Kubánci pochybují…

31. 10. 2017

Michael Weissenstein and Andrea Rodriguez | AP

 14. 10. 2017

Bizardní řetěz útoků na diplomaty v Havaně srazil kubánsko-americké vztahy na nejnižší úroveň za celá desetiletí, s Trumpovou správou uzavírající kubánské velvyslanectví a vyhánějící kubánské činovníky z Washingtonu. Ale obviněním, vzneseným Spojenými státy, věří na Kubě jen hodně málo lidí.

Navzdory stále tvrdším prohlášením ze strany USA, včetně slov personálního šéfa Bílého domu Johna Kellyho, že Kuba „by měla přestat útočit na naše diplomaty“, je v Havaně obvyklou reakcí uštěpačná nevěřícnost.

„Není to první ani poslední výmluva, jíž chtějí diskreditovat Kubu a její předáky“, řekl šestatřicetiletý právník Alexander Tamame, když procházel havanským předměstím Vedado, kde podle tvrzení USA došlo za poslední rok nejméně ke 22 podivným epizodám. „Nemyslím si, že se něco z toho doopravdy stalo.“    

Tahle skepse se šíří od stoupenců vlády, jako je Tamame, k jejím kritikům; od příznivců Spojených států k těm, kteří jsou podezíraví vůči gigantu na severu. Ať mluvíte s kým chcete, kdekoli v zemi, americká tvrzení, že Kuba je zodpovědná za útoky podivnou zvukovou zbraní, jež zasáhla nejméně 22 funkcionářů nebo jejich partnerů - některé dost vážně - s největší pravděpodobností se setkáte se smíchem. 

„Nevěřím z toho ani slovu“, řekl Luis Felipe Gonzalez, devětapadesátiletý řidič taxíku, čekající opodál na zákazníky. „Je to absurdní propaganda.“

Američtí činovníci říkají, že úředníci z ambasády začali vloni ve svých bytech slyšet podivné, pronikavě ječivé zvuky, a mnozí z nich začali brzy nato údajně vykazovat kruté příznaky včetně hluchoty, problémy se zrakem a potíží se soustředěním. Navzdory nevídané kubánské spolupráci při americkém vyšetřování Trumpova správa říká, že vláda prezidenta Raúla Castra nedokázala Američanům na Kubě zaručit bezpečnost.  

Někteří obyvatelé Havany nasadili posměšný tón.

„Zní to jako Hvězdné války“, řekl třiadvacetiletý student jazyků Dayan Rosete, hovořící s přítelem před havanským hotelem Habana Libre. 

Kubánská skepse stále více odráží asertivní postoj vlády prezidenta Raúla Castra, jež přešla během tří měsíců od vydávání prohlášení s hlubokými obavami z útoků ke zpochybňování toho, zda k nim vůbec kdy došlo. Ačkoli strava kubánských sdělovacích prostředků byla během posledních tří let zpestřena o rozšiřování přístupu k internetu, většina Kubánců stále dostává zprávy od sdělovacích prostředků kontrolovaných státem, sloužících coby výstupy takových vládních prohlášení.      

Kubánské Ministerstvo zahraničí poté, co zprávy o útocích pronikly v srpnu na veřejnost, řeklo: „Kuba se celé záležitosti věnuje s veškerou a nejvyšší vážností, a koná rychle a profesionálně, aby situaci vyjasnilo.“ Své prohlášení zakončilo tím, že potvrzuje ochotu na vyjasnění situace spolupracovat.   

V září kubánský ministr zahraničí Bruno Rodriguez naléhavě žádal o schůzku s ministrem zahraničí (USA) Rexem Tillersonem a s jeho nejvyššími činovníky s domněnkou, že by mohl přijít s informací, odtajněnou Kubou, o tom, k čemu došlo nebo o novém vývoji, a podělit se o ni s USA, řekl úředník, seznámený se schůzkou. Rodriguez naopak opět uvedl, že Kuba útoky nespáchala a že ani neví, kdo je provedl. Také naléhal na Tillersona, aby nereagoval přehnaně a neuzavíral velvyslanectví, jak to Tillerson předtím zvažoval, alespoň podle úředníka, který neměl zmocnění o schůzce mluvit veřejně a požadoval anonymitu.       

V době, kdy USA minulý měsíc stahovaly personál z Havany a o několik dnů později vyhostily Kubánce, Rodriguez použil odlišný tón, jímž nazval útoky „údajnými incidenty“ a obvinil Spojené státy, že brání ve vyšetřování, když se nechtějí dělit s Kubou o informace.   

Další kubánští oficiální činitelé šli ještě dál. „Takové fantazie neobsahovaly ani Hvězdné války“, řekla dcera Raúla Castra Mariela v rozhovoru pro bejrútskou panarabskou agenturu Al Mayadeen 26. září. „Americká vláda“, řekla, „použije jakoukoli lež, jakoukoli absurditu, aby ospravedlnila své politické vandalství.“

Stejný tón použil v neděli (24. září) 1. vice-prezident Miguel Diaz-Canel, všeobecně považovaný za nástupce Raúla Castra od února příštího roku.

„Pár řečníků a mediálních výstupů se propůjčilo k pronášení bizardního nesmyslu bez nejmenšího důkazu, se zvráceným záměrem diskreditovat bezúhonné chování Kuby“, pronesl v projevu ve městě Santa Clara.

Vládní rétorika se odráží ve veřejném mínění o jedné z nejhorších diplomatických krizí mezi USA a Kubou od doby, kdy Kuba sestřelila dvě letadla, jež použil kubánsko-americký exil v roce 1996 a vyvolal tak nové tvrdé sankce ze strany USA.     

Pochybnosti Kubánců jsou oživované rostoucím strachem, protože USA, spolu s rozhodnutím snížit stav svého diplomatického personálu v Havaně na necelou polovinu, zastavily vydávání víz a varovaly Američany před cestováním na Kubu.      

Zastavení zničilo pro příští měsíce naděje desetitisíců Kubánců na návštěvu rodin v cizině a uštědřilo vážný úder narůstajícímu soukromému podnikání v turistice, plněnému hotovostí Američanů.

„Oběťmi jsme my tady“, řekl řidič taxíku González. 

http://www.alvareviewcourier.com/story/2017/10/13/interesting-items/star-wars-fantasy-cubans-doubt-us-sonic-attacks-claims/22425.html