Otázka PL: Jaký máte názor na referendum o případném vystoupení z EU. Drahoš je proti

26. 1. 2018

Parlamentní listy: Jiří Drahoš v debatě vytknul Miloši Zemanovi, že „je prezidentem dolních deseti milionů.“ Drahoš též řekl: „Nejsme Švýcarsko se staletou tradicí referenda. Referendum o takto zásadních otázkách je velmi nebezpečné. Pokud se nenastaví jasná pravidla takové akce. Když rozhodujeme v lokální situaci komunální politiky, víme dobře, o čem rozhodujeme.  Já nevím, kdo z občanů ČR v tuto chvíli je schopen například docenit nebo zhodnotit, jestli vystoupení ČR z EU je v pořádku, nebo není.“

Zdeněk Ondráček, poslanec KSČM: Pan kandidát Drahoš během té předvolební debaty na ČT mnohokrát prokázal, jak je namyšlený, nabubřelý a bohužel i hloupý. Tím nemyslím inteligenční hloupost, ale hloupost emociální a obyčejně lidskou. Stále dokola opakoval, že působil na akademii věd a další sebevychvalovací fráze. Jeho neustále útoky na protikandidáta byly až trapné. Z jeho odpovědí jsme se v podstatě nedozvěděli vůbec nic o tom, co si myslí o té které věc. Jeho odpověď byla vždy tak široká a nekonkrétní, že řekl ano i ne zároveň.  Vámi zmiňované dva výroky, v podstatě perly jeho vystoupení, jen dokazují, že ani mediální příprava posledních dní mu nebyla nic platná. To se jeho loutkovodičům prostě nepovedlo. Tím, jak okomentoval možné konání referend o důležitých otázkách budoucnosti naši vlasti, dokázal to, co uvádím v úvodu. Že je to nabubřelý trouba, který pohrdá "obyčejnými" lidmi, těmi dolními 10 mil. občanů České republiky.

Josef Skála: místopředseda ÚV KSČM: První zásadou politika, co se má přetrhnout, aby potěšil jen "horních deset tisíc", je nevytetovat si právě to i na čelo. Jiří Drahoš to učinil s bezelstností beznadějného amatéra. Blazeovanou nadutostí, s níž svým spoluobčanům upřel právo hlasovat o tom, co má pro jejich životy kardinální význam, tomu ochotnickému divadlu nasadil i šaškovskou čepici. Co je to proboha za "poradce", za které jeho sponzoři utratili majlant, nejsou-li s to ho naučit ani politický slabikář? Za grimasou slušňáčka se zjevila postava, která běžnými lidmi sprostě pohrdá. Rád bych věřil, že mu to v druhém kole voleb náležitě oplatí.

Mediální úsek ÚV KSČM