Černý: Jsme přesvědčeni o tom, že česká armáda tak obrovské výdaje nepotřebuje

18. 6. 2020

Vojáci a jejich zakázky se znovu stali předmětem politických debat, a to kvůli vládnímu plánu zvýšit letošní rozpočtový schodek na půl bilionu korun. Část opozice svou podporu deficitu podmiňuje i úsporami v armádě. Zrušení nákupu nové výzbroje požaduje hnutí SPD. Výhrady i má KSČM. O změnách se teď mluví i u spojenců v rámci Severoatlantické aliance. Bílý dům potvrdil schůzku polského a amerického prezidenta. 

"My bychom nechtěli něco krátit, my si pouze uvědomujeme, že ten poměr je podle našeho názoru ambiciózní plán, který se má přiblížit ke dvěma procentům někdy v budoucnu. Podle fungující ekonomiky by znamenal +10 miliard každý rok. A to bychom se dostali poměrně velmi rychle na sumy hodně přes 100 miliard na armádu. A my jsme prostě přesvědčeni o tom, že to je naprosto zbytečné, že prostě česká armáda tak obrovské výdaje nepotřebuje, tím vůbec neříkám, že by se nám líbilo, abychom se vrátili do situace, kdy jsme měli na celý rok 43 miliard. To byla zoufalá situace," řekl v České televizi Alexander Černý.

"První krok nebo jeden z prvních kroků prezidenta Trumpa, když se stal prezidentem, když vstoupil do úřadu, byl, že masivně posílil výdaje na svoje jednotky v Evropě. Posílil jednak počty, ale hlavně asi o 50 miliard, prakticky ze dne na den, výdaje na americkou přítomnost v Evropě. Teď jde opačnou cestou a vůbec se netajil tím, pokud jsem zaregistroval ta první prohlášení, když o tom uvažoval, že to je mimo jiné proto, že budou muset hledat úspory. Američané jsou vyhlášení tím, že když je potřeba, tak si natisknout, kolik chtějí dolarů a napumpují do ekonomiky, co budou potřebovat. Teď najednou uvažují zřejmě racionálně. A ten jeho enormní tlak na 2 %, abychom všichni ostatní členové aliance dávali 2 %, ten mimo jiné je motivován tím, aby právě oni měli možnost si uvolnit ruce. "

Záznam pořadu Události, komentáře - https://www.ceskatelevize.cz/porady/1096898594-udalosti-komentare/220411...