Americká základna v Ostravě? Zkuste to a popereme se jako o radar, řekla v OVM Konečná

19. 1. 2020

Europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra navrhl, aby na Ostravsku vznikla základna americké armády. Podle něj by to pomohlo regionu, který se nyní potýká s útlumem těžby uhlí. „Jako matka a žena vám říkám, zkuste to a popereme se o to jako o radar v Brdech," řekla v Otázkách Václava Moravce europoslankyně a místopředsedkyně ÚV KSČM Kateřina Konečná.

"Chvíli jsme nevěděla, jestli si Vondra nehraje na Babiše, ten taky říká šílené nápady, ale občas je dovede i realizovat. Pevně věřím, že Vondra k tomu nedostane příležitost nikdy," prohlásila Konečná.

Americká základna by podle ní učinila z České republiky, která je dnes považovaná za bezpečnou zemi, „terč a cíl“. „Poláci mají základny díky východní hysterii, která v tamní politice vládne. Rozhodně jim to nepřináší větší bezpečnost. Jakékoliv jednotky v Pobaltí a blízko Ruska pouze eskaluje situaci, která není dobrá,“ řekla.

Regionu by více pomohla třeba obnova ostravského letiště. „Ostravské letiště jste na kraji dovedli k tomu, že tam létá jedno nebo dvě charterová letadla denně. Možná to byl cíl, teď si z něho chcete udělat základnu. Udělám vše proti tomu, aby jakákoliv základna cizího státu stála na území České republiky.“

Pořád Otázky Václava Moravce najdete na webu České televize.
 

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
ČT/Otázky Václava Moravce