Zázrak pro Bolívii

31. 10. 2017

Operace Miracle (zázrak), bezplatný kubánsko-venezuelský program péče o zrak, zahájený v roce 2004, vrátil zrak asi tak 688 000 Bolivijců.

Pověřenec pro zdraví očí na bolivijském Ministerstvu zdravotnictví Rodrigo Guzman říká, že nejvíce operací bylo provedeno u pacientů trpících pterygiem, nemocí, kdy oční tkáň narůstá, když jsou oči vystavené větru a slunci, což je v zemi běžný problém.

Také je s úspěchem operován šedý zákal, při němž neprůhlednost očních čoček brání světlu v průniku, což způsobuje částečnou nebo úplnou ztrátu zraku.

Program, jenž zaručuje stoprocentně bezplatné optometrické konzultace, zkoušky, operace a léčbu pracujícím lidem, provedl v Bolívii už 2 957 189 diagnostických konzultací.

Bolivijský prezident Evo Morales zahájil program v minulém roce. Poděkoval kubánským doktorům za solidaritu a ničím nepodmíněnou pomoc, a řekl, že jsou vzorem nejen pro Bolívii, ale i pro celý svět.

Zesnulí revoluční předáci Fidel Castro a Hugo Chávez spustili program v roce 2004. V jeho prvním roce byli ošetřováni jen venezuelští pacienti. Ale v roce 2005 byl rozšířený do dalších karibských i středo- a jihoamerických zemí. Zpočátku museli pacienti cestovat za ošetřením na Kubu, ale v roce 2006 byla v rámci programu zřízena oftalmologická střediska v několika zemích včetně Bolívie.

Podle deníku Granma dnes funguje 65 oftalmologických středisek s celkem 93 operačními sály v 18 zemích po celé Latinské Americe, v Karibiku a v Africe; poskytují léčbu lidem ve 34 zemích.

Telesur, 14. 10. 2017 (překlad Vladimír Sedláček)