Důstojný život na vedlejší koleji

18. 9. 2019

Žijeme v kapitalismu, to znamená, že spravedlnost a důstojný život jsou na vedlejší koleji. Člověk může dřít ‚od nevidím do nevidím‘ za pár šupů. Příjmová chudoba je všude kolem nás. Možná jsou někteří oslněni falešným pozlátkem zatemňujícím zdravou mysl a manipulujícím lidmi bez sociálních zkušeností. Ale žádné takové pozlátko nezakryje realitu. Rostou nájmy, ceny energií, lékařské péče, potravin, prostě všech základních životních potřeb. Je hezké, že se přidá devět stovek důchodcům, že se zvýší minimální mzda a platy, ale člověk vydá mnohem víc peněz v souvislosti s tímto zdražováním. Doplácejí na to ti nejohroženějš. Tři pětiny samoživitelů neberou děti na prázdniny, mámy si berou půjčku, aby zaplatily výdaje související se začátkem školního roku. Stále víc důchodců se dostává do dluhové pasti, podle nedávných statistik mělo téměř 100 tisíc lidí exekuci na důchod. Co mají ti lidé dělat?

Nejsem proti tomu, aby lidé měli možnost si dluhy odpracovat, ne každý je toho ale schopen. Zatočit by bylo potřeba např. právě s těmi šmejdy. Bez skrupulí oberou třeba starého člověka, který jim bezmezně důvěřuje. Sami vydělávají miliony a ostatní dostávají do exekucí. Ale jsou i jiní, kteří si žijí tak, že jejich příjem a odměny by stačily na živobytí hned několika rodin. Vzpomeňme na roční odměnu, kterou schválili v červnu radní ČT generálnímu řediteli Petru Dvořákovi v plné výši, tedy 2,42 milionu korun! Kdoví, o co a komu se tento ‚pracovitý‘ člověk tak zasloužil, že byl takhle honorován. Přitom o kvalitě a objektivitě této veřejnoprávní televize víme všichni své.

Za naprosto nemravné a trestuhodné považuji to, když se poměrně nízká částka dluhu vyšplhá do horentní sumy několika desetitisíců či víc. Jsem přesvědčena, že stát musí pomoci těm, kteří za svoji situaci prokazatelně nemohou. A také, že chudobou, zadlužením a exekucemi nesmí trpět děti. Je pro mě naprosto nepředstavitelné, že v současné době jsou děti odebírány svým rodičům kvůli chudobě či bytové situaci a umisťovány do dětských domovů. To považuji za zločin této společnosti na dětech.

Autor: 
Marta Semelová