Předvolební akce KSČM v Brandýse n. L.

1. 10. 2018

Naše předvolební akce před komunálními volbami byla naplánována na sobotu 22.9.2018 na rohu Masarykova náměstí v Brandýse n. L. od 9.00 hod. Zábor veřejného prostranství jsme měli od městského úřadu povolený od 8:00 -12.00 hod na ploše 100 m2.

     Pro jistotu jsme se na daném místě sešli již v 7.30, abychom všechno připravili. Firma pana Girsy dovezla a postavila stan, aparaturu, ozvučení, kávovar a 3 pivní sety, aby se dalo i posadit.

     Nebylo nám příliš nakloněné počasí. Ještě v pátek navečer bylo veliké teplo, ale s příchodem bouřky kolem 20.00 došlo k teplotnímu zlomu a prudkému poklesu teplot, který byl navíc doprovázen prudkými poryvy studeného větru. Bouřka s sebou přinesla i výluku v dodávce elektřiny, která na některých místech ve městě trvala celou noc. Nepříjemný studený vítr foukal po celé sobotní dopoledne.

     Stánek jsme ozdobili bannerem s logem KSČM, červenými balonky a plakáty. Před ním jsme měli postavené áčko s naším městským volebním programem a po celou dobu akce šla volební smyčka s prioritami volebního programu KSČM v Brandýse n. L.- Staré Boleslavi prokládaná nahrávkou Vltavy Bedřicha Smetany. Nahrávku zajistil a vyrobil Milan Havlíček. Hodně nám pomohla.

     Díky Standovi Šrámkovi jsme měli 200 ks sobotních Halo novin, které jsme rozdávali společně s naším volebním programem a drobnými reklamními předměty –  např. bonbony a lízátky s třešněmi, propiskami, žetony do nákupních vozíků, kalendáříky na rok 2019, odrazkami, červenými balonky, pohádkovými knížkami pro děti.

     Přijela nám milá výpomoc – náš předseda okresního výboru Pavel Posolda, který i přes chladno vydržel asi půl hodiny v červeném tričku s logem KSČM a pomáhal rozdávat naše materiály. My ostatní jsme trička sice také měli, ale kvůli chladu pod dalšími vrstvami oblečení. Dalším milým a zdatným pomocníkem byl Zdeněk Štefek, který s sebou přivezl na rozdávání samolepky ohledně slev jízdného, které schválilo díky krajským zastupitelům za KSČM Středočeské krajské zastupitelstvo. A nakonec dorazila návštěva z nejmilejších – náš poslanec Stanislav Grospič a manželkou Alenou. Díky všem výše uvedeným se také zlepšila nálada pořadatelů. Všichni pak pokračovali podpořit ještě čelákovické soudruhy.

     Ze sobotního dopoledne mám několik poznatků: pokud někdo z občanů nechtěl naše materiály, odmítl je slušným způsobem. Většinou se jednalo o generaci 30–40letých. Zde je určitě vidět „masáž“ sdělovacími prostředky. Ale na druhou stranu si myslím si, že jsme mladé rodiče příjemně překvapili pohádkovými knížkami pro děti, i když na našem volebním výsledku se to, pravděpodobně, moc neprojeví.

     Mrzelo mě, že se na této akci nesešli všichni naši kandidáti. Hodně z nich se omluvilo na poslední chvíli až v sobotu ráno.

     Na závěr celé akce se stal nepříjemný incident. Stánek už jsme uklízeli a balili jsme věci. Všimli jsme si pána, který chodil kolem a fotil si nás i stánek. Pak přišel blízko a začal doslova řvát, že nás už dávno měli zakázat, že jsme vrazi, kam jsme tuto zemi dovedli a podobně. Byla to vyložená provokace. Pán chtěl vyvolat pravděpodobně i fyzický konflikt a moc nechybělo, aby se mu to podařilo. Proto mě velmi překvapila reakce dvojice lidí středního věku na tohoto pána se slovy: „A co jste dokázali vy?“ Neuměl jim na to odpovědět. Ale na nás řval on i jeho partnerka.

                                                                      Zdeňka Hajleková, členka OV

Fotogalerie