ANKETA PL: Referendum o vystoupení z EU?

12. 2. 2018

ParlamentníListy.cz: Václav Klaus mladší pro Echo24 řekl, že pokud bychom byli přehlasováni v případě Dublinu IV, kdy bychom byli povinni přijímat migranty dle trvalých kvót, bylo by na místě se zeptat voličů v referendu, zda chtějí setrvat v EU. Co si o tom myslíte?

Leo Luzar, poslanec PSP ČR za KSČM: Dobrý den, Dublin 4 je problém, na který KSČM již dlouho upozorňuje a vyvolali jsme i jednání Sněmovny, které nastavilo tvrdé mantinely vládě a referendum je také řešením, jak znát názor občanů ČR. Do EU jsme vstupovali referendem tak i vystoupit můžeme referendem!

Zdeněk Ondráček, poslanec PS PČR za KSČM: Pan kolega poslanec Václav Klaus ml. řekl jen to co již mnoho měsíců, ne-li let, říkám já a mnoho mých kolegů z KSČM, popř. jiných politických stran či hnutí, médii označovaných za nedemokratické, tedy těch, které jsou v trvalé mediální izolaci. Je však pravda, že pan Klaus ml. je uvnitř ODS a celého tzv. Demokratického bloku jako bílá vrána. O to více si jeho názorů vážím.

Josef Skála, místopředseda ÚV KSČM: Dublin IV. je z básníkových kapek rosy, skrz něž je vidět celý svět, ve kterém se tak šílené nápady rodí. Vláda má mandát  Poslanecké sněmovny, aby ho v Bruselu vetovala. Co když ho "eurokracie" ale zkusí prosadit tam a tak, kde se nerozhoduje konsensuálně? Média, úkolovaná "vyrábět souhlas", nás děsí, že pokud se před Bruselem neohneme, skončíme div ne ve "třetím světě". Podle panáků, prohlašujících se za jediné demokraty, jsou prý občané příliš hloupí na to, aby mohli rozhodovat o mezinárodních závazcích své země. Referenda by se neměla týkat pouze toho, co lidem garantuje Ústava a Listina základních práv a svobod. V těch ovšem o členství v EU, natož v NATO, není ani řádka. Referendum o tom, zda zůstat v EU i NATO, je samozřejmě zcela legitimní požadavek. Tím spíš za situace, kdy by nám Dublin IV. zkusili vnutit.

Autor: 
Lukáš Petřík
Zdroj: 
Parlamentnilisty.cz