Vystrčilové, Stanjurové, Fialové... Hlavy v zadku USA. Mladý komunista Zachariaš naložil i globálním obchodníkům s pracující chudobou

24. 8. 2020

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Filip Zachariaš vstupoval do KSČM ve svých osmnácti letech v roce 2011. Nyní kandiduje jako číslo 2 v Jihomoravském kraji a prolamuje řadu stereotypů, jaké lidé o politicích KSČM mají. Zvládá komunikaci na sociálních sítích a má jasnou představu, jak by měla strana v budoucnu vypadat. O montovnách mluví jako o obchodu s pracující chudobou, ale na druhou stranu je podle něj tvrdá práce ve prospěch občanů větší politickou kvalifikací, než afro účes.

Je vám 27 let, členem KSČM jste od osmnácti. To bylo v časech, kdy se tu měl stavět americký radar, na Jiřího Paroubka se házela vajíčka, pravicové vlády prováděly velmi radikální reformy a cokoliv „levicového“ bylo stále vnímáno jako dost toxické. Co vám v té době na rozhodnutí vstoupit říkali vaši vrstevníci?

Mé názory znali, takže většina to brala jako logický krok. Chtěl bych říct, že jsem si vždy vážil názorových odpůrců, ale nesnášel hlupáky, kteří opakovali pár naučených frází z televize a některých komentátorů v novinách. Tak to mám ostatně dodnes.

Ale vidíte, radar – ba dokonce vojenská základna – je po téměř patnácti letech opět aktuální. Politici ODS se dodnes nezřekli myšlenky udělat z ČR a z jejích občanů vojenský cíl. Když jim to nevyšlo tehdy v Brdech, tak oťukávají Moravskoslezský kraj, kde se, pro mě trochu překvapivě, proti tomuto záměru nepostavil hejtman za ANO. Za KSČM mohu slíbit, že budeme bojovat proti jakýmkoliv základnám kdekoli v ČR.

Jak se vám daří prolamovat předsudek o KSČM jako o vymírající straně nostalgických babiček a dědečků?

Není to vždy jednoduché, ale chtěl bych vyzvat mladé občany, absolventy škol, začínající páry nebo rodiče s dětmi, aby odhodili předsudky a aby otevřeli program KSČM.

Pak totiž zjistí, že je to právě ona, která nabízí řešení problémů, před nimiž tito lidé stojí – třeba systém podpory družstevního bydlení, který je výrazně výhodnější než nájemní bydlení nebo zadlužení se do konce života předraženými hypotékami. Ostatní strany od nás též opsaly například systém bezúročných půjček na bydlení nebo garantované první zaměstnání pro absolventy škol. Nově třeba ministryně za ČSSD Maláčová přichází s „převratným“ objevem jeslí, které tady mohly – kdyby byla podpořena myšlenka KSČM – dávno fungovat.

A samozřejmě celá řada dalších témat a programových bodů, které v případě toho, že KSČM dostane podporu, mohou pomoci mladé generaci.

Více v rozhovoru https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Vystrcilove-Stanjurove-F...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM