Politika českého ministerstva zahraničí pod vedením sociální demokracie a pana Petříčka je značně nevyvážená a labilní, řekl Grospič v Českém rozhlase

19. 7. 2019

Partnerství českého a čínského hlavního města má být apolitické. A pokud jde o vztahy obou zemí. Čína by se měla zaměřit na plnění investic v tuzemsku, které v minulosti slíbila. Uvedl pražský primátor za Pirátskou stranu Zdeněk Hřib. Odpověděl tak na slova mluvčího čínského ministerstva zahraničí, který vyzval vedení Prahy a primátora k tomu, aby nepoškozovali čínsko-české vztahy. Zástupci pražské koalice se totiž před nedávnem shodli na tom, že ze smlouvy o partnerství s Pekingem odstraní článek obsahující souhlas s politikou jedné Číny, která neuznává nezávislost Tchaj-wanu. Následně Číňané zrušili plánované turné pražských filharmoniků. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) se chce v souvislosti se stanoviskem Pekingu sejít s čínským velvyslancem. V Českém rozhlse o této kauze diskutovali předseda senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavel Fischer a místopředseda KSČM Stanislav Grospič.

"Jsem přesvědčený o tom, že nedojde k nějakému vážnějšímu ohrožení čínsko-českých vztahů. První, kdo vstoupil do těchto vtazhů a zasel tam sémě nějaké nedůvěry a pochybností, byl pražský magistrát a nově zvolení pražští představitelé. Nebylo to tak, že by nějaký spor nebo pochybnosti vyvolala čínská strana, bylo to vedení hlavního města Prahy. Každý by měl respektovat určitou politiku státu. Všechny vztahy se odvíjí primárně od politiky jednotlivých států. A tady je potřeba vidět, že Čínská lidová republika se stala v roce 1981 stálým členem Rady bezpečnosti OSN a v současné době je respektována téměř všemi státy ve světě jako představitel čínského lidu. A samozřejmě by to asi mělo být respektováno všemi subjekty, které navazují nějaká partnerství a přátelství. Politika českého ministerstva zahraničí pod vedením sociální demokracie a pana Petříčka je značně nevyvážená a labilní. Je to trošku ode zdi ke zdi, podléhá zájmům jiných států a jiných zemí a tady bych právě navázal na to co zaznělo, že chceme dosáhnout toho, aby vzájemná obchodní bilance byla výrazně vyrovnaná, aby se udržely české investice v Číně, například pozice i mladoboleslavské škodovky a podobně. Politika Pirátů a pana Hřiba tomu samozřejmě nepřispívá. Stačí si vzít příklad ze sousedních zemí, Německa nebo Francie. Provádí daleko vyrovnanější a stabilnější politiku, protože jsou si vědomi primárních ekonomických zájmů a snaží se chránit své investory v Číně.," řekl mj. Grospič.

Více v záznamu níže.

Video: