V. Filip: Dost bylo privatizačních zlodějen. Lithium je naše!

5. 10. 2017

Přinejmenším naivní je ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD), který tento týden podepsal se společností European Metals Holdings Ltd. Memorandum o porozumění, které se týká spolupráce v oblasti těžby a zpracování lithia v České republice. Memorandum vyjadřuje společnou vůli obou stran, aby v budoucnu získávané lithium z ložiska Cínovec bylo dále upravováno a zpracováváno na českém území. To vše dle tiskové zprávy ministerstva ku prospěchu České republiky.

Vážně, pane ministře? Myslíte si, že Australany zajímají zájmy desítek milionů Čechů? Vážně si myslíte, že se s námi zahraniční investoři budou chtít dělit o zisk? Nezlobte se, ale jen hlupák by věřil podobným memorandům a příslibům… Takových lží jsem za posledních 27 let slyšel několik. Urážejí mě. Už kvůli občanům, kteří jen nečinně přihlížejí tomu, jak vláda nechá rozkrádat, pokud se na to některé přímo nepodílely, nerostné bohatství za biliony českých korun.

 Stát si občané v devadesátých letech nechali rozprodat a rozkrást. České republice zůstalo, velmi slušně řečeno, pouze obnažené pozadí… Tak to je! Druhou šanci většinou nikdo nedostane, my ano. Sedíme na obrovském nerostném bohatství. Mluvím o zásobách lithia, které představuje zásadní surovinu pro budoucnost. Hodnota zásob na našem území dosahuje podle aktuálních odhadů tří bilionů korun. Cena lithia navíc neustále roste. Jen oproti loňskému roku stoupla zhruba o dvacet procent. Na cenu tlačí rostoucí poptávka, hlavně kvůli zvyšující se produkci lithiových baterií do elektromobilů atd. Na naše lithium už si brousí zuby například miliardář Karel Janeček, bývalá ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová, podnikatel Elon Musk a již zmiňovaná australská společnost. Česká republika dodá levnou pracovní sílu, oni shrábnou zisk! To rozhodně dopustit nemůžeme!

KSČM jako jediná strana aktivně bojuje proti dalšímu tunelování naší země a má připraven zákon, podle kterého by tato zásadní surovina pro budoucnost musela být těžena a zpracovávána pouze podniky v rukou veřejného sektoru. Jedině stát je totiž schopný získat z těžby lithia více peněz. Nerostné bohatství ČR je naším majetkem, který musíme bránit. Do Austrálie naše peníze nepatří. Ty musí zůstat doma. Už kvůli budoucím generacím. Navíc jak v Ústeckém, tak v Karlovarském kraji, kde se zásoby lithia nacházejí, budou muset za několik let řešit problémy s nezaměstnaností, a to kvůli postupnému útlumu těžby uhlí. Díky těžbě lithia by tisíce lidí nepřišly o práci a našly by nové uplatnění. Po vytěžení by pak měl stát dost financí na rekultivaci postižené krajiny. I na to musíme myslet a KSČM na to myslí. Můžeme si vybrat. Buď využijeme obrovského potenciálu lithia a nedopustíme, aby nám z onoho pokladu kdokoliv ukrajoval, nebo budeme přihlížet, že se někteří opět nechali koupit a zůstanou nám prázdné kapsy a za několik desítek let zdevastovaná krajina, po které zahraniční investoři po vytěžení posledního gramu lithia ani neštěknou.

Autor: 
Vojtěch Filip, předseda ÚV KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR
Zdroj: 
Vojtěch Filip, předseda ÚV KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR