Den s T.G.M. ve znamení oslav 100. výročí vzniku republiky

4. 3. 2018

Stovky lidí přilákal v sobotu 3. března do Muzea T. G. Masaryka v Lánech tradiční „Den s T.G.M.“. „Každoročně se těším na ochutnávku oblíbených jídel prezidenta osvoboditele, na bramboračku, halušky nebo švestkové knedlíky. Letos mi to ale skutečně připadalo celé trochu slavnostnější…“ sdělil předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek s tím, že ho v muzeu upoutal nový velký Masarykův obraz i dokonalý dvojník prvního prezidenta, který společně se svou osobní asistentkou, dcerou Alicí Masarykovou, redaktorkou, legionáři a četníky a dobově oděnými dětmi povedenou expozici muzea oživoval.

Den s T.G.M., který se konal pod záštitou hejtmanky Středočeského kraje Jaroslavy Pokorné Jermanové jako součást oslav 100. výročí vzniku republiky, však nebyl jen ve znamení ochutnávek oblíbených pokrmů Masaryka, ale již tradičně také ve znamení Klubu českých turistů, který slaví 130. výročí svého založení. Do Lán bylo možné vyrazit i pěšky z různých startů, z Nového Strašecího, Kamenných Žehrovic, Stochova i přímo z Lán. Na nádraží ve Stochově byl dokonce otevřen i salonek T. G. M.

Památku prezidenta uctili lidé ve 13 hodin položením věnců k Masarykově jezdecké soše za doprovodu pěveckého sboru Chorus Laneum. Slavnostní den byl zakončen pásmem slova a hudby „Hudba v myšlenkách Masarykových“.

Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj