USA se nepoučily a své zájmy prosazují špatně

4. 1. 2020

K situaci po americkém raketovém útoku nad ránem 3. a 4. 1. 2020  v Iráku uvádím: USA se nepoučily a své zájmy prosazují špatně.

Dlouhodobá přítomnost a chování pravidelné i nepravidelné armády USA na Středním Východě musí vyvolat bumerangový efekt. Divil bych se, kdyby ne. Jde o Afghanistán, Irák, Sýrii, harašení nejen kolem Iránu a Turecka. Vzít v úvahu musíme v podstatě celý Arabský poloostrov. Líbí se mi a v této souvislosti použiji dva závěry profesora Seana McFate.

1) Chybně stanovené politické cíle znemožňují vojenské vítězství ve jménu „správných idejí“, tedy získat srdce a rozum obyvatel poraženého státu. To by měl být základní poznatek z intervencí, válek a přítomnosti na Středním Východě.

2) Profesor Sean McFate v této situaci nachází jiné, dalo by se říci „římské řešení“ z dob Židovské války: Bezohledná krutost během bojů plus dlouhodobá okupace dobyté země nic nevyřeší a v době tzv. Židovské války dlouhodobě také nic nevyřešila. Římané byli chytří a použili tzv. satrapy ...

Profesor tím neobjevil Ameriku. Tyto závěry se běžně vyučovaly na dřívějších vojenských akademiích VS i v naší republice, byť se uváděly jinak a s odkazem na jiné autory.

Josef Kovařík, místopředseda OV KSČM Písek