J. Kohlíček: Srí Lanka

22. 4. 2019

Ostrov ležící na jih od Indického poloostrova. Silný čaj, drahokamy, sinhálština, tamilština a angličtina jako oficiální jazyky. Buddhisté, hinduisté, muslimové a křesťané (většinou „Goánci“ tedy katolíci). Ideální turistická destinace.

Muslimů je v zemi, stejně jako křesťanů, tj. cca 7,5 % populace. Podle všeho s koncem Islámského státu část jeho bojovníků, původem ze Srí Lanky, má snahu vrátit se na ostrov. Některé státy nemají zájem „své“ krajany po letech na Blízkém východě opět uvítat „doma“. Ani na Srí Lance nejsou z jejich návratu nadšeni.

Je mi upřímně líto zničených životů, které padly za oběť  velké teroristické akci v předvečer významného křesťanského svátku - Velikonoc. Mrtví ani zranění jistě nic špatného neprovedli. Ať už šlo o věřící v kostele nebo o klienty hotelů, jejich smrt či zranění vyvolává hluboký soucit světové veřejnosti.

Vyjadřuji tímto hlubokou soustrast pozůstalým a věřím, že pachatelé budou dopadeni a po zásluze potrestáni. Rozhodně odsuzuji tento akt násilí a doufám, že jeho autorům se nepodaří narušit fungování demokratických institucí Srí Lanky.

Autor: 
Jaromír Kohlíček, kandidát do Evropského parlamentu za KSČM – Česká levice společně!