Cesta na Tchaj-wan: „Psí kusy“ Miloše Vystrčila jsou nedůstojné, počkám si, jak to dopadne, říká Leo Luzar

20. 6. 2020

ROZHOVOR Chceme vědět, na co vláda peníze využije a jak hodlá schodek rozpočtu splácet. Tak mluví místopředseda ÚV KSČM Leo Luzar z KSČM. Prohlásil, že chybí jasný plán alespoň na sedm let, který stanoví, kde se dá ušetřit a jak dluh vyrovnat. V rozhovoru bránil odejmutí financí obcím tím, že Parlament schválil metodiku, podle níž se na nákladech v rámci koronavirové krize podílí nejen stát, ale také rozpočty krajů a obcí. Podle Luzara dostanou obce všechny peníze zpět dalšími schválenými kroky, jako je výplata peněz podle počtu obyvatel. 

Šéf Senátu Miloš Vystrčil z ODS se chystá na služební cestu na Tchaj-wan a ukázalo se, že mezi podnikateli je o cestu velký zájem. Cesta je z mnoha stran kritizována kvůli možnému narušení vztahů s Čínou. U podporovatelů se ozývá, že jde o projev suverénního státu, co si myslíte vy?

Já bych to shrnul. Moje babička hovořila o trucpodniku. Když jsem byl malý, zlobivý kluk a něco jsem požadoval, vyžadoval jsem pozornost a chtěl jsem si to prosadit. Ona vždy říkala, že trucuji, takový trucpodnik. V určitých krocích předsedy Senátu spatřuji takové jednání, snahu získat pozornost, snahu obrátit k tématu více pozornosti, než si zaslouží. Je mi bohužel líto, že se do toho dostává vzpomínka na předsedu Kuberu (Jaroslav, bývalý předseda Senátu, zemřel v lednu 2020, pozn. red.) a že se dokonce objevují snahy zneužít jeho smrt v rámci nějakých konspiračních teorií spojených s tímto případem. Považuji to za nešťastné a myslím, že si to Kubera vůbec nezaslouží, byl velkým politikem a měli bychom si ho tak zachovat v mysli.

Z druhé strany dělat takové, s prominutím, psí kusy není důstojné druhého nejvyššího ústavního činitele, protože co to České republice přinese? Já osobně si počkám na to, jak bude Miloš Vystrčil cestu absolvovat, kdo s ním pojede, které kruhy podnikání najdou zastání a podporu a jaká bude reakce všech zúčastněných o výsledku takové cesty. Potom bude čas hodnotit, zda cesta měla úspěch a byla pro zemi prospěšná, nebo nebyla. Já osobně jsem přesvědčen, že takové trucpodniky prospěch z dlouhodobého hlediska určitě nepřinesou. Jsme toho svědky v zahraničním obchodu jiných evropských států, kdy pragmaticky dávají přednost dobrým vztahům s Čínou než nějakým snahám se politicky zviditelnit.

Více v rozhovoru Parlamntních listů- https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Cesta-na-Tchaj-wan-Psi-k...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Parlamentní listy