Junior Glass Ways ukazuje mladé mistry sklářského řemesla

4. 3. 2018

V zrekonstruovaném areálu sklářské huti František v malebném prostředí Posázaví proběhla v sobotu 3. března slavnostní vernisáž výstavy prací studentů sklářských oborů, kteří se zapojili do mezinárodní soutěžní přehlídky Junior Glass Ways 2018.

„Sklo, sklářství, sklářské řemeslo a umění k naší zemi historicky patří. Pokud nezapomínáme na své kořeny, máme základy, na kterých se dá stavět. A pokud se mimo prezentace našeho dědictví snažíme sklářské umění i dále rozvíjet, připravujeme sklářství i optimistickou budoucnost. Těmto cílům se ostatně věnuje právě i Huť František, jsou opravdu důležité, a proto Huť podporuje i Středočeský kraj,“ uvedl předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Pořadatelem soutěže je společnost Cesty skla, o.p.s., která je spojena právě s Hutí František. Soutěž Junior Glass Ways navazuje na soutěž Sanssouci Junior Glass Match, která se v letech 2008—2015 osmkrát konala v Karlových Varech. Opět je tak možné vidět vysokou úroveň sklářské tvorby nejmladší generace v autentickém prostředí, které pomáhá dále motivovat studenty oborů se zaměřením na výtvarné zpracování skla a také vyzdvihovat důležitost uměleckoprůmyslového vzdělávání.

 Akce se každoročně účastnily desítky studentů z českých i zahraničních škol, nejinak tomu bylo i letos. Soutěž je organizována ve dvou věkových kategoriích, v mladší kategorii soutěží studenti středních odborných škol, ve starší kategorii studenti vyšších odborných a vysokých škol. Ceny uděluje odborná porota, nechybí ani zvláštní ceny, např. za řemeslnou kvalitu. V aktuálním ročníku, do kterého se přihlásili studenti dvaceti středních a vysokých škol ze třinácti evropských zemí, dohromady 76 soutěžících, porota hodnotila 26 prací v kategorii Junior a 49 z kategorie Senior.

Nejde však jen o získané umístění a ocenění, akce se stala i důležitou platformou pro mezinárodní setkávání studentů a pedagogů, výměnu zkušeností a pohledů na směřování a budoucnost sklářství jako oboru.

Mezinárodní soutěžní přehlídka tvorby studentů bude v Huti k vidění až do 25. března 2018.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj