Josef Skála: Závisí-li naše pozice v EU na tom, zda pokaždé zatancujeme, jak nám hvízdnou, bojím se o budoucnost své země

27. 3. 2018

Rozhovor s Josefem Skálou na Lidovky.cz


Lidovky.cz: Ve vysílání České televize jste rozhodnutí premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra zahraničí Martina Stropnického (ANO) vyhostit tři ruské diplomaty označil za jednání pod nátlakem Evropské unie. Proč si to myslíte?

Řeč nebyla specificky o Evropské unii. Měl jsem na mysli všechny ty, jimž „spojenecká věrnost“ čte z očí a chodí skládat účty. Svébytný stát vypovídá diplomaty jen na základě nesporných fakt. Zatím nám nikdo nenabídl jeden jediný.

Lidovky.cz: Opravdu si myslíte, že by se k takovému kroku nechala „násilím“ přimět čtrnáctka zemí (po rozhovoru se k vyhoštění diplomatů přidaly ještě další země, v pondělí večer jich bylo celkem 22)? Máte pro to nějaké důkazy?

Důkazní břemeno není na mé straně. Zatím je achillovkou těch, kdo šíří tajuplná tvrzení. Stranou nelze nechat ani prostou logiku. Proč by si Rusko koledovalo o takový rámus pár dní před prezidentskými volbami? A proč vůči dezertérovi, kterého už dávno „vytěžily“ Londýn i Moskva? Podobný randál byl i kolem kauzy Litviněnko. Teď ale z jeho vraždy viní jeho vlastní otec CIA.

Lidovky.cz: Česko je součástí EU a NATO. Uvědomujete si, že kdyby vláda takový solidární krok neuskutečnila, mohla by tím ohrozit svou pozici v obou  organizacích?

Závisí-li naše pozice v Evropské unii na tom, zda pokaždé zatancujeme, jak nám hvízdnou, aniž doloží pádný důvod, začínám mít o budoucnost své země narůstající strach.

Více na Lidovky.cz: https://www.lidovky.cz/vyhosteni-ruskych-diplomatu-tancujeme-jak-nam-hvizdnou-kritizuje-rozhodnuti-komunista-skala-iii-/zpravy-domov.aspx?c=A180326_163803_ln_domov_rsa

 

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Lidovky.cz