Mrtví rolníci v Las Vegas? Bohatí zbohatli ještě víc

9. 10. 2017

Zatímco někdo možná vidí příčinu zvyšování počtu mrtvých v Las Vegas po zmasakrování 59 lidí a více než pěti set zraněných jen v tom, že pokusy o jejich záchranu selhaly, možná je to i tím, žebohatí z toho budou štědře profitovat. 

V Zemi svobody, kde, jak podotýká Michael Parenti (soudobý am. politolog a historik; pozn. překl.), horních 0,25 procenta vlastní přes polovinu investičního bohatství, bohatí bohatnou, když se děje něco zlého. Války, věznění, nemoci, zranění, úmrtí a přírodní katastrofy jsou možná zlé pro nás rolníky, ale bohatí na nich rychle vydělávají.

Víte, omezení prodeje zbraní mnoha způsoby snižuje zisky. Především střelných zbraní a potřebné munice, zásobníků, trojnožek, puškových zaměřovačů a dalších s nimi spjatých součástek a doplňků střelných zbraní, každoročně s miliardovými zisky. To ale není ani polovina zisku.

Bohatí také profitují z toho, co nás míjí coby „zdravotní péče“ v zemi svobody, a shrabují miliardové zisky z bolesti a utrpení víc než jakýkoli národ na Zemi. Střelec z Las Vegas přinesl boháčům miliony dolarů na zisku ze soukromých nemocnic, zdravotních pojišťoven a na provizích farmaceutů, protože jsme jediný průmyslově rozvinutý národ bez systému zdravotní péče pro svůj lid. Bohatí také vlastní většinu pohřebních ústavů, zakoupených v posledních desetiletích a často držících stará rodinná jména, za nimiž se tváří jako drobné podniky. Bohatí k tomu, že profitují z toho, že my jsme střílení, vydělávají jmění z našich úmrtí.

Takže lze se něčemu divit v národě, jehož zvolení činovníci berou pení ze na kampaně od zbrojní lobby, léčivou mafie a dalších gangsterů, kteří tahají za jejich loutkové šňůrky, a praktická kontrola není povolená?

Plutokrati ani jejich lokajové se nestarají o Druhý dodatek (ústavy). Kdyby nevydělávali miliardy na umožnění prodeje střelných zbraní psychopatům, můžete vsadit hlavu, že by prodej těchto zbraní byl pod přijatelnou kontrolou, jakmile by Kongres zastavil jejich držení. Stejně tak kdyby nevydělávali miliardy na znečišťování životního prostředí, dovolili by nám mít čistou biosféru. Kdyby nevydělávali miliardy na nesmyslných válkách, směli bychom žít v míru.

A kdyby nevydělávali miliardy na tom, že kontrolují běžné sdělovací prostředky, naši občané by byli vyzbrojeni fakty namísto nesmyslů, jež vanou z masivně živené propagandy pomocí sitkomů, dramat a večerních „zpráv“.  

Jack Balkwill pro www.intrepid.com 3. října 2017 (překlad Vladimír Sedláček)