Filip pro MF Dnes: Zůstanu v čele!

17. 10. 2018

Už tuto sobotu bude předseda KSČM Vojtěch Filip čelit na zasedání širšího vedení strany kritice kvůli výsledku posledních voleb. "Očekávám, že mě někdo vyzve k tomu, abych skončil," přiznává Filip. V rozhovoru pro MF DNES však oponentům vzkazuje, "ať si zametou před vlastním prahem".

- Ve volbách KSČM propadla, nemá ani jednoho senátora a poprvé od roku 1990 se nedostala v Praze do zastupitelstva, také celorepublikově má méně zastupitelů. Co s tím chcete dělat?

Jsem opravdu velmi smutný z toho, že jsme odešli ze Senátu, je to velký ústup. To, že nejsme na pražském magistrátu, pak považuji za druhý největší problém, který strana má. Ale řešení teď neřeknu, protože právě kvůli zlepšení našich výsledků jsem už loni požádal, abychom uspořádali sjezd. Ten se konal letos v Nymburku a na něm padly tři zásadní kroky: je potřeba přizpůsobit organizační strukturu strany, připravit krátkodobý program v roce 2020 a pak aktualizovat dlouhodobý program.

- Myslíte si, že to bude stačit?

Pro stranu je důležité, aby těch cílů neměla dost a byla schopná je naplnit. Od sjezdu uplynulo půl roku, takže na hodnocení je ještě brzy. Ale před volbami jsem upozorňoval, že pokud nepostavíme dostatek kandidátů, tak nebudeme mít ani dostatek zastupitelů.

- Takže problém vidíte v tom, že jste postavili málo kandidátů?

Těch problémů je víc. Ale samozřejmě je to jeden z nich a teď někteří mají velkou radost, že se nám to nepodařilo.

- Narážíte na vašeho vnitrostranického kritika Josefa Skálu?

Myslel jsem spíš jiné politické strany. Když se podívám třeba na propad TOP 09, které klesl počet mandátů na jednu pětinu, tak o tom nikdo nepíše. Ukázalo se, že TOP 09 není strana na jedno použití, je tak na dvě, zatímco my jsme trvalou součástí politické scény.

- Ale váš propad je historický.

To ano. Ale podívejte se na ODS, která se také v roce 2014 historicky propadla. Nicméně udrželi si zastupitele v obcích, a tedy i organizační strukturu, díky čemuž měli možnost růstu. A my jsme si organizační strukturu udrželi také. Máme sice o 1 200 zastupitelů méně, ale je to mnohem víc než ty nové strany. Podívejte se na takové Piráty, mají 132 mandátů, my jich máme 1 426. Platí, že vstanou noví bojovníci.

- Čím si vysvětlujete současný propad?

Mnohem dříve než ostatní jsme upozorňovali na ochranu přírodních zdrojů nebo cenu bydlení. A najednou to mají všichni v programu. Takže jedna věc je, že náš program ostatní vykrádají. Druhá pak to, jak vedeme kampaň. Dlouho jsme hovořili o tom, že je potřeba ji vést moderními metodami, začali jsme komunikovat elektronicky… Ale náš volič je zvyklý na osobní agitaci. A vidíme, že ne všichni naši kandidáti byli na těch ulicích s občany tak často jako jiní. Snadno to pak vidíte na výsledcích. Já osobně jsem přeskočil z 21. místa a jsem zvoleným zastupitelem v Českých Budějovicích, přestože jsem veřejně deklaroval, že na kandidátní listinu jsem vstoupil hlavně proto, abych jí dal najevo svoji podporu.

- Přesto, neměl by předseda z takového volebního debaklu vyvodit osobní odpovědnost a rezignovat?

Uvažuji o tom pořád. Nakonec podívejte se, na sjezdu byli zvoleni do vedení noví lidé. Kateřina KonečnáStanislav Grospič, Václav Ort… Vyměnili jsme víc než polovinu funkcionářů. Také jsme řekli, že další sjezd nebude za čtyři, ale už za dva roky. Pokud nechceme být jako vedení strany kůlem v plotě, musíme komunikovat s členskou základnou. Ale to nejde udělat tak, že se seberete a jdete, protože to špatně dopadlo. Útěk z boje, to nemám ve zvyku.

- Je pravda, že si připravujete Stanislava Grospiče jako svého nástupce ve straně?

Jistě je to jeden z těch, který by funkci předsedy mohl vykonávat. Má perspektivu i zkušenosti a je vidět, že svojí středočeské organizaci rozumí.

- Co očekáváte od sobotního jednání ústředního výboru, na kterém někteří budou chtít vaši hlavu?

Očekávám, že přijmeme rozhodnutí, aby byla provedena analýza komunálních a senátních voleb, že potvrdíme cestu ke sjezdu v roce 2020.

- A požadavek, že byste měl skončit...

Ten tam jistě někdo předloží.

- Jak na to zareagujete?

Stejně jako loni po volbách, kdy jsem řekl, že je jednoduché sebrat se a jít, ale že je třeba sebrat se a zůstat a nepřipustit chaos ve straně.

- Myslíte, že kdybyste odešel, nastal by ve straně chaos?

Tak to není. Jenom říkám, že půl roku po sjezdu se nestalo nic, co bych nepředpokládal, a určitě bude mnohem lepší, když budeme realizovat to, k čemu jsme se zavázali. Tak proč bych teď měl utíkat z boje?

- Protože výsledky jsou katastrofální. Asi jste nečekal, že v Praze nebudete v zastupitelstvu a že nebudete mít žádného senátora.

S prominutím, to, že nebudeme v Praze v zastupitelstvu, jsem očekával. Protože pražská organizace podcenila tvorbu kandidátní listiny. Víme, jaké jsou nálady v Praze. Aby to při počtu našich kandidátů v jednotlivých obvodech oddřela Marta Semelová s pár lidmi sama a ostatní se vezli, to jsem jim musel vyčíst.

- Měla vůbec Marta Semelová šanci svými radikálními výroky oslovit pražské voliče?

Já to nechám na hodnocení pražské organizace, ale řeknu si k tomu své. Když se podíváme, kolik preferenčních hlasů získal na Praze 6 Jiří Dolejš, musíme se ptát, proč nebyl na celopražské kandidátce. Jeho výsledek je ukázka toho, jak uvažuje pražský volič.

- Budete po pražské organizaci požadovat změny?

To musí udělat oni. Já nikomu nic nařizovat nebudu. Já jsem se postavil proti kandidátovi do Senátu v Brně. Výkonný výbor následně požádal brněnskou městskou organizaci o změnu. Ta ji ale neprovedla, a i když jsem nehlasoval na ústředním výboru o potvrzení tohoto kandidáta, tak přesto byl většinou potvrzen, zůstal tam a nakonec propadl. A nám teď propadne kauce, zpátky nezískáme ani ta procenta.

- Takže odpovědnost za výsledek voleb jde za příslušnými organizacemi?

Pokud jde o komunální volby, tak odpovědnost je na místních a okresních výborech strany. Pokud jde o Senát, je odpovědnost centrální a my jsme tu centrální odpovědnost také neunesli, to já vím. Ale strana není akciová společnost. Ta se řídí usnesením a já nemohu a také nikdy nepůjdu proti usnesení ústředního výboru.

- Co říkáte slovům bývalého místopředsedy Josefa Skály, že čestný muž by na vašem místě rezignoval?

Že jde o přání otce myšlenky. Já touze můžu rozumět, na druhou stranu jsem na sjezdu kandidoval, uspěl a nevzdávám se.

- A když vás přesto budou chtít odvolat?

No tak ať mě odvolají. Že jsme to nezvládli, je evidentní. Ale musíme odpovědnost přijmout po celé struktuře. Co se změní tím, že odejdu já, když nezměníme členy ústředního výboru a když nezměníme členy výkonného výboru? Připustíme totální diskontinuitu a chaos? Toto totiž není jen o mém jméně, ale museli bychom se ptát, jaká je odpovědnost místopředsedy pro volby Petra Šimůnka, jaká je odpovědnost Kateřiny Konečné, která je ve vedení půl roku a má na starosti úplně jiné věci, nebo jaká je odpovědnost Stanislava Grospiče, který začal pracovat na programu, a tak dále. Toto jsou prostě věci, které mají svá pravidla. Takže buď se budeme chovat jako normální strana, nebo jako spolek, který, když to nevyjde, tak se rozhádá. My se chceme chovat jako normální politická strana.

- Říká se, že když dá někdo komunistům čichnout k moci, tak je vymaže z politické mapy, protože jim převezme právě ty jejich programové priority?

Ano, to je riziko. Uvědomovali jsme si to, ale bylo to usnesení ústředního výboru. A promiňte mi, KSČM nemůže stát ve stejné frontě vedle Miroslava Kalouska a dalších lidí, kteří se podíleli na devastaci české ekonomiky. To opravdu ne.

- Nepřipíše si ale nakonec prosazení vašich priorit současný premiér a jeho ANO? Neměli byste být víc slyšet?

Ale my se snažíme, aby nás bylo slyšet víc. Máme ale jen omezené možnosti.

- Říkal jste, že budete mít páky na vládu, a když se vám něco nebude líbit, tak to nepodpoříte. Kývnete tedy například teď vládě na rozpočet s deficitem čtyřicet miliard?

Bude to předmětem výkonného výboru teď v pátek, ale já navrhnu, abychom státní rozpočet podpořili.

- Nyní jste se postavili proti privatizaci nákladního dopravce ČD Cargo. Jak to chcete zastavit?

Jsme v situaci, kdy vláda má důvěru a my ji pouze tolerujeme. A tohle my tolerovat nechceme. Česká republika je tranzitní zemí, jsme ve středu Evropy. Proč bychom tedy měli ztratit vliv na to, jak se tu dopravuje zboží?

- Pokud na tom ale ministr Ťok bude trvat?

Tak pak je otázka, jestli při hodnocení dohody o toleranci nebudeme požadovat, aby byl vyměněn.

Autor: 
Eva Pospíšilová, Ondřej Leinert
Zdroj: 
MF Dnes