Stanislav Grospič na Radiožurnálu: Nejde o první politické rozhodnutí Ústavního soudu ČR

16. 10. 2019

V úterý 15. října 2019 zrušil Ústavní soud ČR zdanění církevních náhrad. Debata o církevních restitucích pro KSČM ale nekončí. I o tom mluvil na Radiožurnálu místopředseda ústavněprávního výboru sněmovny Stanislav Grospič, který  návrh tohoto zákona prosazoval.

"Neberu to jako osobní prohru. Spor u ústavního soudu nevedla KSČM, ale Poslanecká sněmovna a vedlejším účastníkem byla vláda. Rozhodnutí ústavního soudu bylo do velké míry předvídatelné. My teď musíme brát tuto otázku v rovině politické, jestli vláda a Poslanecká sněmovna v zastoupení svých právních zástupců dostatečně argumentovaly. Rozhodně nesouhlasím s tím, že by návrh zákona byl v rozporu s právními principy. V této souvislosti bych chtěl zdůraznit, že nejde o první politické rozhodnutí Ústavního soudu ĆR," řekl mj. Grospič na Radiožurnálu.

"V současné době to rozhodnutí vnímáme jako věc nesprávnou. Respektujeme právní řád a nálezy soudu, ale neznamená to, že se s nimi politicky ztotožňujeme. Budeme nález studovat a budeme hledat možnost, jak uplatnit ten nesoulad, který tu je. Vyjadřujeme legitimní politický názor, jako jakákoli jiná politická síla. Jedna z alternativ je, že se obrátíme na evropské instituce. Primárně by se toho mohla domáhat Poslanecká sněmovna nebo vláda."

Celý rozhovor můžete slyšet na stránkách Českého rozhlasu.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM