Jiří Maštálka: Opět pnutí v německé levici

26. 4. 2018

O víkendu proběhla v Berlíně »porada« asi 150 členů německé strany Levice (Die Linke) z celé Spolkové republiky. Jejich společnou platformou je nespokojenost s vedením frakce Levice ve Spolkovém sněmu, tedy se Sahrou Wagenknechtovou a Dietmarem Bartschem. Pokud se někomu zdálo, že vnitrostranické spory a ostré boje různých platforem jsou v Levici minulostí, bylo to opravdu jen zdání. Nespokojenci, jejichž hlavní mluvčí je bavorská poslankyně Spolkového sněmu Nicole Gohlkeová, prý chtějí »zaktivizovat levé křídlo« strany, učinit je akceschopným aktérem vnitrostranického dění a »určovat pozice«, přičemž Levice by se měla stát »sběrným levicovým hnutím«. Oponenti těchto kritiků ale namítají: vždyť takovým hnutím přece Levice je, což dokazuje její pevné ukotvení v různých celoněmeckých sociálních, mírových a jiných platformách. 

Paradoxem je, že Sahra Wagenknechtová byla dlouhá léta doslova ikonou právě »levice v Levici«. Poté, co Gregor Gysi odešel v roce 2015 z funkce šéfa frakce Levice ve Spolkovém sněmu, vzniklo »dvojvedení« v osobách Sahry Wagenknechtové a Dietmara Bartsche. Vzhledem k tomu, že Sahra reprezentovala právě »levici« a Dietmar platformu Fórum demokratický socialismus, došlo takto nejen k symbolickému spojení doposud si konkurujících vnitrostranických směrů. Vedoucí tandem proto dostal označení »podkova«. Jenže došlo k tomu, že v posledním volebním období se ve frakci vedle »podkovy« vytvořila skupina kolem tandemu vedení stranického, představovaného »spolupředsedy« Levice Katjou Kippingovou a Berndem Riexingerem, která se staví proti vedení frakce a kritizuje zejména názory Sahry Wagenknechtové na uprchlickou politiku. Sahra totiž opakovaně prohlásila, že integrace uprchlíků nemůže být neomezená a musí být pro ně především vytvářena životní perspektiva v jejich domovských zemích. V této souvislosti také uvedla, že Levice by se měla snažit získat zpět voliče, kteří od ní přešli k Alternativě pro Německo (AfD). 

Kritikové však jakékoli omezení týkající se uprchlíků odmítají. V březnu tohoto roku došlo také k tomu, že 25 poslanců frakce Levice ve Spolkovém sněmu (patřila mezi ně i Nicole Gohlkeová) se v otevřeném dopisu postavilo na stranu vedení Levice v jeho sporu s vedením frakce a vytklo Sahře Wagenknechtové »neintegrativní řídící styl«. Měla to být odpověď na předchozí Wagenknechtové kritiku, že strana, ve které neustále panují spory a interní třenice, není dobře vedena. 

Rozpory v parlamentní frakci tak opět sílí a přelévají se do celé strany. Lze očekávat, že její červnový sjezd jimi bude výrazně poznamenán.  

Autor: 
Jiří MAŠTÁLKA, poslanec Evropského parlamentu za KSČM