ucelené informace. Rozhodně bych tuto událost nijak nepolitizovala ani nehledala příčiny v politické geografii.
Pojďme na další téma. Vy jste jednou z těch, kteří jsou na kandidátce koalice STAČILO pro blížící se volby do Evropského parlamentu. Čím může podle Vás tato koalice voliče oslovit?
Na kandidátní listině se sešli lidé, kteří v ČR zastupují autentickou levicovou politiku, která se orientuje na zájmy lidí, a nikoliv na potřeby velkých korporátů či na podporu bruselských ideologií, jako to dělá například SOCDEM či Piráti. Jasně se stavíme proti migrační politice, genderové politice, proti zelenému údělu likvidujícímu evropský průmysl, ale i proti takovým snahám, jako je převýchova mládeže prostřednictvím školské reformy či proti snahám o přijetí pandemického zákona. Naším hlavním hodnotovým svorníkem je obrana státní suverenity a národní svrchovanosti. Podporujeme evropskou spolupráci, ale nechceme, aby pokračovalo stávající dělení na nadřazené a podřízené státy.
V evropském parlamentu budeme hledat spojence, kteří to vidí podobně a kteří jsou připraveni prosazovat rozumnou politiku.
A co konkrétně podle Vás „stačilo“? Co byste ráda vzkázala současné vládě?
Název naší koalice odkazuje na kampaň, kterou Kateřina Konečná vedla proti vládě Petra Fialy. Tento název jsme nyní použili do evropských voleb, ale jde samozřejmě o víc než jen o Petra Fialu. Vystupujeme proti naší podřízenosti Bruselu a Washingtonu. Právě nynější vláda reprezentuje tento trend nejvýrazněji za posledních pětatřicet let. Ve své snaze hájit zájmy Spojených států  amerických  zachází  dokonce  tak daleko,  že  z   nás   vytváří   jednoho z největších nepřátel   Ruska. Jde   přitom zcela nad rámec našich závazků a zcela zbytečně ohrožuje naši bezpečnost i ekonomické zájmy. Vlády ODS vždy kladly do popředí americké spojence a podřizovaly jim své základní politické jednání, ale alespoň se to snažili nějakým způsobem vyvažovat. Tohle s nástupem Petra Fialy padlo. Jsme kolonií Západu a je nejvyšší čas říci, že to stačilo! Patříme do Evropy, jsme součástí západního světa, ale podmínky naší účasti se musí změnit z podřízenosti na rovnocennost, která nám jako Středoevropanům umožní udržet si vyvážené vztahy také s východními partnery. Nelze  nás  již  nadále   využívat  v mocenských hrách, které se nás v podstatě nijak netýkají.
Do parlamentních voleb jsou necelé dva roky. V těch posledních mnoho hlasů propadlo. Domníváte se, že koalice STAČILO bude právě ta, která tyto hlasy získá? A kdo další z těch, kteří stojí nyní mimo Sněmovnu, má podle Vás šanci?
Velkým testem možného úspěchu budou právě volby do evropského parlamentu. Až půjdou voliči v červnu k urnám, mohou také vyjádřit svoji nespokojenost s Fialovou vládou. Pokud se lidé dostatečně ozvou, bude to první krok ke změně. Pak můžeme uspět. Naše spolupráce spočívá ve vzájemné  podpoře,  osobních  sympatiích  a  týmovém  duchu.  Navíc  většina z nás v minulosti prošla či nyní prochází situacemi, které nebyly jednoduché a ve kterých jsme museli obhájit své opoziční postoje. Nyní jsme se spojili, abychom je společně prosazovali.
V  červnu   minulého roku jste byla vyloučena z tehdejší ČSSD. Co k tomu  s odstupem doby říci? A co říci k tomu, že tato letitá strana není dnes vůbec v Poslanecké sněmovně a jak vidíte její budoucnost?
Jsem velmi vděčná za to, čím jsem v ČSSD prošla. Od chvíle, kdy jsem aktivně vstoupila do stranického života, až do okamžiku mého vyloučení. Potřebovala jsem zjistit, jestli je možné reformovat českou levici, jestli je možné očistit ji od evropského progresivismu, jestli se z ní opět může stát strana hájící zájmy běžných lidí. Na těch totiž stojí naše společnost, to jsou lidé, kteří dokáží tvořit skutečné hodnoty. Zjistila jsem, že nic takového možné není. Vedení strany to dalo symbolicky najevo, když navrhlo stranu přejmenovat na SOCDEM. Nic českého, tradičního, autentického již nezbylo. SOCDEM je strana progresivního liberalismu, prosazuje genderovou politiku, podmíněný sociální příjem, multikulturalismus a další bruselské politiky. Ani na střední úrovni řízení, o to nemají zájem. Čekají pouze na výhodné posty, obroda hodnot je pro ně nezajímavá. Takových stran je dnes hodně. A oproti sociálním demokratům jsou i některé z nich úspěšné. SOCDEM nemá cílovou voličskou skupinu, kterou by dnes mohla účinně oslovit.
Vláda podpořila zavedení korespondenční volby pro Čechy v zahraničí. Je to podle Vás dobrý krok?
Rozhodně to není dobrý krok. Korespondenční volby budou    nedůvěryhodné, a proto i nebezpečné. Ze zemí, které je již využívají, známe případy, kdy právě korespondenční    hlasy    zázračně  obrátily  volební  výsledky, jako  například v USA, to pak vede k pochybám o celém hlasování. Korespondenční volba může vést k nepřípustnému ovlivňování voliče, a navíc narušuje princip tajného hlasování, jelikož identita voliče je zaznamenána. 

vyšlo na parlamentnilisty.cz

 

Ze 7. zasedání ÚV KSČM

zdenek_stefek.jpg13. ledna 2024 se konalo v Praze 7. zasedání ÚV KSČM. Přítomno bylo 66 členů ÚV KSČM.
Na programu mělo Úvodní slovo předsedkyně ÚV KSČM, Stanovisko k aktuální politické situaci, Informace o přípravě volební kampaně, Návrh marketingové strategie voleb do zastupitelstev krajů v roce 2024, Alternativní koncepce zahraniční politiky České republiky, Vyhodnocení konferencí KSČM. Dále Informace o situaci a.s. Futura, Rozpočet KSČM na rok 2024, Rozpočet organizační jednotky ÚV KSČM na rok 2024, Stanovisko ÚRK k rozpočtu KSČM na rok 2024, Stanovisko ÚRK k rozpočtu organizační jednotky ÚV KSČM na rok 2024, Další ekonomické otázky,  také  Přehled   aktuálních  úkolů z jednání VV ÚV a ÚV KSČM,  Rámcový  plán  práce  VV ÚV a ÚV KSČM  na  I.  pololetí  2024 a Různé.
     Po procedurálních bodech - pracovních komisích a volbách – byla zvolena byla nová členka VV ÚV KSČM s. Chánová za Vysočinu a noví členové ÚV KSČM a schválení programu, vystoupila předsedkyně s. Konečná.
Vyzdvihla stanovisko ke korespondenční volbě, které bude podpořeno peticí.     I z mítinků je jasné, že je to palčivý problém. Máme nejhorší vládu ČR, podpora ale neklesla tak, jak by se dalo čekat. Vláda hledá cestu, jak se udržet  u moci, proto přichází s korespondenční volbou. Zajímavá je pozice ANO – točí se jak korouhvička, dříve to měli v programu, dnes to odmítají (obdobně euro). Bude důležité, jakou uděláme volební kampaň, bude to stát hodně, ale bude profesionální. Potřebujeme si ale vzájemně vycházet vstříc, komunikovat s okresy a kraji  a zpět. Budeme tu s rozpočtem řešit i Futuru. Ta se personálně i finančně stabilizovala, skončila loni v zisku, navrhovaná vzájemná smlouva je o 5% nižší.
     Jiné oblasti tak pozitivní nejsou. Náklady na energie dohnaly i organizace, které dříve zdroje měly. Centrála nemá prostředky, aby hradila další ztráty okresů. Je třeba solidarita, nejdříve v rámci krajů, tam mohou bez problémů okresy fungovat ještě minimálně 2 roky. Ze zvažovaných budov k prodeji se již ozvaly některé okresy, že s prodeji nesouhlasí. Bylo to ale odsouhlaseno. A je v pořádku, když většina prostředků organizace padne na úhradu nákladů na provoz budovy místo na politickou činnost?
     Vše se může otočit, máme dobře našlápnuto. Čekají nás troje volby. Pokud uspějeme nyní, uspějeme i příště.  Máme na to.
     S. Šulda uvedl stanovisko ke korespondenční volbě, a doplnil ho zkušenostmi s korespondenční volbou ze zahraničí (Rakousko, USA). K volbám vystoupila s. Konečná, probrala marketingovou strategii krajských voleb. Hrozí termín 21. září, pak by kampaň zasáhla i prázdniny, na oslovení    v září by bylo 14 dnů. Pokud okres není schopen zajistit výlep a jiné činnosti, ať to oznámí centru. Kampaň do EP běží, 4. 12. byla tisková konference, jsou stránky stacilo.cz, aktuálně probíhají mítinky, propagace je objednána (billboardy atd.).
     S. Krajča představil Alternativní přístupy KSČM k zahraniční politice ČR, které jsou aktualizací starších materiálů.  S. Šimůnek se zabýval zhodnocením okresních a krajských konferencí. V programech dominovalo téma voleb, některé organizace využily konferencí k personálním změnám (9 nových předsedů OV, 1 nový předseda KV, 8+1 nových členů ÚV KSČM, 1 nový člen VV ÚV KSČM). Kromě 2 krajů mají všechny kraje již vedoucí kandidáty do krajů. Kandidátka do EP bude celá jasná asi 9. února. Koncem letošního roku budeme muset schvalovat kandidátky do PS PČR, takže v březnu budeme řešit další konference.
     První blok diskuse zahájila s. Vrzalová. Věnovala se okresním konferencím na Vysočině – k žádnému puči nedošlo, rezignovala dosavadní předsedkyně KV KSČM a byla zvolena nová. K dalším personálním návrhům nebyly žádné protinávrhy, návrhy prošly. 18. března zve předsedkyni na jednání KV KSČM. Informaci doplnila předchozí předsedkyně, která vysvětlila svou rezignaci (nesouhlasila s tvorbou kandidátky).
     S. Navrátil se vrátil k volebním materiálům. Předpokládá, že jsme si udělali rozbor posledních neúspěchů. Nenašel ale optimální způsob vedení kampaní v malých obcích. V zahraniční koncepci není zmíněna OBSE (Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě).
S. Mikeš se věnoval Palestině a Izraeli, navrhuje vytvoření jednoho společného státu Izraele a Palestiny. S. Soural kritizuje, že v marketingové strategii se nepočítá s volebními štáby, kterým by měl předsedat lídr. S. Strachoň shrnul přípravu na volby v Moravskoslezském kraji. V programu vycházejí z posledního programu. Vybrali kandidáty z více než 1400 kandidátů, kandidátní listina má průměrný věk 50 let. Mají tam témata vojenské základny v Mošnově, pád Liberty aj. S. Kostka se zeptal, proč část konferencí nepostupovala podle schválených zásad – kde je řešení? Pochválil strategii voleb, doplnil by o příklady dobré praxe. Neví, proč se vyjadřujeme ke korespondenční volbě, měli bychom spíše řešit sociální otázky. V zahraniční koncepci mu chybí otázka perzekuce komunistů v zahraničí, vymezení ke spolupráci s antidemokratickými zeměmi včetně vojenské (Saudská Arábie), rozvojová pomoc.
     S. Roun vysvětlil metodiku voleb. Je důležitý potenciál (Stačilo! 8-11%), ne výsledky minulých let. V malých obcích je třeba předávat informace základním organizacím. V malých obcích fungují plakáty a bezplatné plakátovací plochy. Je třeba ale komunikace OV a KV (i lídra) s volebním oddělením. Chceme využívat budov KSČM k zavěšení reklamy. Kontaktní kampaň se trénuje na školení kandidátů.
     S. Konečná je připravena přijet na KV Vysočina, ale ráda by pak tam měla mítink s občany. Korespondenční volbu vnímají lidé jako téma. Dalším tématem je euro, má ostré vyjádření na sítích, ale petici k tomu má již SPD či PRO.
S. Krajča reagoval, že OBSE je zmíněná v materiálu 2x, vítá konkrétní připomínky. Otázka Izraele a Palestiny je složitá, ale jsme v kontaktu s KS obou zemí, budoucnost je možné diskutovat, v současnosti je důležité se opřít  o rezoluce OSN.
     V ekonomických záležitostech s. Pěnčíková uvedla rozpočet KSČM i ÚV KSČM na rok 2024, dále rámcovou smlouvu o službách s Futurou. Rozpočet strany je ztrátový přes 28 mil. Kč, velkou výdajovou položkou jsou volby (38 mil. Kč). Vyrovnaný rozpočet má 22 organizačních jednotek, ziskový 24, ztrátový 53 (16 se ztrátou nad 100 tis. Kč), jednotek s minimálními prostředky pod 50 tis. Kč je 20 (18 OV a 2 KV).  Předkládaná smlouva s Futurou je na úhradu služeb od ní, je ponížená o 200 tis. Kč oproti minulému roku.
     S. Horák okomentoval stanovisko Ústřední revizní komise. Vyzvala k úsporám. Nedoporučuje schválit rozpočet, na konci roku budeme mít na všech účtech 52 mil. Kč. Chtějí ukládat do rezerv získané prostředky z prodeje nemovitostí    a vyzývají k samofinancování okresních výborů. Kroutí hlavou nad výší některých členských příspěvků. S. Šulda doplnil informaci o a. s. Futura – situace se skutečně stabilizovala, skončili v slabém plusu. Předplatné nově zajišťuje Send. Uhradili závazky třetím stranám, žádá o rozložení splátek půjčky od KSČM (po 50 tis. Kč měsíčně).
     Diskusi k ekonomickým otázkám zahájil s. Nečas. Zeptal se, jak to bude po prodeji nemovitostí, kde budou schůzovat. S. Ctibor se věnoval Futuře a IČL (Institut české levice). Má 4 otázky – zda má Futura i jiné příjmy než od hlavního akcionáře. Zda nejsou mzdové náklady na ÚV neúměrné. Jaký je plán práce IČL. Mohou vidět hospodaření IČL za poslední 2 roky?
S. Navrátil uvedl, že v tabulce vypadla částka za příjem z nájmu u Hodonína. Rozpočet ÚV KSČM je velký, ale letos je mimořádný (volby). Co udělat porovnání volební výsledky x finanční prostředky? S. Honsová se věnovala solidaritě mezi okresy. Postrádá v podkladu pravidla, nepřipadá jí fér sponzorovat jinému okresu mzdy či energie.
S. Pěnčíková se vyjádřila k připomínkám. U všech nemovitostí se řeší alternativa, která bude na míru každé jednotce. Mzdové náklady ÚV KSČM jsou cca 10 mil. Kč, počet zaměstnanců je minimalizovaný. S. Šulda uvedl, že ICL hospodaří s vyrovnaným rozpočtem, je financován ze státního rozpočtu. Futura má příjmy i z jiných činností (1/4 je z KSČM).
     V bodě 3 přednesl s. Šimůnek přehled aktuálních úkolů z jednání VV ÚV      a ÚV KSČM a rámcový plán práce VV ÚV a ÚV KSČM na I. pololetí 2024.
     Ve čtvrtém bloku diskutoval s. Navrátil. Věnoval se akcím k osvobození, které u nich začínají již v dubnu, upozornil, ať jsou včas propagační materiály. S. Pilný se věnoval zkrácení důchodů bývalým funkcionářům, měl by se tím VV ÚV KSČM zabývat. S. Šír reagoval ještě na úvodní slovo, reakce lidí na Spolu – máme tam člověka, co kandidoval za Piráty, za ODS atd.
     S. Konečná zareagovala na zkrácené důchody – zajišťuje právní pomoc pro poslání stížnosti na Ústavní soud. Ohledně kandidátky – můžeme se zakonzervovat, ale mandát byl široké spektrum.
Pak se již projednalo usnesení.

                     Zdeněk Štefek

 

STANOVISKA KSČM:
KSČM proti EURO

2_euro.jpgS blížícími se volbami do Evropského parlamentu někteří politici začínají opět koketovat s myšlenkou zavedení společné evropské měny euro v České republice. Třenice se nevyhýbají ani účelově vytvořené vládnoucí pravicové koalici SPOLU, která se pod tímto názvem chystá i na evropské volby. Jasný signál však svým prvním novoročním projevem vyslal prezident Petr Pavel, který v projevu napsaném jeho poradci mimo jiné vyzval k jednoznačnému a brzkému zahájení kroků k přijetí eura. S dodatkem, že prý euro je pro naši malou otevřenou ekonomiku „logickou budoucností“.

KSČM považuje za skandální, že nejvyšší ústavní představitel České republiky zpochybňuje národní měnu namísto toho, aby byl jejím zastáncem a obhájcem. Neboť kromě jiného je česká koruna v posledních několika letech po švýcarském franku druhou nejvýkonnější měnou Evropy.

KSČM dlouhodobě odmítá přijetí eura. Zachování koruny umožňuje definovat nezávislou monetární politiku. Přijetím eura bychom se vlastní monetární politiky vzdali a delegovali ji na Evropskou centrální banku. To by v uplynulých letech znamenalo ještě vyšší inflaci, vyšší ceny bydlení, hůře úročené vklady v bankách a výraznější pokles životní úrovně obyvatel, než je tomu v současné době. Jak je vidět, za špatný výkon české ekonomiky nemůže koruna, resp. nezavedení eura, ale neschopnost našich vlád.

Euro posiluje nestejnoměrný vývoj mezi zeměmi eurozóny a regiony. Není nástrojem soudržnosti, ale naopak. KSČM klade důraz na ekonomická opatření, která povedou k přibližování životní úrovně českých občanů k nejvyspělejším státům EU a trvale udržitelnému rozvoji.

Především s ohledem na vysoké riziko ztráty zbylé politické suverenity KSČM přijetí eura odmítá. Pro KSČM je otázka přijetí eura natolik závažná, že považuje za nutné, aby o ní občané České republiky rozhodli jedině v referendu!

 

KSČM zásadně odmítá korespondenční volbu!
Pravicové vládě Petra Fialy důvěřuje v současné době stěží 17 % občanů České republiky. V této pro ně nelehké situaci se snaží v Poslanecké sněmovně PČR prosadit zavedení tzv. korespondenční volby pro občany ČR žijící zahraničí.
Chce tak dát hlas zhruba půl milionu občanů dlouhodobě žijících mimo území České republiky a volících převážně pravici, kteří neprožívají naše každodenní problémy – dopady zvýšených cen energií, konsolidačního balíčku, omezovaní zdravotní péče, boje o zachování dostupného školství a každodenní arogance mocných. O dění ve státě by tak měli rozhodovat lidé, kteří v něm dlouhodobě nežijí!

KSČM korespondenční volbu vždy odmítala a odmítá ji i nyní.
V roce 2005 měla stejný názor i ODS. Čas však běží a s tekoucí vodou do bot ODS, potažmo celé vládní koalice, se situace mění. Vládní strany by neměly upravovat volební systém tak, aby krátkodobě zvrátily negativní trend ve vlastních preferencích.
Tak závažná volební změna by naopak měla být předmětem konsenzu napříč celým politickým spektrem! Je očividný úmysl, aby se tento návrh korespondenční volby stal jen předstupněm prosazení korespondenční volby i při klasických volbách na českém území.
Přitom korespondenční volby ve světě působí mnoho problémů, stačí se podívat na opakované prezidentské volby v Rakousku, které zavinily právě pochybnosti týkající se korespondenční volby, široce vnímané byly i spory kolem korespondenční volby v USA při posledních prezidentských volbách. Pro pochybnosti, které vzbuzují, byly korespondenční volby například zrušeny před více než 40 lety ve Francii.
KSČM se, stejně jako mnozí ústavní právníci, domnívá, že korespondenční volba je v rozporu s Ústavou ČR. Není tajná a není ani přímá. Nikdo nezaručí, že volič nebude ovlivňován například svým rodinným příslušníkem či jinou osobou, ani případnou manipulaci s volebními hlasy.
Zároveň, podle názoru KSČM, by právo rozhodovat o dění ve státě měli mít ti, na které mohou učiněná rozhodnutí dopadnout, u občanů dlouhodobě žijících v zahraničí není tento argument naplněn. Z těchto důvodů KSČM korespondenční volbu zásadně odmítá!
KORESPONDENČNÍ VOLBA JE HAZARD S ÚSTAVOU ČR!

 

KSČM podporuje protesty zemědělců

KSČM plně podporuje chystané protesty zemědělců plánované na pondělí 19. února 2024. KSČM dlouhodobě poukazuje na neutěšený stav českého zemědělství, neko mpetentnost současné vlády, nemravné marže obchodníků a nereálnost tzv. Green Dealu, který žene Českou republiku a další země EU do hospodářské katastrofy a stupňujících se sociálních bouří.

I tato vláda, obdobně jako vlády minulé, provádí politiku, která směřuje k likvidaci českého průmyslu a zemědělství. Bohužel na kritiku těchto věcí neslyší a dál bezohledně a plánovitě vede hospodářství České republiky k plné podřízenosti a závislosti na zahraničních dovozech. Za této situaci vítáme, že čeští zemědělci se nechali inspirovat svými zahraničními kolegy a chtějí dát vládě jasně a nekompromisně najevo svou nespokojenost se současným stavem a dalším směřováním České republiky. Podle KSČM je potřeba říci jasné a důrazné NE nejen vyděračským obchodním praktikám, Green Dealu, současné pětidemoliční vládě, ale i vysokým cenám energií a dalšímu uzurpování pravomocí ze strany Evropské unie na úkor České republiky.

Komunisté podporují nejen požadavky nespokojených zemědělců, ale také pracovníků v dalších odvětvích, například v ostravské Liberty. Je potřeba fialové vládě říci jasné STAČILO!

KSČM považuje rozhodnutí ústavního soudu o důchodech za ostudné a tendenční!

KSČM s napětím, ale i značnou skepsí, očekávala středeční rozhodnutí ústavního soudu ve věci zkrácení mimořádné valorizace penzí, které provedl současný pravicový slepenec vedený premiérem Petrem Fialou.
Současné složení ústavního soudu dosazené pravicovým Senátem ani jinak rozhodnout nemohlo. Tedy tak, že zkrácení mimořádné valorizace penzí nebylo protiústavní.
     Přitom vládní většina rozhodla o zkrácení ve stavu legislativní nouze, který vláda předtím sama svou nečinností a nekompetentností vyvolala. To však, jak připustila i menšina ústavních soudců, nebylo přípustné a nutné. Vláda tak okradla každého důchodce v průměru zhruba o tisíc korun měsíčně.
     Soud ve svém zdůvodnění poukázal na to, že „stabilita a vyrovnanost státního rozpočtu a veřejných financí přitom není jen politickým zájmem, nýbrž jde o právní povinnost státních orgánů.“ Stát má tedy dle této logiky na straně jedné šetřit na nejvíce postižené skupině obyvatelstva, ale na druhé straně může vyhazovat desítky ba stovky miliard korun na válečné štvaní a zbrojení.
     KSČM považuje rozhodnutí ústavního soudu za výsměch seniorům, kteří celý svůj život poctivě pracovali. Svým rozhodnutím je spolu se současnou pětidemoliční vládou hází přes palubu!
     KSČM dlouhodobě kritizuje nízkou cenu práce a od ní se odvíjející nízké důchody ve srovnání s vyspělými státy EU a navrhuje a dlouhodobě prosazuje pravidelnou a dostatečnou valorizaci důchodů a zavedení institutu tzv. minimálního důchodu nad úrovní životního minima (40 % průměrné mzdy) a dle toho zvýšení základního výměru důchodu.
     Státní rozpočet vč. výdajů na důchody pak KSČM navrhuje stabilizovat mj. efektivnějším zdaněním „šedé“ ekonomiky, zamezením stamiliardových úniků zisků nadnárodních korporací do zahraničí a snížením výdajů na zbrojení.

Vedení ÚV KSČM, 25. 1. 2024

 

Ve středu 24. 1. 2024 zamítl Ústavní soud návrh poslanců hnutí ANO, kteří zpochybnili legislativní proces snížení valorizace penzí.
Návrh se skládal ze 3 hlavních bodů.
1.  Změna příslušného zákona obsahovala prvky retroaktivity
2.  Omezení práv opozice při projednávání ve sněmovně
3.  Zneužití stavu legislativní nouze

ad1) Změna zákona obsahovala prvky retroaktivity
Objektivně řečeno neobsahovala. Je sice pravda, že nárok na valorizaci vznikl v lednu 2023, ale konečnou výši valorizované částky musí schválit vláda.       A k tomu nedošlo. Ke změně došlo ještě před jejím schválením, a tak se o retroaktivitu, bohužel, nejedná.

Ad 2) Omezení práv opozice při projednávání ve sněmovně
Projednávání zákona bylo z větší části veřejné a nikdo jiný než poslanci opozice tam prakticky nemluvili. Během diskuze se panu Okamurovi podařilo překonat jeden ze svých řečnických rekordů, když hovořil 10 hodin v kuse.
Tento bod velmi snížil důvěryhodnost projednávané stížnosti.

Ad 3) Zneužití stavu legislativní nouze
Informace, že dojde znovu k dvojciferné inflaci veřejnost a tak i vláda věděla od srpna 2022. Že tuto informaci oficiálně může vydat pouze Statistický úřad a až po uplynutí celého období, je jiná věc.
Je smutné, že ve zprávě ústavního soudu se nikde neobjevila skutečnost, že v lednu 2023 byly prezidentské volby a vláda měla velký zájem na tom, aby nebyl zvolen představitel opozice Andrej Babiš. Věděla, že pokud by příslušný legislativní proces začala před touto volbou, tak by toho dokázal využít a je pravděpodobné, že by volby vyhrál. Vláda si prostě v tu dobu nemohla dovolit znepřátelit největší skupinu voličů. Po volbách se to už jinak než ve stavu legislativní nouze stihnout nedalo.
 

Kdo na tom vydělal?

Ústavní soud
Ne
. Tím, že ve svém odůvodnění se ani slovem nezmínil o prezidentských volbách, velmi snížil důvěryhodnost svých budoucích rozhodnutí.

Vláda
Ne.
 Vláda sice uspořila cca 19 miliard, ale ve stejném čase koupila Net4gas, síť čerpacích stanic RobinOil a vypsala dotační program: „Oprav dům po babičce“, takže ve skutečnosti neušetřila.

Zvlášť „úsměvné“ je, že 50% zadlužené firmy Net4gas patřilo fondu Borealis Novus Parent, což je kanadský penzijní fond, takže se dá v nadsázce říci, že část peněz ze státního rozpočtu místo českých dostanou kanadští důchodci.

Opozice
Ano.
  Výši důchodů by nějakým způsobem musela omezit každá vláda. Pro opozici je skvělé, že to nemusela dělat ona. Za dva roky budou parlamentní volby a opoziční strany můžou oznámit největší skupině voličů: „Podívejte se, jak jsme za vás bojovali“.

Řešení problému
Česká republika má průběžný důchodový systém, stejný jako zde byl v dobách socialismu. Demografická křivka se již natolik vychýlila, že tento systém je dlouhodobě neudržitelný. Vlády to řeší zvyšováním věkové hranice odchodu do důchodu, ale to nejde dělat do nekonečna.
Jediným řešením by bylo vytvořit skutečně funkční penzijní fondy, ne takové jako máme nyní, které ze zákona nesmí mít hospodařit se ztrátou, proto investují tak konzervativně, že jejich výnosy ani nepokryjí inflaci.

A kdo na to doplatil?
To ať už si odpoví každý sám.

 

 Ze života základních organizací

Výlet do Jevan

2_jevany1.jpg    

Bývalo tradicí, že se komunisté z Kostelce nad Černými lesy scházeli na Nový rok a pořádali pochod po okolí, tzv. Novoroční pochod. Několik let, vzhledem k zdravotnímu stavu hlavních aktérů, se pochod nekonal. Ke sklonku loňského roku jsme se rozhodli, že tuto tradici obnovíme.

A jelikož už nejsme nejmladší, v pátek 29.12.2023 jsme se dopravili auty do Jevan k restauraci U Statku a udělali si procházku po Jevanech. Bylo nás šest, vlastně sedm, ještě fenka Peggy. Po procházce Jevany jsme museli konstatovat, že polistopadový trend společnosti Jevanům spíše ublížil, než prospěl.

Fotografie: zleva: Zdeněk Fousek, Jiří Liška, Míla Fousková a Peggy, Marie Šišáková, Pavel Landa a Honza Leinweber.

 

2_jevany2.jpg

Komunisté, snad jako jediní, nezapomínají, kdo nás osvobodil. Po ignorování   a odporu vůči našim osvoboditelům jsme rozhodli starat o hrob neznámého rudoarmějce, který padl při osvobozování Jevan Rudou armádou. Nachází se na hřbitově v Jevanech na Aldašíně.

Potěšilo nás, že o vánočních svátcích se na jeho hrobu objevily další zapálené svíčky jako úcta padlému hrdinovi.

ZO KSČM Kostelec nad Černými lesy

 

Žádný špatný skutek nezůstane zapomenut

2_hroby1.pngŽulový pomník v lese  u silnice z Mirošovic do Smilovic   v Ratajské oboře    v Posázaví na Kutnohorsku je tichým svědkem tragédie, která se odehrála před 72 lety. Anna Kvašová, mladá a statečná žena, byla zavražděna za to, že se postavila za přeměnu zemědělství na našem poválečném venkově. Její smrt byla brutálním a zbabělým činem, který nemá žádné omluvy ani ospravedlnění.

V sobotu 13. ledna 2024 se u pomníku sešli členové a příznivci Klubu českého pohraničí Středočeského kraje (KČP) a Levicového klubu žen (LKŽ), kteří si přišli připomenout a uctít památku Anny Kvašové, oběti této nemilosrdné vraždy a vyjádřit tak svou solidaritu s jejími ideály. Přestože žijeme v obtížné době, plné nejistoty              a hrozeb, neodradilo je ani nepříjemné, mrazivé počasí, nenechali se zastrašit, odhodlali se přijet na toto smutné místo              a vzpomenout na osud této statečné ženy, která chtěla zlepšit život na vesnici po druhé světové válce.

     Po položení květin k pomníčku oběti pietní akt zahájil předseda OV KSČM Kutná Hora, předseda Krajského výboru KSČM našeho kraje Jan Klán. Jménem pořadatelů akce přivítal přítomné a přiblížil historické souvislosti této smutné události z 11. ledna 1952. Poté vystoupil tradiční účastník tohoto pietního aktu Stanislav Grospič, předseda Odborového    sdružení  Čech,  Moravy a Slezska. Ve svém krátkém projevu poděkoval všem  za jejich účast  a zdůraznil význam boje za sociální spravedlnost a mír. Na  závěr Vladimír Duník z OR KČP Praha – východ předa  přítomným  pozdrav od  tradičního člena a organizátora akce, nemocného Milana Havlíčka a vyjádřil tak jeho přání na brzké setkání.

 

 

2_hroby2.jpg     Poté jsme se přesunuli do nedalekých Úžic, kde Anna Kvašová bydlela. Na místním hřbitově, na rodinný hrob, na místo jejího posledního odpočinku položila kytičku rudých květů za LKŽ bývalá poslankyně Parlamentu ČR Jiřina Fialová.  K přítomným účastníkům krátce promluvil František Kovář, předseda Středočeské krajské rady Klubu českého pohraničí. Poděkoval jim za to, že nezapomínají a šíří mezi   občany  historickou   pravdu

a vyzval ke spolupráci se všemi, kteří  mají na srdci osud naší země a chtějí připomínat tyto tragické události          v době, kdy je kolem nás tolik nevraživosti, šíření lží, polopravd   a válečného násilí.

    Akci jsme ukončili v příjemném prostředí restaurace v Jindicích popovídáním s přáteli u chutného jídla.

     Nejpočetnější okresní delegace byla z okresu Praha-východ. Čtyři členové dorazili ze Staré Boleslavi a Čelákovic a z bližšího Kostelce nad Černými lesy přijeli tři členové v čele s členkou OV KSČM Prahy- východ Maruškou Šišákovou.
                                          Za účastníky akce
                                          František Kovář, Zdeňka Hajleková, Vladimír  Duník

 

Vzpomínka na Miloslava Ransdorfa
dska_m_ransdorf.jpgPřed několika dny jsme si připomněli úmrtí PhDr.Miloslava Ransdorfa,CSc. Chtěl bych vám napsat svou vlastní vzpomínku na tohoto geniálního člověka.    V roce 2015 jsme s pomocí tehdejšího krajského zastupitele, našeho dnešního předsedy OV KSČM s. Štefka, pořádali u příležitosti MDŽ rozdávání rudých karafiátů v Brandýse nad Labem - Staré Boleslavi. Přijel se na nás podívat i soudruh Miroslav Ransdorf. Bylo to příjemné, ale celá akce měla vrchol o čtyři měsíce později, když jsem se s ním setkal v bufetu v budově ÚV KSČM. Okamžitě se ke mně hlásil a věděl, kdo jsem, a strávil se mnou více jak hodinu rozhovoru,kdy se zajímal, jak žijeme v Brandýse nad Labem, co činnost základních organizací, jestli nepotřebujeme pomoc. Snad je to nostalgie, ale bylo to mé jediné setkání s ním, ale takhle nějak si představuji spolupráci funkcionářů na všech úrovních. Na to se prostě nezapomíná.

Čest jeho památce!.                                                                  Stanislav Šrámek

(pozn. fotografie je z pamětní desky M. Ransdorfovi odhalené v lednu 2024 v Rakovníku na budově OV KSČM)

 

Setkání české levice

Uskutečnilo se 18.1.2024 v budově ÚV KSČM za účasti a vedení s. Skály, ss. Skalického, Klapky, Kubáta, Klopáče a Pilmaera k 100. výročí úmrtí V. I. Lenina.
Hned v úvodním slovu s. Skály jsem si všiml, že nemusíme skládat významnému funkcionáři poklony.
Mohu konstatovat, že jsem se dozvěděl mnoho věcí o Leninovi, které jsem neznal, i když jsme se o jeho knihách učili. Ale je mnoho dalších  statí, které napsal, i když zemřel brzy, v 54 letech.  Lenin byl i třikrát v Praze.
Všichni výše jmenovaní řečníci vycházeli z toho, co podědil Lenin a jeho vláda po carském zřízení. Přesto dokázal Sovětský svaz v letech 1921-1955, přesto, že byla 2. světová válka, udržet rozvoj země na druhém- třetím místě na světě.
Všichni vystupující se shodli i na tom, že úspěch je jedna věc a nepřátelé např. USA, věc druhá.
To myslím, že je i současnost, kdy je nám pravicí vnucováno "přátelství"  s USA. USA nemá přátele, ale pouze zájmy. Padla i otázka, kolik válek vedly po druhé světové válce USA.
Nelituji své účasti a snad mohu připojit svou návštěvu Leninova mauzolea  v Moskvě.
Určitě byl příjemný závěr soudruha Klapky, který s kytarou zahrál a zazpíval několik písní česky a rusky.

Stanislav Šrámek

 

Dobrovolný mimořádný příspěvek na volby 2024

Na úhradu volebních nákladů souvisejících s volbami do krajských zastupitelstev v roce 2024 bylo 6. zasedáním ÚV KSČM dne 23. září 2023 schváleno vyhlášení dobrovolného mimořádného příspěvku na volby 2024.

Výběr v ZO KSČM:
v hotovosti:
- na příjmovém dokladu bude napsáno MČP volby
- u příjmu MČP od ZO KSČM, bude přiložen seznam členů včetně výše MČP  (max. do výše 1.000,- Kč na člena)

na účet:

  • MČP budou zaslány na bankovní účet organizační jednotky
  • v účelu platby bude uvedeno, že se jedná o MČP volby
  • pokud bude MČP zaslán za ZO, je třeba na OV doložit seznam členů

s uvedením výše MČP

 

POZVÁNKA
Připomenutí Mezinárodního dne žen s předáním květin a zároveň představení kandidátů do Evropského parlamentu za sdružení S T A Č I L O! 
Pátek 8.března 2024 od 9.00-12.00 v Brandýse nad Labem, Masarykovo nám. chodník před č. p. 61.

 

Významná výročí v únoru

  2. 2. 1943     Rudá armáda porazila fašisty u STALINGRADU, 6. německá  armáda kapitulovala

  4.-11.2.1945 se konala Jaltská konference

  5. 2. 1949     předsednictvo ÚV KSS projednávalo zprávu o „některých  bezpečnostních opatřeních k ochraně proti záškodníkům“. Byly
                       vyjádřeny obavy z činnosti nepřátel ve straně.

  6. 2. 1934     pokus o fašistický puč v Paříži, při jehož porážce sehráli velkou roli dělníci

11.-16.2.1934 útok vlády a fašistického Heimwehru proti sociálně demokratické
                       obranné organizaci tzv. Schutzbundu a dělnickým komunálním sídlištím v Německu

12. 2. 1809     se narodil Charles Robert Darwin, anglický přírodovědec a zakladatel evoluční biologie

15. 2. 2024     by se dožil 71 let Miloslav Ransdorf

16. 2. 1959     Fidel Castro se stal předsedou vlády Kuby

18.-23.2.1929 se konal V. sjezd KSČ,

23. 2.1903      se narodil Julius Fučík, komunistický novinář, literární
                       divadelní kritik a překladatel, popravený nacisty pro účast
                       v protinacistickém  odboji. Psal do Tvorby, Haló novin. Je
                       autorem řady reportáží, divadelních a literárních kritik – Božena Němcová bojující,
                       O zradě Sabiny atd. Přesto je dnes
                       posuzován jako "auctor unius libri", tedy autor jedné knihy,
                       Reportáže psané na oprátce. V letech 1941-1942 byl členem
                       2.ilegálního ÚV KSČ, psal do ilegálně vydávaného Rudého
                       práva. 24.4.1942 byl v Praze zatčen, v r.1943 odsouzen k trestu
                       smrti a v září 1943 popraven oběšením ve věznici v Berlíně-Plötzensee.

25. 2.1948      Vítězství pracujícího lidu

darvin.png     fucik.png 

 

Ch. R. Darwin                                                                                                            Julius Fučík

 

Společenská kronika

V měsíci únoru 2024 slaví významná životní výročí:

                          Jan Moučka              Těptín              85 let
                          Jan Vařejčka            Nehvizdy            80 let
                          Jaromír Převorovský     Máslovice           80 let  

Jubilantům blahopřejeme, přejeme spoustu zdraví, energie a elánu a děkujeme za veškerou odvedenou práci!

--------------------------------------------------

S lítostí a smutkem oznamujeme, že 4.února ve věku 76 let po dlouhé nemoci zemřel bývalý předseda okresního výboru KSČM Praha-východ RNDr. Milan Honusek, Csc, skromný, poctivý a velmi pracovitý soudruh, dlouholetý předseda OV KSČM.
Poslední rozloučení se konalo 13.2.2024 v obřadní síni v Ďáblicích.
Čest jeho památce!

Se smutkem oznamujeme, že 6.2.2024 zemřela ve věku 89 let Marie Martínková, členka městské organizace KSČM v Čelákovicích.
Čest její památce!

 

 

nasepravda.png

Levicový týdeník
 předplatné s TV magazínem 30,-Kč
Jeho vydávání můžete podpořit libovolným finančním příspěvkem
na transparentní účet 6351292399/0800
 

Zpravodaj vydává OV KSČM Praha-východ. Naše web stránky: tresnicka.kscm.cz
Elektronická pošta:ov.prvych@kscm.cz, Telefon 222 897 460 nebo mobil 725 646 019