Vojtěch Filip: Za naše miliardy pro mezinárodní organizace, lidé mají právo rozhodnout!

29. 3. 2018

Česká republika je v mnoha mezinárodních organizacích. Ročně za tato členství platí miliardy korun. Otázkou je, zda přinášejí všechny tyto organizace ČR užitek, nebo zda jde o pouhé černé díry, ve kterých se ztrácí naše peníze z veřejných rozpočtů. Proč by občané ČR neměli možnost díky referendu říct jasné NE a rozhodnout o našem členstvím v některých organizacích? Samozřejmě tím myslím i setrvání ČR nejen v NATO nebo v EU, vždyť takových organizací je více než 200 a nemá smysl je tady vyjmenovávat.

Rozhodně nemůžu souhlasit s návrhem zákona o obecném referendu z dílny sociálních demokratů, podle kterého by lidé nemohli hlasovat například o vystoupení z Evropské unie nebo ze Severoatlantické aliance. Proč? To chceme bránit lidem, aby měli možnost se sami rozhodnout? Značně diskriminující ze strany ČSSD je také počet podpisů nutný k vyvolání referenda. Sběr podpisů není jen tak. Mohli jsme se o tom již přesvědčit v rámci prezidentských voleb.

Jak jsem se již několikrát vyjádřil, vyřazovat zahraničněpolitická témata z rozhodování v referendu je podle mě neodůvodněné. Věřím, že to s kolegy z ČSSD, ale také z hnutí ANO, v rámci vyjednávání o nové vládě vyřešíme. Ostatně jde o jednu z našich podmínek, a to zásadních.

Autor: 
Vojtěch Filip, místopředseda PS PČR a předseda ÚV KSČM