Planetární katastrofa. Severokorejci budou klidně žrát trávu! Nám zavádíte sankce, a teď od nás chcete pomoct? zlobí se Putin. A stalo se, co nikdo nečekal

6. 9. 2017

Výplod mysli, která si plete Austrálii s Rakouskem. Tak nazval ruský prezident Vladimir Putin výzvy americké diplomacie k co nejtvrdším sankcím vůči Severní Koreji. V projevu proneseném na konferenci v Pekingu Putin Američany upozornil, že Severokorejci budou klidně „žrát trávu“, ale ze svých snah zajistit si bezpečnost režim neustoupí. Už proto, že například v Iráku viděl, jak Západ s politiky, které označí za zloduchy, nakládá. A je prý celkem pochopitelné, že se Kim Čong-un chce vyhnout osudu Saddáma Husajna. 
putin.jpg

Ruský prezident Vladimir Putin varoval v souvislosti s nejnovějšími událostmi kolem Severní Koreje před „globální katastrofou“. Učinil tak v Pekingu, kde vystoupil v rámci konference BRICS, pětice rozvíjejících se velmocí, zahrnující Rusko, Čínu, Indii, Brazílii a Jihoafrickou republiku.

Putin odsoudil severokorejský jaderný test, doposud nejsilnější, co kdy byl. Na druhou stranu upozornil, že vůdce KLDR Kim Čong-un nemá jinou možnost pro udržení své pozice než harašit zbraněmi a zajišťovat si respekt pokusy s raketami.

Kim viděl, jak dopadla západní intervence v Iráku, jak byl svržen Saddám Husajn a země uvržena do války,“ připomněl ruský prezident. „Saddám Husajn omezil produkci zbraní hromadného ničení podle dohod, ale přesto byl zničen, popraven on i jeho rodina a země zničena. Víme to všichni a Kim Čong-un to ví samozřejmě také,“ vysvětlil ruský prezident motivace severokorejského vůdce.

Americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová řekla, že severokorejský režim „škemrá o válku“ a vyzvala svět, aby místo toho uvalil na režim v Pchjong-jangu nejpřísnější možné sankce. Právě na její výstup reagoval v Pekingu v rámci summitu pěti rozvíjejících se mocností ruský prezident.

Putin na summitu BRICS řekl, že ačkoliv počínání KLDR odsuzuje, sankce považuje za „zbytečné a neefektivní“. Poté je ještě nazval, a jeho slova vypíchla agentura Reuters, „cestou nikam“.

Neodpustil si několik sarkastických poznámek o těch, kteří o takovém řešení uvažují. Mimo jiné poznamenal, že „to může napadnout jen někoho, kdo si plete Austrálii s Rakouskem“ (které se anglicky nazývá Austria; záměna obou zemí se anglicky hovořícím politikům daří docela často, slavně se takto přeřekl i prezident Bush mladší; pozn. PL).

Rovněž uvedl, že by bylo směšné, pokud by USA zařadily Severní Koreu a Rusko na sankční seznam, a pak sankcionované Rusko prosily o pomoc se Severní Koreou.

„Oni budou klidně žrát trávu, ale nesejdou z cesty, která jim zajišťuje jejich bezpečnost,“ upozornil Putin. Podle něj se ukázalo, že Severní Korea má zbraně, kterým má kdokoliv na světě velké problémy čelit.

„Takže si myslíme, že tato vojenská hysterie nepovede k dobrým výsledkům. Mohlo by to vést k celosvětové, planetární katastrofě s mnoha oběťmi. Jedinou cestu vidíme v mírovém dialogu,“ uzavřel ruský prezident na summitu BRICS svůj výklad.

VÍCE O PROJEVU VLADIMÍRA PUTINA NA WEBU CNN

Jeho slova vyvolala překvapivý ohlas i přímo ve Washingtonu. Senátor Lindsey Graham na svém twitteru uvedl: „V životě bych nevěřil, že budu souhlasit s Vladimirem Putinem. Teď ale musím – sankce proti Severní Koreji prostě nebudou fungovat.“ Republikán z Jižní Karolíny přitom o Putinovi kdysi řekl, že je to „zlý ničema“.