»Politická korektnost« týrá nevinné

30. 8. 2016

Před dvěma lety otřásal britskými médii skandál obřích rozměrů. Spustila ho zpráva profesorky Alexis Jayové.

Zjistila, že v letech 1997 až 2013 bylo v městě Rotherhamu, které má asi 250 000 obyvatel, znásilněno nejméně 1400 dětí – dívek. Většinou chovanek dětských domovů či z chudých rodin. Znásilňovali Pákistánci, kterých ve městě žije na 8000, jsou často dobře situovaní. Podle profesorky byly dívky dokonce unášeny, mučeny a prodávány do jiných měst v Anglii jako sexuální otrokyně. Gangy Pákistánců naučily děti brát drogy, a pak je nutily k prostituci. Policie zůstávala dlouhodobě nečinná.

Skandál plnil stránky médií dva týdny. Vláda rychle pověřila Národní agenturu pro potírání zločinu vyšetřováním, které se hned rozběhlo. Pak si média našla jinou senzaci. Nicméně bulvární list Daily Express se po dvou letech vydal do Rotherhamu znovu.

Nic se nezměnilo

Zjistil, že se nic nezměnilo. »Je to stejně špatné, jako to bylo, protože policisté se o zločiny nezajímají, nechtějí v tím mít nic společného,« sdělila jedna z obětí sexuálního násilí.

»Znám několik napadených dívek, které šly na policii, ale byly obviněny z rasismu. Většina obětí mlčí, a já se jim nedivím,« prohlásila další z přepadených Lizzi. »Mě už vyprávění o zločinech nešokují, zvykla jsem si na ně. Každý den přicházejí další znásilnění a já můžu udělat jen to, že se snažím oběti utěšit. Neradím jim, aby šly na policii, bylo by to k ničemu.«

Na policii se bojí obrátit jak oběti, tak jejich rodiče. Podle slov otce jedné z obětí gangy Pákistánců rodinám vyhrožují. »V březnu jsme po dva týdny každý den slyšeli bušení na dveře, že prý donášková služby. Ale my si žádnou donášku neobjednali. Pak jsme vykoukli špehýrkou, na ulici plné auto Asiatů s holemi. Našemu městu vládnou  násilníci.« Také jemu policie »přátelsky« poradila, aby si oznámení rozmyslel, protože by čelil obvinění z rasismu.

Policie tvrdí, že dopadla a předala soudu dvě desítky Pákistánců, dalších několik bylo identifikováno, ale nebyla jim (prý zatím)předána obvinění. Taktéž je vyšetřováno na 160 policistů za bránění vyšetřování a vědomé skrývání faktů o znásilněních. Podle aktivistky Eni Marry Watersové jde jen o kapku v moři, od dubna loňského roku došlo ve městě k 161 znásilněním mladistvých, několik desítek dívek z dětských domovů zmizelo.

Noví politici, staré praktiky

Skandál donutil před dvěma lety městskou radu k odstoupení, skončil také policejní náčelník. Odejít z politiky museli i dva pákistánští poslanci poté, kdy byli usvědčeni, že o zločinech věděli a nehlásili je. Přišli noví lidé, kteří pokračují ve »staré« politice. Mají takový strach, že budou obviněni z »politické nekorektnosti« a »rasismu«, že jsou ke zločinům slepí. Podle Národní agentury pro potírání zločinu politiky i policejní velitele nic jiného než vlastní »neposkvrněnost« nezajímá. Korektnost se stala zaklínadlem, politici se bojí konce své kariéry tak, že podle policistů se zločinci spolupracují. Jeden z místních labouristů se dokonce nepřímo přiznal: »Nehodlám rozhoupávat loďku multikulturalismu.« Policie se domnívá, že místní političtí představitelé dostávají do stranických pokladen peníze od gangů a sliby, že Pákistánci zařídí, aby ve volbách dostali hlasy. Nakonec »byznys« s prodejem mladistvých prostitutek vynáší desítky milionů liber ročně, gangy »mohou pustit chlup«.

Ale něco se přece jen mění, uvedl Daily Express, národní policejní centrále se v poslední době daří vyhledávat alespoň část unesených dívek. Rozšířila už vyšetřování i na města Oxford a Derby. Právě tam osvobodila sexuální otrokyně z Rotherhamu. Snad se něco začíná hýbat.

(pe)

Autor: 
HaNo