Konečná: Evropská komise by se měla omluvit! Posledních 8 let vyzývala všechny členské státy ke snižování rozpočtu ve zdravotnictví

17. 4. 2020

O tom, jak obstála Evropská unie v boji s koronavirem, o solidarittě s ostatními státy či o zavřených státních hranicíchse diskutovalo ve čtvrtek v pořadu Události, komentáře, kde byla mj. hostem europoslankyně a místopředsedkyně ÚV KSČM Kateřina Konečná.

"Jde především o to, abychom ochránili českou společnost, abychom nějakým způsobem zamezili dalšímu šíření toho viru, a to především z jedné země do druhé. Vnímám to tak, že je to nezbytná nutnost toho, abychom si tady zachovali, pokud možno, zdravou populaci. To, jakým způsobem se to bude dál vyvíjet, nebude záležet ani na politicích, ani na silných prohlášeních, musí záležet na epidemiolozích, ti musí vědět, co a jakým způsobem je rizikem. Ve chvíli, kdy jsme se naučili v této zemi tak dlouho zvládnout všechna ta opatření, která přišla, tak si myslím, že nabourat to tím, jestli někdo chce jet na dovolenou, tak jak jsme to zažili na začátku této krize, přestože vláda všechny varovala, tak toho už bych se nerada podruhé dožila," řekla Konečná.

Ursula von Der Leyenová řekla, že Evropská unie selhala a měla by se omluvil Itálii, že ji nepomohla dřív.

"Evropská komise by se měla omluvit, protože to byla ona, která posledních 8 let neustále vyzývala ke snižování rozpočtu ve zdravotnictví v jednotlivých členských státech, ona byla ta, která chtěla privatizovat zdravotnictví Celé to zhroucení zdravotních systémů ve Španělsku, v Portugalsku, v Itálii je také výsledkem toho, jakým způsobem Evropská komise a Mezinárodní měnový fond zasahovaly do ekonomik těchto zemí, a to, že se to projevovalo vždy především na škrtech na zdravotnících, je prostě obrovská ostuda, ale zisky vyhrávaly. Doufám, že už to tak v budoucnu nebude."

Více na stránkách pořadu Události, komentáře https://www.ceskatelevize.cz/porady/1096898594-udalosti-komentare/220411...