Imaginárium v Roztokách pomalu končí

7. 2. 2018
Stefek

Už jen do neděle 11. února bude probíhat ve výstavních prostorách Středočeského muzea v Roztokách u Prahy velice úspěšná živá výstava divadelních, loutkových a výtvarných mistrů - Zámecké imaginárium bratří Formanů a jejich přátel.

„Netradiční výstava pohltila tisíce návštěvníků, kteří tu stejně jako já zapomněli na čas a strávili tu kouzelné hodiny. Nadchla nejen školní výpravy, nejen děti, ale i dospělé,“ pozval na poslední dny zájemce předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Výstava oživuje výtvarné objekty, loutky, obrázky, kostýmy, skicy, fotografie a divadelní dekorace, které vznikly pro slavná představení a bylo by škoda neprezentovat je na veřejnosti. Navíc zde neplatí obvyklé „na nic nesahat“, právě naopak.  Každý může sám přijít na to, jak výtvarné objekty fungují a nechat se zaujmout interaktivními prvky.

Děti láká třeba obrovská peřina výtvarnice a loutkoherečky Jany Paulové, dětská dáma, panenky nebo obří loutka A. Mozarta. Jiné nadchnou loutky a hračky manželů Lhotákových, Tereza Komárková upoutá pozornost houfy oveček ze dřeva a textilu. Fotografie z představení Divadla bratrů Formanových zase ukazuje Irena Vodáková, různé kuklostroje, hybohledy a mechanismy truhlář a konstruktér Pavel Macek.

Výstava je v Roztokách u Prahy přístupná od 17. září 2017.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj