Předčasné volby? Zoufalý krok!

13. 11. 2017

Žádná teplá místečka, žádné trafiky výměnou za podporu menšinové vlády hnutí Andreje Babiše. KSČM a ANO jde o plnění jejich vlastního programu. Na tom se v neděli shodli v pořadu Partie v TV Prima předseda SPD Tomio Okamura a místopředseda ÚV KSČM Josef Skála.

Jedné ani druhé straně nikdo koalici nenabídl. Zatímco SPD by se za podmínky splnění jejích 25 priorit společného vládnutí zúčastnila, KSČM nikoli. V pořadu padl dotaz na to, zda se nechystá nepřiznaná koalice SPD, KSČM a ANO. »To je strašák těch, kdo by tu rádi trucovali a cosi předstírali, kterým však chybí dost hlasů na to, aby mohli sami vytvořit vládu. Takže napřed trucují a otázka je, jak dlouho jim to vydrží,« řekl Skála s tím, že KSČM o účast v Babišově vládě nestojí. Má k tomu své důvody. »Podobně jako SPD adresujeme vítězi voleb náměty a požadavky, o kterých jsme připraveni jednat, a může být, že za určitých okolností se vyvine jakýsi modus vivendi mezi vládou a námi v opozici,« uvedl Skála. To je podle něj otevřená otázka. Řekl, že KSČM by mohla tolerovat vládu jako východisko z určité patové situace za předpokladu, že by se zavázala »některé věci dělat a některé věci nedělat«.

Tolerance jako východisko z patové situace

Skála si nedovede představit, že by komunisté tolerovali vládu, která by třeba vháněla ČR blíž k válce tím, že by hromadila vojska na ruských hranicích nebo že by nám všem koledovala o teroristický bumerang tím, že by se víc a víc zapojovala do tzv. války proti teroru, která je vedena velmi podivně na Středním východě. Podmínek je víc, ale Skála kvituje, že Babiš vychází vstříc požadavku KSČM ohledně zdanění tzv. restitučních náhrad. »Nejsou to restituce, je to dar, i církvím, které v dané době neexistovaly. Je to dar spočítaný na základě zfalšovaných tržních hodnot půdy, lesů atd.,« dodal Skála.

Co myslí pojmem modus vivendi? Ten podle Skály může mít vůči vládě různé polohy. »Dokážu si představit jakýsi náš minimální program, toleranci, jakési nebránění tomu, aby vláda vznikla a vládla, protože by to bylo východisko z patové situace,« zdůraznil. Pokud Babiš překročí svůj stín výrazněji, umí si Skála představit i nějaký jiný model.

V poslední době se také diskutuje – pokud sestavování vlády opakovaně zkrachuje, o předčasných volbách. »Tato země si zaslouží funkční vládu, na dveře klepe čtvrtá průmyslová revoluce, země je na ni připravena velmi chatrně, i velcí bankéři si špitají o tom, že poměrně brzy může nastat krize finanční, ekologická atd.,« tvrdí Skála. A je tu podle něj řada dalších výzev doby, které bez funkční vlády zaženou ČR ještě do nepříznivější situace. Nedomnívá se, že předčasné volby by překreslily politickou mapu výrazně jinak. Byl by to zoufalý krok, nikoli řešení.


Videozáznam z debaty na Primě na facebooku KSČM


Prezidentský kandidát by měl o podporu požádat

Skála poukázal v debatě i na to, že i opozice umí politickou scénu rozhýbat, šlo mu jmenovitě o kauzu lithium. »U startu jsme byli s kolegou Okamurou, kdy se zdálo, že ono Memorandum o porozumění je hotová věc, dokázali jsme si vynutit dokonce mimořádnou schůzi sněmovny,« konstatoval Skála. Okamura poznamenal, že nápad ohledně schůze k lithiu vzešel z KSČM, ale on ho od počátku ve sněmovně silně podporoval.

V diskusi na Primě se mluvilo také o volbě prezidenta. Kandidát, který by měl zájem o podporu komunistů, by o ni měl přijít požádat. »U nás bývá zvykem, že podpoříme toho, kdo si přijde o tu podporu říci,« uvedl Skála s tím, že prezident Miloš Zeman si přišel požádat o podporu před pěti lety. Na dotaz, zda by ho podpořil, uvedl, že nikdo není dokonalý, z druhé strany jsou komunisté v panoramatu kandidátů realisty. Před poslední volbou prezidenta byli na výkonném výboru ÚV KSČM o podporu žádat Zeman a jeho protikandidát z ČSSD Jiří Dienstbier. KSČM nakonec svým voličům doporučila volit levicové kandidáty, čemuž vyhověli oba.

Autor: 
Marie Kudrnovská
Zdroj: 
Haló noviny