Středočeská krajská konference strany. 24.2.2018

1. 3. 2018

Znát a řešit konkrétní problémy lidí.

Příprava na komunální i senátní volby a X. sjezd KSČM byly hlavními tématy sobotní středočeské krajské konference strany. Zdůrazněna zde byla nutnost hledat řešení problémů, které lidi v jednotlivých místech trápí, ale i potřeba neodkladně zahájit práce na novém programu strany.

»Lidé svým hlasováním v předchozích volbách mimo jiné řekli, jaká témata považují ve společnosti za rozhodující. My, komunisté, jsme jim měli nabídnout východisko a řešení, alternativu hnutí ANO a rodícím se populistickým uskupením,« uvedl ve svém projevu Stanislav Grospič, dosavadní a konferencí opět zvolený předseda krajského výboru. Jedním z důvodů, proč lidé přestali KSČM vnímat jako alternativu, která dokáže v jejich prospěch spravovat věci veřejné, je podle něj i »zbytnění ve volební stranu«. Zdůraznil v té souvislosti potřebu práce mezi lidmi, v občanských strukturách, odborech.

Za nejvýznamnější úkol označil působení ve všech místech. Prověrkou budou pro stranu komunální volby. »Úkolem je postavit kandidátky ve městech a obcích, případně využít i spolupráce s ostatními volebními subjekty,« řekl a položil důraz na znalost místní situace. »Musíme vnímat to, co lidi v místech trápí, a hledat řešení,« řekl.

Účty z práce klubu krajských zastupitel skládal jeho předseda Zdeněk Štefek: »Po krajských volbách v roce 2016, kdy jsme dostali celorepublikově výprask, začali jsme s osmi zastupiteli místo původních 19 působit jako opozice. Soustředili jsme se na věcnou kritiku, ale i na podporu společných požadavků. Klub posílil mediální výstupy, a to i v kyberprostoru. Na podzim 2017 se pravicová vláda na kraji rozpadla a my podpořili koalici ANO a ČSSD na základě sedmi programových požadavků, na jejichž realizaci nyní pracujeme,« uvedl Štefek a doplnil: »Již nyní máme praktické výsledky nové spolupráce, dokázali jsme zabránit řadě rozhodnutí, která by měla negativní dopad na život Středočechů a která by v předchozí koalici prošla. Před námi je ale stále hodně úkolů, včetně lepší prezentace naší práce na veřejnosti.«

Host konference, místopředseda ÚV KSČM Jiří Dolejš vysvětlit současný postup strany. »Je potřeba využít situace, kdy se prolomila bariéra spočívající v tom, že se s komunisty nemluví. Můžeme mít stokrát pravdu, ale budeme-li někde v koutě, nebude to mít žádný dopad,« řekl a dodal: »Nechceme se začlenit do Babišova holdingu, ale chceme něco udělat pro lidi.«

Delegáti konference přijali stanovisko, v němž vyslovují znepokojení se záměrem společnosti Savencia Fromage & Dairy Czech Republic, která je součástí francouzské firmy Bongrain, zrušit do roku 2019 výrobu v mlékárenském závodě v Sedlčanech a přesunout ji do závodu v Hesově na Havlíčkobrodsku. O práci zde může přijít na 300 zaměstnanců. Současně vyjádřili podporu zaměstnancům firmy, odborům a městu ve všech krocích k udržení výroby ve stávající provozovně.

Do výkonného výboru ÚV KSČM zvolili delegáti Miloslavu Vostrou a X. sjezdu doporučili k projednání návrhy jednotlivých okresních konferencí na nejvyšší stranické funkce, stejně jako návrhy na kandidáty do Senátu ve třech volebních obvodech. (ici)

Zdroj: 
HaNo