Dnes, když řeknu jiný názor, okamžitě jsem označen za rusofoba a kdovíco ještě. Někteří klesli na dno tak hluboko, že se do něj zavrtávají, říká v rozhovoru Vojtěch Filip

12. 12. 2019

Dnes jsme svědky toho, že když řeknu jiný názor, okamžitě jsem označen za rusofoba, zlobí se předseda KSČM Vojtěch Filip. V rozhovoru pro HN si ale také pochvaluje dosavadní spolupráci s vládou Andreje Babiše nebo mluví o svém nástupci.

- HN: Ve státním rozpočtu na příští rok prošly všechny pozměňovací návrhy KSČM. Jste spokojeni?

Určitě se nám nepodařilo všechno, co bychom chtěli, ale byl to kompromis možného.

- HN: Máte na Andreje Babiše nějakou zvláštní páku?

Ne. Máme dohodu o toleranci.

- HN: Se sedmi podmínkami, které jste si stanovili pro toleranci vlády, ale zatím tolik úspěšní nejste. Neznervózňuje vás to?

Dohoda o toleranci vlády je na čtyři roky a nemohu si myslet, že se všechno splní na začátku.

- HN: Některé z podmínek nemusí projít tak, jak si představujete. Třeba zákon o obecném referendu, ve sněmovně je návrh ČSSD. Má vaši podporu?

Musíme se rozhodnout, ještě k tomu bude zasedat naše komise pro legislativu a lidská práva. I když ve třetím čtení pravděpodobně nedosáhneme všech našich priorit, jsem přesvědčen, že je lepší alespoň nějaký zákon o obecném referendu, který se dá později upravovat.

- HN: Kvůli tomuto zákonu byste vládu nepotopili?

To ani není věcí vlády. Je menšinová, nemá 120 hlasů, tak ji ani nemohu obviňovat, když nějaký ústavní zákon neprosadí.

- HN: Ani další podmínka, podpora výstavby obecních bytů, se zatím nevyvíjí, jak byste si představovali.

Teď jednáme o podpoře družstevní výstavby, u obecních bytů jde o to, aby nová obecní zastupitelstva, která byla zvolena na podzim 2018, našla během příštího roku vhodné projekty. Pak to hodnoťme.

- HN: Plní vláda program KSČM?

Program KSČM nemůže plnit, ale postupnými kroky naplňujeme naše priority. Podívejte se na růst mezd, důchodů, sociálních dávek, plní se dohody o životním prostředí.

- HN: Když budete takto dál spokojeni, neobáváte se, že si vaši voliči řeknou: Nač volit KSČM, když Babiš dělá v podstatě stejnou politiku?

To si asi náš volič neřekne. Jistě si totiž uvědomí, že žádná vláda neplnila svůj volební program tak jako tato – protože má toleranci KSČM, která trvá na tom, aby se sliby plnily. Vzpomeňte na minulou vládu Bohuslava Sobotky. KSČM měla více poslanců než teď, ale protože byla vláda podporovaná KDU-ČSL, ČSSD se odklonila od plnění volebních slibů a pak se propadla mnohem více než my.

- HN: Vaše výsledky ale také nejsou žádná sláva. Některé průzkumy ukazují, že byste se nemuseli znovu dostat do sněmovny.

Jsou to průzkumy, které nepodceňuji ani nepřeceňuji. Je příliš brzy. Až budou mít lidé delší zkušenost s naší tolerancí vlády, jejich názor se jistě změní.

- HN: Příští rok chcete představit nový dlouhodobý program KSČM. Bude v něm nějaký tahák na voliče?

Myslím, že ano. Třeba ústavní právo na bydlení. Obce mají mít větší odpovědnost za to, že budou mít pro občany dostupné bydlení.

- HN: Jak by to mělo prakticky vypadat? Občan zjistí, že je například v Praze velmi drahé bydlení, tak přijde na radnici a požádá si o levnější?

Takto jednoduché to není ani ve Španělsku a Německu, kde obdobné ustanovení existuje. Obce mají buď vlastní majetek, který mohou pronajímat, nebo jsou domluveny, že dají dotace družstvu, které byty vystaví. Nejzajímavější je pro mě švýcarský model, který počítá s větším množstvím nájemního bydlení, než si možná občan Česka dokáže představit. Velkým investorem tam byly banky, které si pro to zřídily jak stavební, tak správcovské organizace.

- HN: Chcete znovu kandidovat na předsedu strany?

Jsme na začátku. Nevím, jakou budu mít podporu, ale zatím ji mám poměrně silnou.

- HN: Usilujete o ni?

Usiluji o ni neustále. Principem politické práce přece je usilovat o to, abyste cítil, že máte podporu, že vaše práce má význam.

- HN: Mluví se o tom, že si připravujete svého nástupce, kterým by mohl být poslanec Stanislav Grospič…

Nikdy nevíte, jestli vás nepřejede auto nebo neonemocníte. Byl bych hloupý, kdybych si nikoho nepřipravoval.

- HN: Byl by Stanislav Grospič vhodným nástupcem?

To musí rozhodnout delegáti sjezdu. Myslím, že připravuji více lidí, aby mohli vykonávat vysoké stranické funkce.

- HN: Koho chcete mít v týmu?

Se Stanislavem Grospičem se mi spolupracovalo vždycky dobře. Stejně tak s Helenou Vrzalovou, Miroslavou Vostrou, Kateřinou Konečnou, Marií Pěnčíkovou, Danem Pavlasem, Pavlem Kováčikem. Nemám s lidmi problém.

- HN: Ohledně trestního stíhání Miloše Jakeše a Lubomíra Štrougala jste prohlásil, že jde o náhradní téma opozice. Říkal byste to samé i v devadesátých letech?

Když to poprvé zkoušeli, říkal jsem, že je to věcí orgánů činných v trestním řízení. Po třech marných pokusech tyto lidi odsoudit si myslím, že i tento čtvrtý pokus je marný. Neznám žádný paragraf trestního zákoníku, který by umožňoval stíhat nějaký čin těchto lidí.

- HN: Odpovídáte jako právník, co si ale o té kauze samotné myslíte?

To, že opozice nemá téma. V obchodním středisku v Českých Budějovicích jsem nepotkal člověka, který by se mě na to ptal. Lidi to opravdu nezajímá. Je to plácnutí do vody, které je až k smíchu.

- HN: Jak byste se tedy chtěl vypořádat s chybami minulého režimu?

Politicky. My jsme se s nimi vypořádali tím, že stejné chyby neopakujeme. Nevyznáváme vedoucí úlohu jedné strany, nejsme toho názoru, že všechno má vlastnit stát. To jsou dva základní rozdíly mezi KSČ a KSČM. A není to nic proti marxismu, to jsou humanistické myšlenky. Marx říká, že jen tam, kde je svobodná vůle lidí respektovat názor těch druhých, může být skutečná demokracie a posun vpřed. Dnes, když řeknu jiný názor, okamžitě jsem označen za rusofoba a kdovíco ještě. Někteří klesli na dno tak hluboko, že se do něj zavrtávají. Třeba bezvýznamný dopis pana Novotného ruské ambasádě je jedním ze znaků.

- HN: Nebyl to projev svobodné vůle Pavla Novotného, že mu Rusko nemá co poroučet, zda v Řeporyjích, kde je starostou, nechá postavit někomu pomník?

Vždyť Rusko mu nic neříká. Jenom se ho ptají, proč to dělá, když je to historická lež. Generál Vlasov je podle norimberského tribunálu válečný zločinec. (Andrej Andrejevič Vlasov před norimberským tribunálem nebyl. Z amerického zajetí byl 12. května 1945 odveden Sověty, posléze byl v Moskvě souzen za vlastizradu a v srpnu 1946 popraven, pozn. red.).

- HN: Nemanipuluje Rusko historií, když vyzdvihuje maršála Koněva?

Ale on opravdu velel vojákům, kteří osvobozovali Československo.

- HN: Ale také je podle historiků podepsán pod tím, že nechal krvavě potlačit několik povstání.

Já jsem v té době nežil, nevím, jak složité jeho rozhodování bylo. Ale v každém případě je to jeden z těch, kteří byli schopni porazit fašistické Německo. Stejně jako generál Patton. A jistě bych i u něj našel spoustu špatných rozhodnutí.

- HN: Kde je hranice vaší tolerance vlády? Třeba výsledek auditu Evropské komise o střetu zájmů premiéra?

Kde je hranice, to nechte na nás. Máme sedm základních podmínek pro podporu vlády. Audit mezi nimi není. Jsem právník, respektuji presumpci neviny. Nebudu nově říkat, že jestli Andrej Babiš udělá to nebo ono, přestanu respektovat vládu. Jak by mě někdo mohl brát vážně, kdybych měnil pravidla v průběhu hry?

Maršál Koněv je jedním z těch, kteří porazili fašistické Německo. Stejně jako generál Patton. A jistě i u něj bych našel spoustu špatných rozhodnutí.

Nebudu teď nově říkat, že jestli Andrej Babiš udělá to nebo ono, přestanu respektovat vládu. Jak by mě někdo mohl brát vážně, kdybych měnil pravidla v průběhu hry?

Autor: 
Ondřej Leinert, Kateřina Frouzová
Zdroj: 
Hospodářské noviny