Zeman: Nelžeme si, novičok se v ČR vyráběl

4. 5. 2018

V České republice se v malém množství vyráběl a testoval jed novičok. Po testování byl zničen. Ukazuje to zpráva Vojenského zpravodajství. V pravidelném rozhovoru na TV Barrandov to ve čtvrtek večer oznámil prezident Miloš Zeman.

Vojenské zpravodajství Zemanovi sdělilo, že Vojenský výzkumný ústav v Brně loni vyrobil pro účely testování nervově-paralytickou látku označovanou jako A230 a že tato látka spadá do rodiny látek zvaných novičok. Bezpečnostní informační služba (BIS) rovněž dospěla k závěru, že tento plyn se v Brně vyráběl, nicméně nelze ho podle ní označit za novičok. Po prostudování zpráv obou tajných služeb se prezident přiklonil k názoru vojenských zpravodajců. »Závěr je, že u nás byl vyráběn a testován novičok, byť v malém množství a poté zničen. Víme kdy a víme, kde to bylo. Je pokrytectví předstírat, že se nic takového nedělo,« prohlásil prezident.

Ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO) vzápětí Zemanova slova nepřímo potvrdila. »ČR se zabývá výhradně ochranou proti těmto látkám, a pokud se testují, hned poté jsou zničeny,« uvedla. Ministerstvo obrany vzápětí v oficiální zprávě doplnilo, že látky typu novičok se v ČR »syntetizují kvůli protichemické obraně, v množství maximálně několika mikrogramů, neskladují se a jsou likvidovány hned po provedení testů«. O malém množství a zničení jedu hovořil i Zeman ve svém vyjádření.

Novičok byl jed, kterým byli v Británii otráveni bývalý dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera. Že mohl pocházet z ČR, tvrdilo Rusko. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) či Ústav pro jadernou bezpečnost následně prohlásili, že novičok se v ČR nikdy nevyráběl a že Rusko překročilo svým obviněním veškeré meze. Praha následně vyhostila tři členy ruského diplomatického personálu. Zeman v té souvislosti požádal tajné služby, aby po eventuální výrobě novičoku v ČR pátraly. Opoziční politici kvůli tomu hlavu státu obviňovali ze šíření dezinformací a nadbíhání Rusku, někteří dokonce z velezrady.

Podle Zemana je však nyní jasné, že novičok se v ČR vyráběl, ačkoli jed, kterým byl otráven agent Skripal, nese označení A234, nikoli A230. Novičok totiž není označení jedu, jak mylně v minulosti tvrdila různá média, ale výzkumného programu, v rámci nějž byla v Rusku v minulosti vyvinuta celá řada příbuzných otravných látek, mj. i dvě výše zmíněné, A234 a A230, a několik dalších, s velmi podobnými účinky. Všechny je lze označit jako novičok. Označení novičok se podle odborníka Daniela Juna z brněnské Univerzity obrany používá pro skupinu pěti jedovatých látek.

Podle Zemana je testování nebezpečných látek pochopitelné a potřebné. Zeman se také nedomnívá, že by látka, kterou byl otráven Skripal, pocházela z ČR, nicméně zapírání toho, že v ČR novičok vyrobit umíme a že jsme to i udělali, je podle Zemana nesmyslné a neférové. »Nelžeme si do vlastní kapsy,« řekl Zeman. Již v březnu výrobu ostatně přiznal ředitel Vojenského výzkumného ústavu v Brně Bohuslav Šafář, když řekl, že malé množství podobných látek vyrábí i jeho ústav.

Pravice opět spustila kanonádu

Přesto pravicové strany spustily na Zemana těžkou kanonádu. Podle předsedy hnutí STAN Petra Gazdíka se Zeman chová jako »aktivní agent Kremlu«. Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl, že Zeman dělá »permanentní ostudu«. Místopředseda zahraničního výboru Sněmovny Jan Lipavský (Piráti) uvedl, že kvůli kauze pozve zástupce zpravodajců, na základě jejichž zpráv prezident o novičoku hovořil, na jednání výboru.

Hysterii pravicových poslanců nechápe předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip»Výroky prezidenta uklidnily českou veřejnost, která se dozvěděla pravdu, že u nás byl novičok zkoušen, ale že nemohl být nikde použit, protože byl zlikvidován. To jistě kromě české veřejnosti uklidní i zahraniční zpravodajské služby,« řekl Filip. Místopředsedkyně ÚV KSČM Kateřina Konečná k tomu dodala, že Zemanovo odhalení ukazuje, že »v mezinárodní politice se naši představitelé rozhodují bez důkazů«. Poukázala tím zejména na vyhoštění ruských diplomatů hlavně kvůli popírání, že by se u nás novičok kdy vyráběl.

Zemana za zveřejnění informací vojenské tajné služby ocenil i předseda SPD Tomio Okamura»Nelze přece na pravdu pohlížet tak, že pokud je nepříjemná Bruselu nebo rusofobům, tak ji popřu,« řekl Okamura.

Premiér v demisi a šéf ANO Andrej Babiš k věci uvedl jen to, že ho překvapuje, že se tajné služby rozcházejí ve svých závěrech. Bude od nich prý chtít podrobnější informace.

Autor: 
Jan Stern
Zdroj: 
Haló noviny