Říci tak silný závěr jako řekl v úvodu pan Ondráčka, že někdo o auditu finálně rozhodl a už ví, jak rozhodl, aniž by ten papír držel v ruce, tak to je pro mne velmi obdivuhodné, řekla v ČRo Plus Konečná

3. 12. 2019

Kateřina Konečná byla hostem ČRo Plus, kde diskutovala s Davidem Ondráčkou, ředitelem české kanceláře protikorupční organizace Transparency International. Téma byl audit o střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše.

"Nikdo z nás, si myslím, ani já, jsme ten audit ještě nečetli, tak se trochu obávám, že se budeme bavit hypoteticky. Dívím se, že si někdo dovolí v tuto chvílí říct, že Andrej Babiš je ve střetu a že na ty dotace neměl nárok, když ty závěry Evropské komise ještě nečetl. Upřímně doufám, že ani pan Ondráčka, protože v tu chvíli si myslím, že ten únik byl daleko větší než v tuhle chvíli je, protože v tuhle chvíli ta zpráva patří zatím do rukou pouze úzké skupině lidí i na ministerstvu pro místní rozvoj. Nedovedu si představit, že bych teď byla schopná vynést tak silný závěr. My jako KSČM budeme chtít vidět minimálně závěry toho auditu. Chápu, že nebude moct být zveřejněn v celém rozsahu, ale bylo by asi správné chtít znát závěry tak, aby se na to Česká republika mohla připravit, případně, aby nám premiér a vláda přednesli, jaké další kroky budou podniknuty. Ale říci tak silný závěr jako řekl v úvodu pan Ondráčka, že někdo finálně rozhodl a už ví, jak rozhodl, aniž by ten papír držel v ruce, tak to je pro mne velmi obdivuhodné," řekla k úvodnímu slovu Konečná.

"Myslím si, že ta kauza je natolik politicky citlivá, a to i v době, kdy nejde jen o Českou republiku. My jsme v tuhle chvíli v Evropském parlamentu těsně před finále vyjednávání víceletého finančního rámce, kterému se Vláda České republiky a potažmo premiér či ministryně financí účastní a já myslím, že je korektní vědět, co v té zprávě, zvlášť ve chvíli, kdy s největší pravděpodobností část té zprávě unikla 2 dny poté, co byla doručena do České republiky. Ve chvíli, kdy tady takto spekulujeme a všichni tím vlastně trávíme spoustu našeho času, tak by nebylo fér, abychom se bavili o něčem zcela konkrétním a pak, a to doufám, že bude to B, hledali velmi čistý způsob tak, aby to, co nejméně dopadlo na české daňové poplatníky," pokračovala.

"Podle informací, které mám dostupné, tak není možné zprávu zveřejnit, protože komise ten audit má v režimu důvěrné, to znamená, že česká strana může požádat Evropskou komisi o to, aby uvolnila aspoň nějakou část těch dokumentů."

Mediální úsek ÚV KSČM