Otázka PL: Kde by mělo být místo v politice pro Jířího Drahoše?

29. 1. 2018

Parlamentní listy: Jiří Drahoš řekl, že neodejde z veřejného života a z politiky. Kde by podle vás mělo být v politice jeho místo?

Josef Skála, místopředseda ÚV KSČM: Je-li groteskní obětí vlastní propagandy i exšéf Akademie věd, je to k popukání. Přesněji propagandy party, která si ho vybrala za manekýna. Reálným programem je čirá negace. Jen a jen "Antizeman" a ani o chlup víc. Tak bezelstně se to logicky hlásat nedá. A profesora tak úkolovali recitovat zdánlivě posvátná zaklínadla. "Slušnost", "Patříme na Západ", "Rusko nám jde po krku" - a jiná "moudra" podobného kalibru. Ten švindl "starých struktur" loupeže tisíciletí -  a rektálního alpinismu vůči jejím zahraničním protektorům - to nevyhrál navzdory brutální mediální přesilovce. Tím ovšem končí i manekýn. A sice jako příslovečný Mouřenín. Možná ho někde zkusí nominovat do Senátu. Nebo zvát na své veřejné potlachy. Aby mu ale uvolnili kteroukoli židli, usazenou u pípy "penězovodů", musel by se stát učiněný zázrak.

Zdeněk Ondráček, poslanec KSČM: Je třeba říci, že neúspěšnému kandidátovi na úřad Prezidenta ČR panu Jiřímu Drahošovi v podstatě nezbylo nic jiného než vydat toto prohlášení. Pokud by to neudělal tak by se potvrdilo to, co říkali někteří jeho kritici. Že je to "králík", který byl vytažen z klobouku pražskou kavárnou a jako vědecká osobnost měl sehrát roli hodnověrného a slušného protikandidáta Miloši Zemanovi. I proto byly do jeho kampaně napumpovány miliony korun. A kde bude "nové" místo pana Drahoše? Předpokládám, že do komunální politiky by jít nechtěl, resp. tam by se stal neviditelným a zapadl by mezi těmi tisící zastupiteli našich měst a obcí. Nezbyde tedy, než aby si vybral (aby mu loutkovodiči vybrali) některý z 27 volebních okrsků a zabojoval o post senátora. Bude-li úspěšný, může pak usilovat i o post europoslance, kde by podstatně lépe využil svoji odbornost a znalost jazyků. Přeji mu mnoho politických úspěchů.

Leo Luzar, poslanec PSP ČR za KSČM: Pan Drahoš je už důchodce z Jablůnkova a nemá cenu se tím trápit. Jeho krátké politické angažmá je nyní hodnoceno odborníky a vejde do učebnic politologie jako varovný příklad, jak snadno zničit za dvě minuty TV vysílání rok práce a 50 mil. Kč.

Mediální úsek ÚV KSČM
Josef Petřík, Parlamentní listy