Strategický obrat Ruska k Číně z roku 2014 nabírá obrátky, Evropa jen přihlíží

19. 7. 2018

V mediích doznívá schůzka Trump - Putin ve Finsku, kdy zejména z americké strany přicházejí následně velmi rozporuplné informace o hodnocení této schůzky. Jako tradičně, z českých veřejnoprávních mediích si nelze udělat obrázek, ani přibližný, co že se to děje, jaké změny probíhají ve světě, proč politici reagují, jak reagují.

Česká veřejnoprávní media jsou příliš protirusky zaměřena a zaslepena. Místo zpravodajství se z nich staly nástroje protiruské propagandy. Proto přinášíme tento článek, který popisuje jen část toho, co se ve světě dnes odehrává za procesy. V tuzemských zdrojích tuto informaci nenaleznete.

Počátek a příčina obratu Ruské federace k Číně:
V roce 2014, když vypukla ukrajinská krize, poté co se uskutečnil na Ukrajině státní převrat za pomoci ozbrojených fašistických bojůvek a všestranné podpory západních zemí pučistům, včetně českých vládních politiků. A kdy se dvě východní oblasti Ukrajiny vzbouřily a postavily se proti pučistické vládě Kyjeva, zavedly USA, EU a jiné země drastické politické a hospodářské sankce vůči Ruské federaci s cílem srazit Rusko konečně na kolena.

Tehdy vládnoucí ruská elita v čele s prezidentem Putinem se pod tímto obrovským tlakem sankcí a hrozbou velkého válečného konfliktu rozhodla otočit kormidlem politiky a orientace Ruska o 90 stupňů, odvrátit se od spolupráce s Evropou a zahájit strategickou spolupráci s Čínou! 

V květnu 2014 podepsalo Rusko s Čínou 30 kolosálních dohod o hospodářské spolupráci, jaké nikdy předtím Rusko nepodepsalo se žádnou zemí.  To byl začátek dějinného obratu Ruska k Číně. Od té doby uplynuly 4 roky.

V dubnu 2018 vyhlásily USA vůči Rusku další kolo zpřísňujících sankcí. Ruská federace uvedla, že USA a jejich spojenci (včetně České republiky) již zavedly vůči Rusku 50 kol sankcí za poslední 4 roky! Na sankčním seznamu USA už snad není jen prezident Putin a ministr zahraničních věcí Lavrov. Jinak jsou tam všichni z Putinova okolí, ale i z podnikatelské sféry, včetně generálního ředitele Gazpromu Millera!

Cílem těchto sankcí bylo zabrzdit ekonomiku Ruska a donutit Rusko poslouchat, co diktují USA. Jenže to se nepodařilo!

Ve dnech 8. - 10.6.2018 byl prezident Putin s vládní delegací na oficiální návštěvě Číny, kde podepsali dalších 30 dohod o hospodářské spolupráci. Prezidenti obou zemí pak poskytli mediím několik rozhovorů a prohlášení o tom, jak se rozvíjí tato spolupráce.

Z uvedených informací jsme vybrali tyto:
* Pro Rusko má spolupráce s Čínou strategický význam.
* S žádnou jinou zemí na planetě nemá nyní Rusko tak velké obchodní vztahy jako s Čínou.
* Spolupráce Čínou je založena na rovnoprávné spolupráci, důvěře a dobrosousedských vztazích.
* V roce 2017 dosáhl obrat zboží s Čínou výše 80 miliard amerických dolarů.
* V prvním čtvrtletí roku 2018 obchod rostl a očekává se, že koncem roku 2018 to bude 100 miliard USD.
* Hlavními komoditami zboží ve strojírenství jsou automobily, obráběcí stroje a transportní technika.
* Klíčová je energetika, Rusko dodalo v roce 2017 do Číny 50 milionů tun ropy, tj nárůst o 26%, než v roce 2016.
* Do Číny je dodáván také plyn z Dálného východu.
* Společnými silami a investicemi se buduje plynovod Jamal z Ťumeňské oblasti do Číny
* V současné době se společně pracuje na 70 strategických projektech v hodnotě 20 miliard USD.
* Rusko podepsalo s Čínou strategický balík dokumentů, které určují směřování rusko-čínské jaderné spolupráce na několik nejbližších desetiletí. V Číně budou vybudovány 2 nové jaderné reaktory u stávající elektrárny a jedna úplně nová jaderná elektrárna s nejmodernějším reaktorem.
* Rusko dodalo Číně technologie pro kosmické vojsko, čínská armáda nyní kontroluje celý region z kosmu.
* Rusko pomáhá Číně s programem letu na měsíc, kde chce Čína vybudovat vědeckou základnu.
* Rusko pomáhá Číně s výrobou dálkového dopravního letounu a těžkých vrtulníků.
* Společně je napojována a budována infrastruktura napojující se na Bajkalsko-Amurskou železniční magistrálu i Transibiřskou magistrálu.
* Naplno běží spolupráce mezivládních komisí a mezirezortní spolupráce ministerstev obou zemí.
* Probíhá kulturní výměna delegací a souborů, výměna výstav muzeí obou zemí
* Rozšířily se poznávací výměnné pobyty delegací z obou zemí, zejména mladých lidí a studentů (jako před rokem 1990 probíhaly s zeměmi východní Evropy)
* Vznikla nová Rusko – Čínská univerzita za přispění Moskevské státní univerzity Lomonosova MGU a Pekingského politechnického institutu, realizuje se program široké výměny studentů
* Rusko v roce 2017 dořešilo s Čínou všechny sporné otázky týkající se společné státní hranice. Předtím se to řešilo 40 let a nemohlo se to stále dořešit.
* Čína a Rusko se v politické oblasti dohodli na společném zájmu, že si přejí mír, rovnoprávnou spolupráci a rozvoj zemí v tomto asijském regionu. Všechny tyto otázky spolu Čína a Rusko konzultují a postupují pak společně.
* V regionu se podařilo dořešit otázku jaderného programu KLDR. Čína, podpořená Ruskem dala bezpečnostní záruky KLDR za to, že se vzdá jaderného zbrojení. (že když se KLDR vzdá jaderného programu, nikdo KLDR vojensky nenapadne - případný agresor bude Čínou a Ruskem odražen)
* Mezikorejský dialog Soulu a Pchjongjangu pokračuje po cestovní mapě, kterou navrhly Čína a Rusko.
* Čína s Ruskem se podílí na řešení iránského jaderném programu po odstoupení USA z této dohody, spolupracují v otázce    Sýrie, v Šanghajské organizace pro spolupráci, Radě bezpečnosti OSN, G20 a jiných organizacích.
* Rusko se podílí na realizaci projektu Čínské hedvábné stezky, která má obchodně oživit celý region.
* Čínská delegace investorů v čele s čínským prezidentem pojede na investiční fórum do Vladivostoku, které se tam bude    konat v září 2018
* V tomto asijském regionu je díky Číně a Ruské federaci prosazována politika rovnoprávné spolupráce států, mírového soužití a bezpečnosti.

Dne 10.6.2018 se uskutečnilo v Číně zasedání Výboru hlav států Šangajské organizace pro spolupráci (ŠOS)

Jedná se o regionální mezivládní organizace v tomto asijském regionu, která byla založena 15. června 2001 představiteli Číny, Ruska, Kazachstánu, Tádžikistánu, Kyrgyzstánu a Uzbekistánu. 

Poprvé na tomto zasedání v Číně se jako plnohodnotní členové organizace letos zúčastnily Indie a Pakistán (velmi lidnaté země).

Hlavními cíli organizace jsou: posílení stability a bezpečnosti v širším regionu, boj proti terorismu, separatismu a extremismu, boj proti obchodu s drogami, rozvoj hospodářské spolupráce, partnerství v oblasti energetické, vědecké a kulturní spolupráce.

Organizace nemá vojenský charakter jako NATO. 

Pozorovatelný status mají Afghánistán, Bělorusko, Írán a Mongolsko.

Na zasedání byly vyhodnoceny dosažené výsledky spolupráce za poslední 3 roky, a přijaty plány na další 3 roky. Bylo konstatováno, že se organizaci podařilo odbourat řadu celních překážek a omezení, daří se nárůstu obchodu a spolupráce. Úspěšný je i boj proti terorismu, včetně Sýrie za pomoci členů ŠOS, kde nyní běží politický proces zahájený v lednu 2018 v Astaně na tvorbě nové ústavy země, za účasti všech politických sil Sýrie. 
Narůstající problém vidí členové v Afghanistánu, jako světové základně terorismu a výrobně narkotik. (Psali jsme o tom nedávno v jiném článku na těchto www stránkách, že jsou do Afghanistánu převáženi teroristé z IGIL ze Sýrie neidentifikovatelnými vrtulníky bez státních znaků, ačkoliv USA a NATO tvrdí, že mají celý vzdušný prostor Afghanistánu plně pod kontrolou).
Posiluje se spolupráce v oblasti zemědělství, mezistátní dopravy. Čína dosahuje tradičně dlouhé roky vysokých přírůstku HDP. Indie údajně v roce 2017 dosáhla přírůstku 7,7,% HDP. I Ruská federace má plusový přírůstek HDP i když nižší. Ale organizace ŠOS vidí budoucnost z tohoto pohledu příznivě, nadějně.
Tato organizace dnes sdružuje země, které mají více než polovinu obyvatel této planety. Její význam je velký, v některých parametrech překonává ŠOS sdružení zemí G7.

Dne 28.6.2018 přijal prezident Putin ve slavnostním sále Kremlu nejlepší studenty vysokých škol Ruské federace z oblasti armády, vnitra za přítomnosti ministrů těchto bezpečnostních rezortů.

Prezident Putin v projevu řekl, že před 6-ti lety měla ruská armáda přezbrojeno na nejnovější generaci zbraní a zbraňových systémů jen 16% techniky a zbraní. V roce 2018 už je to 60% a podle grafikonu by to mělo být v roce 2021 celkem 70%.

Rusku se údajně podle Putina podařilo uskutečnit technologický průlom u nových zbraňových systémů, které nemají ve světě analogii a nebudou mít řadu další let.
Jako jeden z příkladů uvedl hyperzvukové rakety Kinžál, které jsou již rozmístěny na vojenských základnách na jihu Ruska, proti kterým není ve světě protivzdušná obrana.
Tyto rakety vynese do výšky 20 kilometrů těžký přepadový stíhač MIG 31 a při letu v rychlosti 2500 km za hodinu je odpálí ještě nad územím Ruské federace na cíl. Raketa pak nabere hypervukovou rychlost a tyto rakety ničí cíle do vzdálenosti 2500 kilometrů.
Putin také hovořil o zavádění do výzbroje nových mezikontinetálních raket SARMAT a AVANTGARD.
Řekl, že očekává od nejlepších studentů a nových příslušníků bezpečnostních rezortů oddanost vlasti, příkladnost pro příslušníky jejich jednotek, zabezpečení obrany země, dodržování zákonnosti a navázání na hrdinné tradice jejich předchůdců.

Závěrem z výše uvedených zdrojů je možné vysledovat:
* Rusko uskutečnilo epochální strategický obrat od Evropy směrem k Číně, který se dále rychle rozvíjí a jehož potenciál je gigantický!      
* Evropa díky své stupidní politice sankcí ztrácí v Rusku trhy i význam pro Rusko. Důsledky Evropa v budoucnu pocítí.
* Politika surových sankcí vůči Rusku nedosáhla svých cílů - selhala, Rusko se ekonomicky nezhroutilo, naopak ekonomika Ruska roste, evropské    trhy nahradila Čína a rozvíjí se vazby na trhy Indie a Pakistánu s trhy o miliardách lidí
* Evropa se nechala hloupě zavléknout do politiky sankcí USA vůči Rusku, což poškozuje vztahy i obchod. Trump se nyní snaží zlepšit vztahy s Ruskem,  v zájmu obou velmocí USA i Ruska se ukazuje potřeba zlapšení vztahů, Evropě nakonec zůstane v rukou černý Petr.
* Rusko spolu s Čínou vytvořily v asijském regionu duch mírové spolupráce států na principu rovnoprávné, vzájemně výhodné a dobrosousedské spolupráce
* Čína spolu s Ruskem má řadu stejných pohledů na krizové jevy ve světě a přistupují k jejich řešení společně v řadě mezinárodních organizací
* Evropa se Američany nechala zatáhnout do politiky výhrůžek a harašení zbraněmi, což není v zájmu Evropy, ani České republiky, uváděné příčiny nemají ani reálný základ, jsou vyfabrikované
* USA a NATO se nepodařilo zastavit přezbrojení ruské armády na pátou a vyšší generaci zbraní a zbraňových systémů. Rusko se v době velmi surových ekonomických a politických sankcí stalo vojenskou supervelmocí, kterou musí brát v potaz jakákoliv vojenská velmoc i organizace NATO
* Díky spolupráci Číny a Ruska jsou USA vytlačovány vojensky z asijského, tichooceánské prostoru, kde přebírá pozici Čína, předtím zde dlouhé roky dominovala vojenská moc USA, Čína plně vojensky kontroluje moře kolem Spratlyho ostrovů, kde jsou ropná naleziště
* Rusko se zbavilo jedné třetiny amerických státních dluhopisů, Čína v tom Rusko následuje, považují je za příliš rizikové v dnešní situaci

Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
www.kremlin.ru, www.vesti.ru