ANO, ale bez zahraničních agresí, ÚV KSČM 12.5. FOTO

14. 5. 2018

KSČM je ochotná v zájmu stability země a prosazení svého programu podpořit menšinovou vládu ANO a ČSSD, vláda se ale nesmí bezhlavě hnát do zahraničních misí.

V sobotu to na zasedání odhlasoval Ústřední výbor KSČM (celé stanovisko přetiskujeme na straně 4). »Je jasné, že právě v zahraniční politice máme jako KSČM největší rozpor nejen s hnutím ANO, ale i s ČSSD, a samozřejmě zejména s takovými stranami, jako je ODS, TOP 09 nebo KDU-ČSL, které vždy představovaly v zahraničně politické oblasti naši nesuverenitu a podřízení se zájmům USA nebo SRN, případně EU a NATO,« uvedl předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip s tím, že jiná situace, pokud jde o samotné programové prohlášení, je naštěstí v oblasti sociální, ekonomické, zdravotní či životního prostředí.

»Musím opakovat, že vítěz voleb ještě nechce pochopit, že NATO nás neochrání, že to není obranný pakt. Že bezpečnostní hrozba nejde z východu, ale že bezpečnost ohrožují ti, kteří páchají agresivní útoky proti suverénním státům v rozporu s mezinárodním právem,« připomněl Filip. Podle něj ale KSČM nebude stát v opozici vůči hnutí ANO, ve stejné frontě jako ODS, TOP 09 a soupeřit, kdo bude mít větší možnost své opoziční názory mediálně uplatnit. »Nebudeme ale ani vládní stranou, nicméně budeme stranou, která ponese odpovědnost, a nikoli malou, za to, že vznikne vláda, která bude mít důvěru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR,« vysvětlil.

Vynikající výsledky vyjednávání

Filip připomněl, že ve vyjednávání se podařilo dosáhnout vynikajícího výsledku vedoucího do budoucna k ochraně přírodních zdrojů, změnu surovinové politiky ve prospěch veřejného sektoru, státní a veřejné vlastnictví ve vodním hospodářství, včetně postupu ke zvýšení podílu veřejného sektoru ve vodovodech a kanalizacích, zastavení privatizačních tendencí ve zdravotnictví a zřízení fondu pro zvlášť nákladné zdravotnické úkony, které by hradilo veřejné zdravotní pojištění. »Dosáhli jsme také nastartování obratu v potravinové bezpečnosti, abychom nebyli tolik závislí na dovozu a naše pole se využívala pro produkci, a ne pro stavbu hal a skladů. Dál jednáme o obnovení státem podporované výstavby bytů a domů, aby tak dramaticky jako nyní nerostlo nájemné a lidé v nájemních bytech nebyli rukojmí vlastníků bytového fondu a různých spekulantů,« popsal Filip.

»Navrhuji, abychom po tolika letech v opozici s hlavou vzpřímenou, s hrdostí na naši vlastní práci a schopnosti se pokusili navázat na pracovní úsilí těch, kteří vybudovali naši zemi a my na to navázali a znovu začali náš stát budovat, a tak skončit s jeho devastací,« uzavřel předseda ÚV KSČM.

Je třeba informovat

V následné diskusi Zdeněk Štefek seznámil s tím, jak funguje spolupráce ve Středočeském kraji, kde KSČM toleruje vládu ANO s ČSSD, a upozornil, že je třeba šířit informace, aby voliči viděli, že KSČM svůj program nezrazuje. Jaromír Kohlíček doplnil, že není možné, abychom vysílali armádu ČR do rumunských bulharských nebo pobaltských základen. »Pokud jde o tuto záležitost, tak je nepřekročitelná,« konstatoval.

Martinu Juroškovi se nelíbí, že v programovém prohlášení vlády není jasně definováno, jak poroste minimální mzda a varoval před možnou důchodovou reformou. Chybí mu také pasáž, v níž by se hovořilo o regulaci cen bydlení. Ivan Hrůza by pak uvítal, kdyby proběhla o podpoře vlády uvnitř strany širší diskuse a připomněl zkušenosti z Itálie. Karel Klimša si zase myslí, že co se zahraniční politiky týče, tato vláda se nebude lišit od těch předcházejících a varoval proto, aby KSČM při prosazování své politiky nebyla příliš opatrná.

Nestát se stínem

Tomeš Vytiska upozornil, že řada členů má obavy, co KSČM čeká, pokud jako jediná antisystémová strana podpoří vládu, a varoval, že proti KSČM vedou média kampaň a strana se na to musí politicky připravit. Marta Semelová by byla nerada, kdyby se KSČM stala stínem příští vlády, a připomněla, že mnohé formulace v programovém prohlášení jsou dost nejasné a v některých se najde i TOP 09 či ODS. »Nestaneme se stínem, pokud budeme prosazovat naše stěžejní témata, jako je například bydlení nebo ochrana nerostného bohatství, my víme, jak na to a musíme to také lidem ukázat,« dodal k tomu Josef Bohatec.

Jaromír Petelík se pak pozastavil nad tím, že v programovém prohlášení chybí zmínka o progresivním zdanění a zajímá ho, jak se bude rozcházet skutečnost se sliby. Vadí mu také, že je v něm zmíněno NATO jako záruka naší bezpečnosti. Václav Chmara doplnil, že v současném světě je opravdu veliké napětí, je proto potřeba se zasazovat o mír a neustále lidem připomínat, co nyní skutečně hrozí. »Musíme dát jasně najevo, že přes komunisty válečné úsilí jakéhokoliv druhu neprojde,« uvedl Chmara.

KSČM je připravena

První místopředseda ÚV KSČM Petr Šimůnek v závěru představil, jak se daří plnit úkoly po X. sjezdu, a připomněl, že KSČM je na nadcházející volby připravena. Místopředseda ÚV KSČM Václav Ort pak doplnil, že strana nyní musí důkladně zvažovat své kroky. »Dneska máme šanci, abychom lidem pomohli,« konstatoval.

Na zasedání ÚV byli schváleni další tři kandidáti KSČM do Senátu. V Českých Budějovicích bude kandidovat Richard Shötz, v Praze 8 Vladislav Kopal a v Praze 2 Vladimír Roskot. V usnesení plénum schválilo složení svého odborného, poradního, metodického a iniciativního orgánu v oblasti hospodaření strany – Hospodářské rady ÚV KSČM.

(cik)

 

Fotogalerie

Zdroj: 
HaNo