FOTOGALERIE: Demonstrace proti zvyšování nákladů na bydlení - 26. 1. 2019

26. 1. 2019

Na Václavském náměstí v Praze proběhlo v sobotu 26. ledna protestní shromáždění proti zvyšování nákladů na bydlení. Akci pořádal krajský výbor pražské KSČM.  Níže najdete krátký sestřih a fotogalerii.


»Vaše zisky – naše dřina«, »Bydlení je právo, ne výsada!«, »Kapitalismus nás nezahřeje«. S takovými hesly, a někteří symbolicky oblečeni ve žlutých vestách, přišli v sobotu odpoledne Pražané na Václavské náměstí, aby se zúčastnili demonstrace »Společně proti zdražování«.

Organizovaly ji KV KSČM Praha, Komunistický svaz mládeže, Spojenectví Práce a Solidarity, Levá perspektiva a další antikapitalistické spolky.

»Mnozí z nás jsme si oblékli žluté vesty. Ne na podporu násilí a ničení majetku ze strany skupin a provokatérů, kteří chtějí zdiskreditovat toto sociální hnutí ve Francii, ale jako výraz solidarity s levicovými požadavky hnutí,« vysvětlila našemu listu předsedkyně pražské organizace KSČM Marta Semelová a tyto požadavky připomněla: zvýšení důchodů a sociálního zabezpečení, ubytování pro pět milionů (francouzských) bezdomovců, zrušení dluhů vzniklých lichvářskými úroky, omezení daňových úniků ultrabohatých, ukončení zasahování médií do politiky a zajištění plurality názorů, ukončení francouzského zapojení do zahraničních agresivních válek a odchod z NATO.

Kapitalismus vede svět do slepé uličky

»V těchto aktivitách nejsme osamoceni. Tím, že na sebe bereme žluté vesty, se přihlašujeme k tomu, co se děje ve Francii,« navázal člen KV KSČM Praha Milan Krajča, který na demonstraci tlumočil pozdrav Francouzské komunistické strany. »Francouzské demonstrace odmítají snahy vládnoucí třídy, reprezentované prezidentem Macronem, zaměstnavatelskými svazy a Evropskou unií, usilující o dotování bohatých skrze zdanění chudých. My komunisté v rámci těchto protestů stanovíme požadavky, aby se zvýšila měsíční minimální mzda, aby byly zrušeny protizaměstnanecké zákony, aby byla provedena reforma zdanění, aby bylo odstraněno osvobození od daní pro boháče,« citoval Krajča ze zdravice. Zásadním cílem je však odstranění hlavního problému dneška, tj. kapitalismu, systému založeného na principu vykořisťování člověka člověkem, který není schopen vyřešit problémy, jež sám způsobuje, a navíc ohrožuje lidstvo novými závody ve zbrojení a nebezpečím nové imperialistické války. »Kapitalismus vede svět do slepé uličky. Naším cílem je nová společnost – socialismus,« končí pozdrav francouzských komunistů.

Nutný tlak zdola

Občanům v ČR se »servíruje« další zvyšování nákladů na bydlení, rostoucí nájmy, hypotéky, vodné a stočné, elektrická energie, teplo, teplá voda. »A letos se znovu zdražuje: elektřina o 8-10 %, plyn o 5-7 %, teplo o 12-16 %, voda o 4-5 %,« uvedla Semelová, která demonstraci moderovala. »Firmám se zvedají zisky, které jdou z našich kapes. A k tomu máme mlčet?«

Poslanec, místopředseda výboru pro veřejnou správu a člen rozpočtového výboru Jiří Dolejš poukázal na to, že ekonomický výkon ČR sice roste, ale je otázkou, co z něho mají občané. Navzdory tomu, že se investuje, že jsou sociální transfery, se řada lidí propadá do chudoby. Současná menšinová vládní koalice ANO s ČSSD se opírá nejen o levicové poslance, ale především o levicové voliče, »tak je pro lidi potřeba něco udělat,« zdůraznil Dolejš. K tlaku na vládu mají sloužit i takovéto protesty, kdy zaznívá hlas lidu. Podle poslance »zdaleka není konec všem opatřením a nestačí avizované zvyšování důchodů o pár stovek,« ale je potřeba se podívat na reálnou kupní sílu obyvatel a také na činnost regulačních úřadů. »K tomu všemu je třeba vládu nutit, ona to sama neudělá!«

Na skutečnost, kdy nám po listopadovém převratu říkali, že »trh vše vyřeší«, přičemž lidé za 30 let poznali, že tomu tak není a že jsou nutné regulace cen komodit souvisejících s bydlením, poukázal Milan Neubert, předseda Strany demokratického socialismu a mluvčí SPaS. Neubert vidí jako nutnost státní podporu sociálního bydlení, změnu zdanění nemovitostí a nulovou sazbu DPH na základní bytové potřeby. »Bydlení je statek, který by neměl být zbožím, pokud v něm bydlíme. Něco jiného je bydlení jako investice,« poznamenal.

Společně jsme neporazitelní

Demonstraci podpořili také odboráři a mládež. Místopředseda Odborového sdružení Čech, Moravy a Slezska Petr Mareš začal »pohádkou« - vyprávěním o republice, která se postarala o mladé muže, kteří přišli z vojny. Měli práci, oženili se, pak požádali o podnikový byt, a ten dostali. »A byly to krásné třípokojové byty na sídlišti, ano – v těch ‚Havlových králíkárnách‘,« vzpomněl ostouzejících odsudků sídlištní výstavby od někdejšího prezidenta. Jakou možnost pořídit si byt mají mladí lidé dnes, když jen v ČR za loňský rok stoupla cena nemovitostí o 13 % za kvartál? »Komu v republice narostl plat o 13 %?« zeptal se odborář.

Zkušenosti mladé generace přednesl Adam Létal z brněnského KSM. Mnozí mladí lidé musí vedle školy pracovat a studiu se tedy řádně nevěnují. Z finančních důvodů si nemohou dovolit zakládat rodiny. »Relativní chudoba mladých lidí se v současné době stává značným problémem pro budoucnost stárnoucí české populace. Takové jsou důsledky sociálně nespravedlivého systému. Je úkolem mládeže se znovu opět zorganizovat, zespodu.«

Demonstraci, během níž bylo možné podepsat petici proti zdražování bydlení, ukončil Arťom Korjagin z Prahy, kandidát do Evropského parlamentu za »KSČM – Česká levice společně!«. Proti neprivilegovaným stojí nadnárodní kapitál, kterého »neporazíme, když budeme sami«. Ovšem stejný boj vedou pracující v dalších zemích světa. Pokud se lidé spojí, svých cílů dosáhnou, protože »společně jsme neporazitelní,«ujistil mladý kandidát do EP.

Účastníci na závěr přijali prohlášení, jímž požadují v ČR vytvoření systému dostupného bydlení, výstavbu obecních a družstevních bytů, přidělování bytů podle potřeby (nikoli metodou »kdo dá víc«), zastropování nájmů a regulaci nákladů na bydlení. Zkušenosti z Prahy jsou tristní, jak poznamenala Semelová: 11 % Pražanů dává za bydlení 30-40 % rodinných příjmů, téměř 10 % obyvatel metropole více než 40 % příjmů, nový byt stojí i sedm mil. Kč a průměrné nájemné stouplo za poslední dva roky téměř o čtvrtinu.

Sobotní akci se snažila narušit nepočetná skupina antikomunistických provokatérů, kterým však málokdo věnoval pozornost.

Video: 

Fotogalerie

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM