Zvýšení národního vědecko-technického potenciálu v kontextu urychlené industrializace, modernizace a hlubší mezinárodní integrace

30. 8. 2016

Chu Ngoc Anh

Člen Ústředního výboru KS Vietnamu, Ministr pro vědu a techniku

Tváří v tvář silnému rozvoji vědy a techniky v jedenadvacátém století se věda a technika, spolu s obnovou a tvorbou, stala nejvýznamnějším příspěvkem soudobých výrobních sil, klíčem k urychlování rozvoje a konkurenceschopnosti každé země. Pro Vietnam, zemi v procesu rozvíjení industrializace a modernizace, má zvyšování vědecko-technického potenciálu nesmírný význam pro společensko-ekonomický rozvoj uprostřed globalizace a hlubší mezinárodní integrace.

Současné postavení vědy a techniky ve Vietnamu

Vědecko-technický rozvoj byl pro stranu i Vietnamský stát vždy důležitý ve věci budování a obrany vlasti. Rezoluce č. 20-NQ/TW, datovaná 31. října 2012 na 6. plénu Ústředního výboru 11. funkčního období, nazvaná „Rozvoj vědy a techniky ve službě věci industrializace a modernizace v podmínkách socialisticky orientované tržní ekonomiky a mezinárodní integrace“, potvrzuje, že rozvoj a aplikace vědy a techniky je prvotní národní politikou, jednou z nejdůležitějších hnacích sil společensko-ekonomického rozvoje a národní obrany, obsahem, jenž musí dostat prioritu a investice o krok vpředu ve všech odvětvích a na všech úrovních. Věda a technika jsou nejvýznamnější hnací silou rozvoje současných výrobních sil, ekonomických znalostí, zvýšení produktivity, kvality, účinnosti a konkurenceschopnosti ekonomiky, ochrany životního prostředí a zajištění národní obrany a bezpečnosti.

Proto je rozvoj vědy a techniky a vysoce kvalitních lidských zdrojů uznáván za jeden ze tří strategických zlomů v naplňování Strategie společensko-ekonomického rozvoje v období 2011-2020. Pětiletá zpráva o společensko-ekonomickém rozvoji v období 2011-2015 a orientace a úkoly společensko-ekonomického rozvoje v období 2016-2020, schválené na 12. sjezdu strany, jsou také brány jako jeden z úkolů a klíčových opatření k naplnění cílů společensko-ekonomického rozvoje v období 2016-2020, jenž má zlepšit kvalitu lidských zdrojů a zvýšit potenciál k ozdravění vědy a techniky.

Ačkoli země stále naráží na potíže, úsilím vědeckých a technických sil za posledních pět let, ve středu pozornosti strany a státu, učinila vietnamská věda a technika pozitivní kroky a prakticky přispěla ke společensko-ekonomickému rozvoji. Potenciál a úroveň vietnamské vědy a techniky se postupně zvyšovaly; ačkoli množství mezinárodně vydaných článků, vědeckých prací a vynálezů je stále skromné, každým rokem narůstá. Státní řízení vědy a techniky se postupně obnovuje. Právní systém ve vědě a technice je dokončený. Byl vytvořen trh s vědou a technikou a zpočátku se ukázal jako účinný. Je podporována mezinárodní spolupráce a Vietnam je aktivnější v mnoha oblastech, což přispívá k objemu výstavby, vzdělání a techniky v zemi. Rychlost obnovy techniky a technické výkonnosti země a podniků se zvýšila; mezera mezi Vietnamem a ostatními zeměmi v oblasti se významně zmenšila v pojmech hodnocení konkurenceschopnosti, celkových zlepšovatelských schopností a v některých oblastech vědecko-technické intenzity. Podle Organizace světového myšlenkového bohatství (World Intellectual Property Organization; WIPO) a Světového ekonomického fóra (World Economic Forum; WEF),  index globálního zlepšování Vietnamu vyskočil o 19 míst, na 52. pozici ze 141 zemí, a index globální konkurenceschopnosti vzrostl o 12, na 56. místo ze 140 zemí.

V uplynulé době věda a technika přispěly ke zvýšení zemědělské produkce, k budování nových venkovských oblastí, což učinilo z Vietnamu předního světového vývozce rýže a některých klíčových zemědělských a vodních produktů. V průmyslu a službách jsou vědecko-technické síly v zemi schopny navrhovat a stavět velké vodní elektrárny; vyrobily hydro-mechanické vybavení a extra velký výtah s obrovskou nosností ke zvedání zařízení do výše 90 - 120 metrů vodního sloupce. Vietnam je na třetím místě z deseti předních asijských zemí, které mají techniku k těžbě ropy na skalnatém podloží; produkuje vysoce výnosné druhy plodin; vypustil telekomunikační družici a snímkovací družici s velkým rozlišením; ovládá technologie stavby lodí; staví podzemní továrny, výškové budovy, vysoké mosty a dálnice mezinárodní úrovně. Je úspěšný v transplantování mnoha orgánů a v produkci očkovacích vakcín. Nárůst aplikace vědy a techniky také přispěl k rozvoji klíčových společensko-ekonomických a ekonomických oblastí, k prosazení místních vymožeností a potenciálu, zlepšujících systémy infrastruktury pro lidi v nepřístupných a izolovaných oblastech a v oblastech etnických menšin.

Vedle toho Vietnam dosáhl pokroku v základním výzkumu, čímž vytvořil příslib pro četné nové vědecké a technické obory, konkrétně pro vesmír, bio-medicínu, nanotechnologie, jaderný rozvoj, některé přírodní vědy jako matematika a teoretická fyzika, k dosažení vyššího postavení v oblasti ASEAN (Sdružení národů jihovýchodní Asie). Společenské a humanitní vědy poskytly základ k plánování směrnic a politiky národního rozvoje, dokončování zákoníků, vytýčení cesty k modernizaci ekonomického myšlení, potvrzení dějin vzniku a rozvoje národa, národní svrchovanosti a územní celistvosti a zachování hodnot a kulturní identity Vietnamu.

Dá se říci, že ačkoli ekonomická úroveň a potenciál Vietnamu zůstávají nízké (v roce 2015 dosáhl vietnamský HDP 193,4 mld. US$ a příjem na hlavu dosáhl 2 109 US$), bylo dosaženo povzbuzujícího pokroku ve srovnání se zeměmi na podobné ekonomické výši v pojmech úrovně prostředí ke vědecko-technickému rozvoji.

Ale vedle úspěchů věda a technika stále čelí mnoha slabinám a nedostatkům.

Ačkoli se vědecko-technický potenciál i personál rozvíjejí co do množství, nedokáží naplňovat požadavky na kvalitu. Vietnam postrádá silné vědecké kolektivy, výzkumné instituce, univerzity oblastní a mezinárodní úrovně, přední odborníky, kteří by přivedli nové směry výzkumu nebo realizaci národních úkolů na oblastní nebo mezinárodní úroveň a řídili by technická zařízení a sladili výzkumné vybavení. Vědecko-technická úroveň Vietnamu se všeobecně silně opožďuje za jinými zeměmi světa ve srovnání s vedoucí skupinou zemí oblasti ASEAN. Věda a technika ani vysoce kvalitní lidské zdroje se stále ještě nestaly hlavní hnací silou růstu a restrukturalizace ekonomiky. To je také hlavní problém vědy a techniky v době, kdy je Vietnam v procesu všeobsažné integrace do oblasti a světa.

Ve správě vědy a techniky, navzdory pozoruhodnému úsilí při obnově řídícího mechanismu pro vědu a techniku, Vietnam postrádá náležité priority, politiku, působivá řešení k průlomu do oblastí, kde má Vietnam náskok. Vědeckotechnické předvoje na vysoké úrovni, jež by dokázaly rovnocenně soutěžit na oblastní a mezinárodní úrovni, nebyly ještě vytvořeny. Strukturování programů, určování úkolů, vývoj prověřovacích kritérií a plnění vědecko-technických úkolů jsou stále ve zmatku, nepřehledné. Vietnam postrádá spolehlivou, synchronizovanou, zmodernizovanou a tvůrčí celonárodní databázi a statistiku, je pomalý při zakládání nezávislého hodnotícího systému a ukazatelů vědecké činnosti a posuzování technologií, a stále nedokáže mobilizovat společenské zdroje ani investice do podnikání ve vědě a technice. Vazby mezi výzkumem a školeními, mezi výzkumem a trhem a mezi vědci a firmami jsou slabé.

Začátek období 2016-2020, poté, co se Vietnam hlouběji integroval do světové ekonomiky, přináší, vzhledem k mnohostrannému dopadu globalizace, liberalizace obchodu a intenzivního rozvoje světové vědy a techniky, zaostalým koutům jako Vietnam příležitosti i enormní problémy. Vyjednávání o připojení Vietnamu do mnohostranných smluv o volném obchodu jako je Trans-pacifické partnerství (TPP), Smlouva o volném obchodu mezi EU a Vietnamem a Ekonomické společenství ASEAN (Economic Community ASEAN; AEC) otevřela obrovský trh, ale také vytvořila ostrou konkurenci pro vietnamskou ekonomiku, ekonomické sektory a podniky. Růstový model založený na vzrůstajícím investičním kapitálu, levné pracovní síle a neobnovitelných přírodních zdrojích už není vhodný. Bez průlomových řešení, založených především na vědě, technice, obnově a tvorbě, se Vietnam v blízké budoucnosti nemůže ani rozvíjet, ani se dostat z postavení nízkého středního příjmu. To představuje také obrovskou výzvu pro vědecko-technický sektor Vietnamu.

Jak zvýšit národní vědecko-technický potenciál

Aby se věda a technika v budoucnu skutečně staly pákou k restrukturalizaci ekonomiky ve spojení s růstovým modelem renovace, zvýšení produktivity, kvality, účinnosti a konkurenceschopnosti ekonomiky, ekonomického sektoru a podniků, je nutno přijmout následující klíčová řešení k rozvoji potenciálu vědy a techniky:

Za prvé, na základě praxe přesně zjistit úroveň a postavení vědy a techniky a zaměřit se na naléhavé požadavky na národní úrovni, v každém sektoru a k rozvoji podnikatelských odvětví. Podniky musí být v čele výsledků a požadavků obchodního využívání výzkumu a obnovy techniky.

Pokračovat v zaměření na aplikovaný nebo základní výzkum, jenž slouží potřebám podniků a klíčových ekonomických sektorů, v procesu ekonomické restrukturalizace na základě rozvoje sektorů používajících vyspělé technologie, vytváření vysoké přidané hodnoty a v postupném nahrazování jednoduché techniky a technologie s nízkou přidanou hodnotou.

Účinně naplňovat národní programy obnovy techniky, rozvoje špičkových technologií,  renovace, vyvíjení špičkových technologií a rozvoje národního produktu k rychlému navýšení technického potenciálu země a podniků, snížit závislost na dovážené technice a vytvářet  vietnamské proslulé průmyslové značky. Ustavit zvláštní investiční mechanismus pro některé rozsáhlé vědecko-technické projekty k národní obraně a bezpečnosti nebo ty, jež mají silný dopad na produktivitu, kvalitu a konkurenceschopnost vietnamských výrobků a zboží.

Rozvíjet vědu a techniku ve službě rozvoje zemědělství a venkova, propagovat a využívat výhody tropického zemědělství, rozvíjet průmysl s vysokým vědecko-technickým obsahem a vysokým podílem domácí hodnoty, což poslouží stabilitě. I nadále zesilovat používání pokročilé vědy a techniky k rozvoji společensko-ekonomických oblastí, klíčových ekonomických úseků a odlehlých, zapadlých krajů a oblastí etnických menšin.

Za druhé, budovat a rozvíjet vědecké týmy v kombinaci motivace, povzbuzování a požadavků na vědce a vyučování, využívat talenty a zároveň pro ně požadovat spravedlnost a etiku při výzkumu.

Účinně rozvíjet a naplňovat vzdělávací plány k objevování absolvujících a postgraduálních vědecko-technických talentů. Konkretizovat politiku využívání vědecko-technického personálu, především tří skupin - předních vědců a badatelů,  kterým je zadáno, aby vedli zvlášť důležité projekty, a talentovaných mladých vědců.

Účinně naslouchat - a využívat - kontingentu studentů, postgraduálních studentů, praktikantů, vědecko-technických odborníků, kteří studují a pracují v cizině. Podporovat a vysílat oficiální činitele a vědecko-technické skupiny k práci a na praxi po určité období v zahraničních výzkumných institucích, univerzitách a podnicích.

Stanovit praktické a účinné mechanismy a politiku k získávání vietnamských vědců působících v cizině a zahraničních odborníků, aby se zapojili do vědy a techniky ve Vietnamu. Vytvořit a aplikovat etické normy ve vědeckém výzkumu v souladu s mezinárodní praxí.

Za třetí, zajistit zařízení a příznivé pracovní prostředí pro vědecký personál; účinně investovat do infrastruktury pro vědu a techniku, do výzkumných zařízení, laboratoří, informačních a finančních zdrojů a vytvořit vyspělé a zdravé akademické prostředí.

Investovat do některých výzkumných institucí a univerzit nebo je zdokonalovat podle světových vyspělých vzorů. Vnést do hry účinnost zón se špičkovými technologiemi a se soustředěním informačních technologií.

Vyhodnotit status quo k výběrovému investování a k modernizaci infrastruktury, klíčových laboratoří, zařízení pro výzkum, moderní vědecko-technickou infrastrukturu a statistické informace.

Podporovat potenciální mladé výzkumné týmy a začínající podniky s vysokým růstovým potenciálem a tvůrčí obnovou. Rozvíjet zdravé obnovující se i začínající ekosystémy.

Za čtvrté, pokračovat v obnově řídícího mechanismu vědecko-technické činnosti, odstraňovat překážky, co nejvíce uvolňovat tvůrčí potenciál a rozšiřovat samostatnost a zároveň transparentnost výsledků výzkumné činnosti.

Dávat co největší samostatnost a vlastní zodpovědnost veřejným vědecko-technickým institucím v operacích, organizačnímu aparátu personálu, správě finančního majetku a mezinárodní spolupráci. Zároveň uplatňovat nezávislé, otevřené, transparentní revize  k přístupu k výsledkům naplňování úkolů.

Posilovat spojnice mezi výzkumnými institucemi, univerzitami a podniky. Usilovně rozvíjet finanční toky na podporu podniků, především malých a středních firem, k obnově a investování do technologií, vylepšování nebo výměny zastaralého vybavení pomocí vědecko-technických národních fondů. Založit fond rozvoje vědy a techniky v každém podniku.

Posilovat technologický trh ve směru rozvíjení sítí technických služeb, zprostředkovatelství, přenosu, konzultací, oceňování a ohodnocování techniky. Zakládat a účinně propojit národní technická transakční zázemí ve velkých městech se středisky vědeckého využití pokročilé vědy a techniky v provinciích. Rozvíjet technickou národní databázi technických odborníků a propojit nabídku a poptávku nových vědecko-technických produktů...

Za páté, prosazovat spolupráci a mezinárodní integraci a společný výzkum k získání prospěchu ze zdrojů a znalostí rozvinutých zemí, a zároveň postupně zvyšovat kapacitu a úroveň národního výzkumu, aby se dokázal podílet na rovném partnerství a přinesl dlouhodobý vzájemný prospěch.

Navyšovat společný výzkum se strategickými partnery, rozšiřovat vědecko-technickou spolupráci na národní úrovni s rozvinutými zeměmi. Pevně podporovat výměny, akademické výměny ve vědě a technice na mezinárodní a oblastní úrovni. Rozvíjet a zvyšovat účinnost vietnamských vědecko-technických zastupitelských úřadů v zahraničí, především v klíčových oblastech.

Zem je postavena před nové příležitosti a výzvy v souvislosti s hlubokou mezinárodní integrací a světovou konkurencí, založenou na vědě a technice a na obnově. Věda a technika musí, víc než kdy předtím, vynakládat úsilí k obnově a zásadnímu postupu vpřed k vyvolání silného dopadu na produktivitu práce, národní a podnikovou konkurenceschopnost, míru ekonomického růstu a kvalitu, aby se z Vietnamu brzy stala zásadně moderní průmyslová země, jak stanovil 12. národní sjezd strany.  

* Tento článek byl vydán v Communist Review č. 883 (květen 2016)

16. srpna 2016 Komunistická strana Vietnamu

www.solidnet.org

překlad Vladimír Sedláček