Luzar: Bakala se bojí. Skutky, které byly spáchány, mají charakter trestných činů

16. 2. 2020

"Paradoxně považuji tehdejší vládu, která rozhodla o prodeji minoritního podílu ve společnosti OKD, za podvedenou vládu,“ říká člen Vyšetřovaci komise k OKD Leo Luzar a jedním dechem dodává, že šlo o šlendriánství devadesátých let, kdy účel často světil prostředky. Záměrem podle Luzara bylo levně koupit a rozdělit společnost, vytáhnout nejlukrativnější věci a rozprodat je s obrovským ziskem. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz také zdůraznil, že žádný z policejních vyšetřovatelů se nezabýval celým obchodem komplexně, ale vždy jen dílčím podezřením. Proto ke spoustě důkazů až dosud neměli přístup.

Je jasné, že byty Ostravsko- karvinských dolů, které měly podle původní dohody při prodeji OKD už dávno za netržní ceny patřit tamním obyvatelům, změnily opět majitele. Od společnosti Residomo je koupila švédská společnost Heimstaden Bostad. O čem přesun podle vás vypovídá?

Jen připomenu, že Residomo nebylo vlastníkem bytů. Residomo jako společnost byla vlastněna investičními fondy Black­stone a Round Hill Capital. To znamená, v minulosti ten bytový fond, který společnost Residomo spravovala, vlastnily fondy.

Tyto fondy podle mého názoru měly základ v Americe, a sledují se zájmem situaci v České republice a možná – to spekuluji – je právě dění kolem OKD přimělo k tomu, že opouštějí tento rizikový fond, který je historicky vázán smlouvou o prodeji akcií společnosti OKD. Ve Sněmovně se hovoří o nepřevoditelnosti bytových jednotek jako takových. Čili si myslím, že i tohle mohlo sehrát roli. Akciový fond, který má ve svém portfoliu akcie desítek seriózních investorů, možná pocítil potřebu toto rizikové portfolio prodat. Nevím, je to možné.

Druhá věc je, že druhým nabyvatelem je také velmi známá společnost, která vlastní velký bytový fond po Evropě, profesionálně ho spravuje. Necháme společnosti čas, aby se ukázala, jakým bude správcem nebo vlastníkem společnosti Residomo. Každopádně je zajímavé načasování tohoto prodeje.

Proč?

Protože existuje předpoklad, že vyjednávání o prodeji mohlo časově souviset se zahájením vyšetřování vyšetřovací komisí k OKD.

To byla i má další otázka. Souvisí prodej s vyšetřovací komisí k OKD?

Mohlo by to souviset, ale tady jde o čirou spekulaci.

Když se podíváme z pohledu nájemníků, bude to pro ně změna k lepšímu, vzhledem k velikosti firmy?

To je otázka. Zmíněné fondy byly také obrovské, a šlo o vlastníka velice bohatého. Dnes nový vlastník koupil společnost Residomo. Nevím, zda dodá do společnosti nové manažery, nebo ji nechá ve stejném manažerském složení jako doposud. Pak bychom mohli očekávat stejný styl fungování společnosti Residomo jako v minulosti. Objevují se kritiky obyvatel.

Kauzu OKD už má na stole nejvyšší státní zástupce. Jste spokojen, že to dospělo až do této fáze, po dlouhé práci vyšetřovací komise?

Samozřejmě, protože zadání vyšetřovací komise bylo zmapovat celé období, protože práce byla rozdělena do tří etap. To znamená etapa prvotního založení privatizace společnosti OKD a podniku jako takového. Po roce 1990 etapa druhá – tedy ztráta majority a převzetí společnosti pány Koláčkem a Otavou. A třetí etapa byl konec společnosti OKD. To znamená tunelování a přivedení společnosti ke krachu.

V těchto třech etapách jsme se zabývali trestněprávními podezřeními, která v kauze byla, a závěr zprávy vyšetřovací komise OKD hovoří o konkrétní zodpovědnosti osob tak, jak si komise myslí, že v té věci figurovaly.

Otázka zní, jak státní zástupce a orgány státu k tomu obecně přistoupí. Předpokládám, že ve vší vážnosti prověří důkazy, které jsme posbírali a předložili. Je zajímavé, že k mnoha důkazům, s nimiž jsme měli možnost se seznámit, soudy a orgány činné v trestném řízení ještě doposud neměly přístup. Teoreticky je možné, že se některé starší věci, které byly odloženy pro nedostatek důkazů, otevřou znovu, protože se důkazy objevily.

Miliardář Zdeněk Bakala před vyšetřovací komisi složenou z poslanců nevystoupil, i když ho žádala, a podle zákona tak učinit musí. "Samozřejmě si osobně myslím, že jeho hlavní obavou je, aby nebyl zatčen, protože skutky, které jsou a byly spáchány, mají charakter trestných činů. Mohl by přijet na naše území, orgány by se to dozvěděly, byl by zatčen a umístěn do vyšetřovací vazby, aby odpovídal na konkrétní otázky. Spatřuji to jako účelové jednání. Samozřejmě říká, že je to politické a tak dále, ale tady se to týká všech zúčastněných, budou se snažit závěry komise zlehčit, nebo se popřípadě vyvinit ze zodpovědnosti.

Celý rozhovor https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Bakala-se-pry-boji-Byty-...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM