Otevřený dopis premiérovi ČR

30. 8. 2016

Vážený pane premiére,

již za méně než tři týdny se sejde summit Evropské unie v Bratislavě. Jedním z témat, které se zde bude diskutovat, je postoj ke smlouvám CETA a TTIP. Obě dvě smlouvy čelí ze strany evropské i české veřejnosti kritice za posilování moci nadnárodních korporací, ohrožení ochrany spotřebitelů a zaměstnanců.

V posledních dnech došlo k zásadnímu posunu. Smlouvu TTIP odmítli postupně jak německý vicekancléř a předseda Vaší sesterské SPD Sigmar Gabriel, tak ústy státního tajemníka pro zahraniční obchod Matthiase Fekla francouzská vláda. Ta dokonce požaduje okamžité zastavení jednání.

Zatímco TTIP je politicky mrtvá, smlouva CETA je připravena k ratifikaci. Tato smlouva se však řídí stejnou zastaralou a nefunkční logikou liberalizace všeho a všude. Smlouvy TTIP a CETA jsou produktem neoliberalismu, který je podle nositele Nobelovy ceny za ekonomii Josepha Stiglitze naprostým selháním.

Vážený pane premiére, vyzývám Vás, abyste v zájmu občanů ČR a EU přidal hlas české vlády k těm, které odmítají neoliberalismus a na něm založené vytváření zahraničního obchodu. Odmítněte na summitu EU v Bratislavě smlouvy TTIP i CETA.

Ing. Kateřina Konečná, poslankyně Evropského parlamentu

Mediální úsek ÚV KSČM